Να εξαγοράσει ο ESM το δημόσιο χρέος κρατών από την πανδημία για να αποφευχθεί νέα χρηματοοικονομική κρίση προτείνουν Αυγουλέας- Μικοσσί
Την πρόταση του για την εξαγορά του δημόσιου χρέους της πανδημίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) και την μετατροπή του σε μακροχρόνιο χρέος διάρκειας 70 ετών και πλέον, σε πλήρη συμμόρφωση με τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, ανέπτυξε Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη, ο καθηγητής Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Αιμίλιος Αυγουλέας.
Η ορθή λύση ανέφερε ο κ Αυγουλέας θα ήταν ένα βαθύ κούρεμα του χρέους, το οποίο όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω του ότι προσκρούει σε ευρωπαικές συνθήκες.
«Η στρατηγική που προτείναμε έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν και έχει ανακουφίσει κράτη και οικονομίες στο τέλος του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου αλλά πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξης, αλλιώς θα θεωρείται ότι μηχανισμός διάσωσης είναι μόνιμος και αυτό απαγορεύεται από τις συνθήκες» ανέφερε.
«Μόνο το χρέος της Γαλλίας έχει ξεπεράσει το 120%. Η Ιταλία έχει ξεπεράσει το 165% του ΑΕΠ. Είναι κολοσσιαία νούμερα και λόγω της πανδημίας φαίνεται ότι η κρίση είναι μπροστά μας» σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι 120% του ΑΕΠ, ήταν το ποσοστό της Ελλάδας όταν εισήλθε στο μνημόνιο.
Ο κ Αυγουλέας υπογράμμισε ότι υπάρχει πολύ σοβαρή συζήτηση επί της προτάσεως και οι συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν τον Ιούνιο, θα προκαλέσουν αντιδράσεις. «Πρόκειται για την μητέρα των μαχών» ανέφερε για τις αντιδράσεις που θα έλθουν από τα βόρεια κράτη για την αγορά των ομολόγων των νοτίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Με την πρόταση δίνεται τεράστια ανάσα στους προϋπολογισμούς των κρατών, οι οποίοι θα πρέπει να ενισχύσουν τους πιο αδύναμους και θα πρέπει να ενισχύσουν την οικονομική ανασυγκρότηση των οικονομιών της ευρωζώνης οι οποίες επλήγησαν από την πανδημία» σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά το ιδιωτικό χρέος: Δεν δημιουργήθηκε ισομερώς καθώς υπάρχουν και κερδισμένοι από την κρίση των οποίων τα οφέλη δεν έχουν φορολογηθεί, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες για λόγους υγειονομικούς οι κυβερνήσεις τις έκλεισαν, επιφέροντας τεράστια οικονομική ζημιά που δεν οφειλόταν στην επιχειρηματική τους ανικανότητα, αλλά στην πανδημία».
Επίσης επισήμανε ότι για την Ελλάδα τίθεται με σφοδρό τρόπο το θέμα του ιδιωτικού χρέους που υπολογίζεται σε πάνω από 200% του ΑΕΠ. Υπάρχει η πολιτική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ένα γενναίο κούρεμα του ιδιωτικού χρέους έτσι ώστε να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που έχει υποστεί τρία μνημόνια, ανακεφαλαιώσεις τραπεζών και πολιτικές λιτότητας.
Για την ανασυγκρότηση, πρότεινε πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης να ενεχυριασθούν, για να χρηματοδοτηθεί η επανεκκίνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κίνητρα για ψηφιακό εκσυγχρονισμό και πλατφόρμα κοινών προμηθειών και δράσεων.
Αναφερόμενος στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, είπε ότι είναι ανάγκη να ενισχυθεί η πρωτογενής παραγωγή και να εκσυγχρονιστεί η μεταποίηση υψηλής προστιθέμενης αξίας.
«Τα όπλα της ελληνικής οικονομίας είναι ο πρωτογενής τομέας και η στοχευμένη μεταποίηση και δυστυχώς όχι ο τουρισμός που αποδείχτηκε ότι εύκολα επηρεάζεται οικονομικά, υγειονομικά και γεωπολιτικά. Υπάρχει μία τεράστια καινούργια αναδυόμενη αγορά για τον πρωτογενή τομέα που θα πρέπει να εκμεταλλευτούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι Έλληνες παραγωγοί και έτσι δημιουργείται παραγωγική ανασυγκρότηση και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου το οποίο γίνεται πιο ανθεκτικό και πιο δίκαιο».