«Μνήμη σημαίνει ανθρωπιά. Η εκπαίδευση για τα γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν είναι η υποχρέωσή μας στο παρόν» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του με αφορμή την -από 1η Απριλίου και για ένα έτος- ανάληψη της Προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, από την Ελλάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην -λόγω της πανδημίας- διαδικτυακή εκδήλωση παράδοσης-παραλαβής της Προεδρίας εξήρε το έργο της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), «τον μεγαλύτερο παγκόσμιο οργανισμό που ενώνει κυβερνήσεις, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και εμπειρογνώμονες, στο πλαίσιο της ιδιαίτερα σημαντικής αποστολής της προώθησης και της εμβάθυνσης της εκπαίδευσης, της μνήμης και της έρευνας για το Ολοκαύτωμα», όπως είπε. Πρόσθεσε ότι το έργο του οργανισμού είναι σημαντικό μετά από είκοσι και πλέον χρόνια μετά τη σύστασή του, γιατί «καθώς περνά ο χρόνος, ο κίνδυνος οι αναμνήσεις να ξεθωριάσουν μεγαλώνει, ενώ τα γεγονότα που είναι εγγύτερα στο παρόν φαίνεται να κυριαρχούν έναντι των φρικτών γεγονότων του παρελθόντος».
Η εκπαίδευση όπλο τον σκεπτόμενου ανθρώπου
«Ο οργανισμός IHRA έχει αξία ακριβώς επειδή η αποστολή του είναι η αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου. Ρίχνοντας φως στο παρελθόν, στέλνουμε το πιο ξεκάθαρο μήνυμα για το μέλλον: Δεν ξεχνάμε ποτέ. Ποτέ ξανά», είπε ο πρωθυπουργός.
Ανέφερε, επίσης, ότι η ελληνική Προεδρία ετοιμάζει σειρά εκδηλώσεων που αποβλέπουν στο να διατηρηθεί ζωντανή αυτή η μνήμη, να διδαχθούν τα παιδιά το Ολοκαύτωμα και να επιστήσουν την προσοχή τους, ώστε να αντιληφθούν τα βάθη στα οποία μπορεί να φτάσει η αγριότητα της ανθρωπότητας.
Προς τούτο, ο κ. Μητσοτάκης εξήρε τη σημασία της εκπαίδευσης και τόνισε ότι «η εκπαίδευση είναι η βασική ακτίνα στον τροχό της μνήμης, όχι μόνο ως κομμάτι της ύλης που διδάσκεται, αλλά κι έτσι όπως παίρνει σάρκα και οστά στα μουσεία, μέσω της έρευνας και μέσω του έργου των ιδρυμάτων. Αλλά και μέσω της εκτεταμένης κάλυψης στα παραδοσιακά μέσα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η εκπαίδευση είναι το όπλο του σκεπτόμενου ανθρώπου. Να βασίζεται στην εμπειρία και να χρησιμοποιεί τη λογική για να εξάγει συμπεράσματα. Αυτή είναι η καλύτερη άμυνα απέναντι στο δόγμα και στην υστερία. Τόσο ο Πλάτωνας όσο και ο Σπινόζα θα αναγνώριζαν τη διαδικασία αυτή ως ασπίδα και ως φως που μπορεί να μας καθοδηγήσει».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ελληνική Προεδρία του Οργανισμού IHRA συμπίπτει με τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και τόνισε ότι αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρα και τον λαό της. «’Αλλωστε, η σύγχρονη Ελλάδα είχε ως θεμέλια τις ανθρωπιστικές αξίες και τις οικουμενικές ελευθερίες. Η προσήλωσή μας στη μάχη ενάντια στον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό εδράζεται στον πυρήνα αυτών των αξιών και ελευθεριών» τόνισε.
Αναφορά στην Εσθήρ Κοέν
Ο κ.Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στη μνήμη εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στο Ολοκαύτωμα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Εσθήρ Κοέν επιζήσασα του Ολοκαυτώματος.
«Σήμερα θυμόμαστε και όσους επέζησαν. Γυναίκες όπως η Εσθήρ Κοέν, που τη στιγμή που απεβίωσε στα βορειοδυτικά Ιωάννινα, τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, ήταν η γηραιότερη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα. Το 1944, η Εσθήρ, γνωστή ως Στέλλα, ήταν μία από τους εκατοντάδες Ρωμανιώτες Εβραίους που μεταφέρθηκαν στο Auschwitz. Από τους 1.700 άντρες, γυναίκες και παιδιά που συγκεντρώθηκαν και στάλθηκαν στο στρατόπεδο θανάτου των ναζί, λιγότεροι από εκατό επέζησαν. Η Εσθήρ αποχωρίστηκε τους γονείς και τα αδέρφια της στις πύλες του Auschwitz. Δεν τους είδε ποτέ ξανά. Σε μια συνέντευξή της στην «Καθημερινή», η Στέλλα προκαλεί συγκίνηση λέγοντας: “ Θα πεθάνω και δεν θα υπάρχει άνθρωπος να με σηκώσει, να με θάψει. Δεν υπάρχουν συγγενείς, εξολοθρεύτηκαν”» συνέχισε κ. Μητσοτάκης και κατέληξε:
«Σήμερα θυμόμαστε την Στέλλα, την οικογένειά της, την κοινότητα των Ιωαννίνων και όσους έχασαν τη ζωή τους στο Ολοκαύτωμα. Θυμόμαστε ακόμα και σφιχταγκαλιάζουμε όλους όσοι επέζησαν και βρίσκονται σήμερα μαζί μας, ανάμεσα σε αυτούς και 20 επιζήσαντες που ζουν στην Ελλάδα. Στο όνομα της Εσθήρ Κοέν, είναι μεγάλη προσωπική μου τιμή που σας καλωσορίζω στην Ελληνική Προεδρία. Καθώς τα χρόνια περνούν, είναι υποχρέωσή μας να πούμε την ιστορία. Να διατηρήσουμε ζωντανές τις μνήμες. Να αντλήσουμε διδάγματα. Και ποτέ, ποτέ να μην ξεχάσουμε».
Η Ελλάδα που ανέλαβε χθες, 1η Απριλίου 2021, τη διάρκειας ενός έτους Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA) διαδέχθηκε την γερμανική Προεδρία της IHRA, και σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη «με βαθύ αίσθημα ευθύνης δεσμεύεται να προάγει το καίριο έργο της IHRA για να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη του Ολοκαυτώματος».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ