Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη Βρετανία όπου δημοσιεύονται την επόμενη ημέρα με σβησμένα τα ονόματα
«Η επιτροπή δεν έχει κάτι να κρύψει». Με τη φράση αυτή ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι ο ίδιος δεν θα είχε αντίρρηση να δημοσιεύονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων της ειδικής επιτροπής επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Μάλιστα, ο καθηγητής έφερε ως παράδειγμα τη Βρετανία, όπου τα πρακτικά των συνεδριάσεων της ανάλογης επιτροπής δημοσιεύονται την επόμενη ημέρα με σβησμένα τα ονόματα.
Έτσι πέφτει στο κενό το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι τα πρακτικά των συνεδριάσεων δεν δημοσιεύονται για την «προστασία» των μελών της. Επιχείρημα, που επανέλαβε χθες Δευτέρα η Αριστοτελία Πελώνη, η οποία απέρριψε για άλλη μια φορά το αίτημα της αντιπολίτευσης να δοθούν τα πρακτικά στη δημοσιότητα ισχυριζόμενη ότι «δεν θα βοηθούσε την πρόθεση των ειδικών να μιλούν ανεξάρτητα εντός της επιτροπής χωρίς να πολιτικοποιούνται οι απόψεις τους».
Αντίθετα, το Μαξίμου είναι που απαξιώνει την επιτροπή των ειδικών, ενώ αλλεπάλληλα είναι τα κυβερνητικά «αδειάσματα» στις εισηγήσεις τους τόσο σε επίπεδο πράξεων και δηλώσεων. Έτσι, με αφορμή και τις τελευταίες κυβερνητικές παλινωδίες στη διαχείριση της πανδημίας με την αναστολή την τελευταία στιγμή του ανοίγματος του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, η δημοσιοποίηση των πρακτικών που ζητά με κάθε ευκαιρία ο ΣΥΡΙΖΑ για «να δούμε επιτέλους αν η κυβέρνηση έχει ακολουθήσει έστω και μισή εισήγηση των ειδικών ή τους έχει μόνο και μόνο για να τους επιρρίπτει ευθύνες όποτε τα κάνει μαντάρα», καθίσταται επιτακτική ανάγκη.
Δεν είναι σίγουρο ότι θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα
Στο μεταξύ, ο Αλκ. Βατόπουλος εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου, όπως θέλει η κυβέρνηση. Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση που παρουσιάζει η χώρα μας, ο καθηγητής, εκτίμησε πως «θα μπορούσε να γίνει, αλλά αυτό θα το πούμε τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχουν δύο «αντιμαχόμενες» απόψεις. Η πρώτη εκτιμά ότι πρέπει να ανοίξει η Γ’ Λυκείου λόγων των πανελληνίων εξετάσεων, «κάτι που δεν είναι πολύ καλό επιδημιολογικά», όπως είπε. Η δε δεύτερη επιχειρηματολογεί υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, όπου οι μαθητές είναι πιο πειθαρχημένοι.
Πηγή: Η Αυγή