Ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε για όλα τα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής, από τις διερευνητικές μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών και το Κυπριακό, αλλά και την ανάγκη ενιαίου μετώπου της Αριστεράς σε μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξη στη rosa.gr
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών μιλά αναλυτικά για το νέο κύκλο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκία, τη Συμφωνία των Πρεσπών, την ουσία και το παρασκήνιο με τα προεδρικά διατάγματα για τις αιγιαλίτιδες ζώνες, το Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, ακουμπώντας και τις εξελίξεις στο εσωτερικό. Προβληματισμένος για το πως η σημερινή κυβέρνηση διαχειρίζεται τα παραπάνω ζητήματα, αλλά και επίμονος για την ανάγκη δημιουργίας ενός «ενιαίου μετώπου» της Αριστεράς, ο Νίκος Κοτζιάς τονίζει για τη Συμφωνία των Πρεσπών ότι «έκανα το καθήκον μου απέναντι στη χώρα και απέναντι στην Αριστερά, που πάντα είχε την πολιτική να λυθούν τέτοιου είδους ζητήματα και να προχωρήσουμε με φιλικές σχέσεις με αυτό το κράτος και με άλλα κράτη στη γειτονιά μας».
Την προηγούμενη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, ξεκίνησε ο 61ος κύκλος διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, με τον τελευταίο γύρο να ήταν επί των ημερών σας στο ΥΠΕΞ, τον Μάιο του 2016. Υπάρχει συμφωνημένη ατζέντα μεταξύ των δύο πλευρών ή η κάθε πλευρά βάζει ό,τι θέλει στο τραπέζι;
Η ατζέντα ήταν πάντοτε η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ και ό,τι τέμνεται με αυτό το θέμα.
Ρωτώ γιατί η τουρκική πλευρά μιλά για «διάλογο χωρίς προϋποθέσεις»…
Εδώ να κάνω μια διευκρίνηση: Είναι άλλο πράγμα οι διερευνητικές επαφές κι άλλο πράγμα ο διακρατικός διάλογος. Ο διακρατικός διάλογος αφορά σε μια ευρύτερη ατζέντα, που μπορεί, για παράδειγμα, να ξεκινά από τις μεταφορές και την ανάγκη να δημιουργηθεί μια γραμμή φέρι-μποτ από τη Σμύρνη μέχρι το Βόλο, όπου η κάθε πλευρά βάζει και άλλα θέματα που την ενδιαφέρουν και που έγκειται στην άλλη πλευρά να τα αποδεχθεί ή να τα απορρίψει.
Οι διερευνητικές επαφές είναι η διερεύνηση για το που και πως θα αντιμετωπιστούν τα πράγματα, εάν θα υπάρξει δηλαδή συμφωνία για να λυθεί ένα ζήτημα ανάμεσα στις δύο χώρες ή εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, να γίνει ένα συνυποσχετικό ώστε να πάμε σε μια διεθνή διαδικασία. Υπάρχουν δύο αρμόδια δικαστήρια για τα αντικείμενα των διερευνητικών ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας: Το διεθνές δικαστήριο της Θάλασσας του Αμβούργου, που είναι νεότερο, και το διεθνές δικαστήριο της Χάγης που κατά κανόνα προτιμάται.
Είναι δεσμευτική η παραπομπή σε δικαστήριο;
Οι διερευνητικές δεν οδηγούν αναγκαστικά σε δικαστήριο γιατί αυτό πρέπει να συμφωνηθεί. Όμως, παρόλο που δεν λέγεται, εφόσον προχωρήσουν, μπορεί να δεσμεύσουν τα μέρη ότι σε τυχόν μη συμφωνία θα παραπεμφθεί το αντικείμενο της «διερεύνησης» σε δικαστήριο. Εμείς ως χώρα πάντα θέλαμε οι διερευνητικές να καταλήξουν σε μια λύση ή διαφορετικά να πηγαίνουν στο δικαστήριο.
Κατά συνέπεια οι διερευνητικές δεν είναι μια διαδικασία στην οποία μπορώ να βάλω πολλά θέματα και τα συζητάω και δεν βαριέσαι. Να είμαι σαφής, δεν μπορούμε να πάμε σε δικαστήριο για θέματα της κυριαρχίας μας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Το λέω αυτό γιατί υπάρχουν και πολλοί στην Αριστερά που λένε «τα συζητάμε όλα».
Το γεγονός ότι από το 2016 και τον τελευταίο γύρο διερευνητικών επαφών πέρασαν σχεδόν 5 χρόνια, χωρίς άλλους κύκλους διερευνητικών στο ενδιάμεσο, που το αποδίδετε;
Στις δυσκολίες και τη δυσπιστία που είχε ο Ερντογάν στο εσωτερικό του σύστημα διπλωματίας και στρατού, από το πραξικόπημα και μετά. Δεν ήθελε να δώσει σε κανέναν τη δυνατότητα, σε οποιονδήποτε δεν ήλεγχε δηλαδή, να κάνει τέτοιου είδους συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Γιατί και στην Τουρκία να ξέρετε υπάρχουν διαφορετικές δυνάμεις, άσχετα εάν δεν κάνουν αυτό το χαζό, υπογραμμίζω το «χαζό», σόου που κάνουμε στην Ελλάδα, που εδώ και μέρες αναλύουμε από εδώ και από εκεί, λέμε όλα τα μυστικά και τις τακτικές μας.
Έχετε δει αλήθεια ποτέ τους Τούρκους να μας ενημερώνουν για τις διερευνητικές επαφές; Έκαναν μια γενική τοποθέτηση ότι θα βάλουν όλα τα θέματα και για τα επιμέρους σιωπούν. Πρέπει κι εμείς να είμαστε πιο σοβαροί στη διαπραγμάτευση. Σε 60 γύρους διαπραγματεύσεων που έχουμε κάνει στο παρελθόν ουδέποτε υπήρξε αυτό το σόου που έχουμε σήμερα.
Πηγή: www.rosa.gr