«Με δεδομένη την κλίμακα του προβλήματος, οι μετριοπαθείς προσαρμογές στις τωρινές μας βιομηχανικές και γεωργικές πρακτικές δεν θα είναι αρκετές»
της Ρένας Δούρου
«Οι ανισότητες και οι περιβαλλοντικές προκλήσεις συνδέονται βαθιά. Η μείωση των ανισοτήτων θα αυξήσει την εμπιστοσύνη στις κοινωνίες. Η εμπιστοσύνη είναι ουσιαστική έτσι ώστε οι κυβερνήσεις να πάρουν μακροπρόθεσμες αποφάσεις». Πρόκειται για μία από τις κρίσιμες διαπιστώσεις επιστημονικού άρθρου ομάδας ερευνητών από όλο τον κόσμο με επικεφαλής τον καθηγητή, ειδικό στην Οικολογική Οικονομία Καρλ Φόλκε. Το άρθρο με τον τίτλο «Το μέλλον μας στη βιοσφαίρα κατά την ανθρωπόκαινο περίοδο», που δημοσίευσε η επιστημονική επιθεώρηση της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών Αmbio, θα βρεθεί στο επίκεντρο της πρώτης συνόδου κορυφής νομπελιστών με τίτλο «Ο πλανήτης μας, το μέλλον μας».
Κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ, κορυφαίοι επιστήμονες, σημαντικοί επιχειρηματίες, νέοι, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών θα διερευνήσουν, διαδικτυακά, από τις 26 έως τις 28 Απριλίου, τις πτυχές του ερωτήματος «Τι μπορεί να γίνει σ’ αυτή τη δεκαετία για να μπει ο κόσμος στον δρόμο για πιο βιώσιμο μέλλον, με περισσότερη ευημερία για όλη την ανθρωπότητα;». Στο μικροσκόπιο πρόκειται έτσι να βρεθούν οι προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και της απώλειας της βιοποικιλότητας, οι αυξανόμενες ανισότητες και οι τεχνολογικές πρόοδοι για τη στήριξη των στόχων τής κοινωνίας μέσα από θεματικές ενότητες όπως «Τα διδάγματα από τη συλλογική απάντηση στην πανδημία», «Πώς μπορούν οι κοινωνίες να διακρίνουν τα γεγονότα από τη μυθοπλασία σε ένα νέο οικοσύστημα της ενημέρωσης;».
Τη σύνοδο, που επρόκειτο να γίνει πέρσι στην Ουάσινγκτον, διοργανώνει το Ίδρυμα Νόμπελ σε συνεργασία με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών, το Ινστιτούτο Πότσνταμ για την Έρευνα των Κλιματικών Επιπτώσεων και το Κέντρο Ανθεκτικότητας της Στοκχόλμης / Ινστιτούτο Μπέιζερ. Πρόκειται να παρέμβουν ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, ο Δαλάι Λάμα, η κάτοχος του Νόμπελ Χημείας του 2020 Τζένιφερ Ντούντνα (που ανακάλυψε τη διόρθωση του DNA με ιατρικές, βιολογικές, γεωργικές κ.ά. εφαρμογές), ο επικεφαλής των Αμερικανών λοιμωξιολόγων Άντονι Φάουτσι κ.Ά.
Στην επιστημονικό άρθρο του Ambio τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «οι επιπτώσεις τΉς κλιματικής αλλαγής πλήττουν τους λαούς πιο σκληρά και νωρίτερα από ό,τι υπολογιζόταν πριν από μόλις μία δεκαετία». «Σήμερα δεν υπάρχει μέρος στον κόσμο μας που να έχει μείνει άθικτο από τις παρεμβάσεις του homo sapiens. Τα τρία τέταρτα της Γης που δεν καλύπτονται με πάγο στον πλανήτη υφίστανται άμεσα αλλοιώσεις από τους ανθρώπους. Κάθε οκτώ ημέρες χτίζουμε το αντίστοιχο μιας πόλης διαστάσεων Νέας Υόρκης. Απλοποιούμε τα τοπία για να διασφαλίσουμε ότι θα αποδώσουν το μέγιστο του οικονομικού οφέλους και στη διάρκεια της διαδικασίας αυτής υπονομεύουμε την ανθεκτικότητα της βιόσφαιρας. Ένα από τα αποτελέσματα είναι η εμφάνιση νέων παθογενειών, όπως η Covid-19».
«Με δεδομένη την κλίμακα του προβλήματος, οι μετριοπαθείς προσαρμογές στις τωρινές μας βιομηχανικές και γεωργικές πρακτικές δεν θα είναι αρκετές». «Απαιτείται μετασχηματιστική αλλαγή προς βιώσιμο μέλλον» παρατηρούν οι επιστήμονες, σηματοδοτώντας τον επείγοντα χαρακτήρα των βαθιών αλλαγών που θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνόδου των νομπελιστών για τον πλανήτη και το μέλλον. Για «δράσεις του ανθρώπου σήμερα για ανθεκτική βιόσφαιρα».
Και όπως γλαφυρά παρατήρησε ο καθηγητής στο Κέντρο Ανθεκτικότητας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης Γιόχαν Ρόκστρεμ, ένας από τους συγγραφείς του άρθρου: «Είμαστε στην αυγή αυτού που πρέπει να είναι μια δεκαετία μετασχηματισμού. Η σύνοδος των νομπελιστών είναι πραγματικά η επιστημονική κοινότητα που κραυγάζει ‘ξυπνήστε!’».
* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, εκπρόσωπος για θέματα Κλιματικής Αλλαγής
πηγή: Αυγή