«H Ομάδα ΔΡΑΣΗ είναι επικίνδυνη και δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι» είπε κατά τη δευτερολογία του στην «ώρα του πρωθυπουργού» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας την «δημόσιο κίνδυνο που πρέπει να καταργηθεί».
Μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι όπως καταργήθηκε η Ομάδα ΔΕΛΤΑ, έτσι θα καταργηθεί και η Ομάδα ΔΡΑΣΗ όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει εκ νέου το τιμόνι της χώρας.
Πέρα από το αίτημα και τη δέσμευση κατάργησης της Ομάδας της ΕΛ.ΑΣ που έχει μετατραπεί σε «κόκκινο πανί» για την κοινωνία, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε την πρόταση ορισμού της ηγεσίας της αστυνομίας από διακομματική επιτροπή, η οποία θα κινείται με γνώμονα την αξιοκρατία και όχι τις κομματικές καταβολές. «Σας ζητάμε να προχωρήσετε σε μία πρόταση κι ας ξέρουμε ότι θα την απορρίψετε. Η πρότασή μου έχει να κάνει με τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ» είπε και πρότεινε στον πρωθυπουργό να συσταθεί αρμόδια διακομματική επιτροπή.
Κάλεσε δε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συμφωνήσουν στο ότι ο τρόπος πρόσληψης των αστυνομικών πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο μέσω πανελλαδικών εξετάσεων και όχι μέσω πελατειακών προσλήψεων. Ζήτησε ακόμα να αναβαθμιστεί η εκπαίδευσή των μελών της ΕΛ.ΑΣ έτσι ώστε να καλλιεργηθεί «μία άλλη εικόνα», θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες. Επιπλέον, επισήμανε την ανάγκη επανεκπαίδευσης των ειδικών φρουρών.
«Μισή η συγγνώμη Μητσοτάκη»
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας έψεξε τον κομπασμό του πρωθυπουργού για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει την τρίτη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη. «Ανεβήκατε σε αυτό το βήμα για να μας κάνετε επίδειξη της άγνοιάς σας ακόμα και σε ιστορικά θέματα. Ποιος σας έδωσε το ραβασάκι ότι ο Ζολά με το ¨Κατηγορώ¨ χτύπησε την υποκρισία; Μήπως στο ¨Κολάμπια¨ δεν μάθατε τι ακριβώς έκανε ο Ζολά και τι ακριβώς ήταν το ¨Κατηγορώ¨; Τους κρατικούς παράγοντες που σκηνοθέτησαν την καταδίκη ενός αθώου καταδείκνυε το ¨Κατηγορώ¨ του Ζολά», ήταν η απάντησή του σε μία ακόμα απόπειρα παραχάραξης του κ. Μητσοτάκη.
Εν συνεχεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε πως η μόνη αξιόλογη στιγμή από την ομιλία που διάβασε κατά την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός ήταν όταν ζήτησε συγγνώμη. «Κι αυτή τη στιγμή την εκφυλίσατε, με τη στάση του σώματος, το χαμόγελο, την απαξιωτική αναφορά στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης» σχολίασε, αποκαλώντας «μισή» τη συγγνώμη του πολιτικού του αντιπάλου γιατί δεν αφορούσε το βίαιο ξυλοδαρμό ούτε το φακέλωμα του 29χρονου στη Νέα Σμύρνη. «Να ζητήσετε μια συγγνώμη για όσα έγιναν στη Σέα Σμύρνη, όχι για το 2016 και το 2017. Γι΄ αυτά να ζητήσω εγώ συγγνώμη» αντέτεινε.
Πηγή: Documento