Πολλά ερωτήματα προκαλεί η τροπολογία «σφήνα» που έφερε η κυβέρνηση, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, το οποίο ψηφίζεται σήμερα. Με παρέμβαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, προβλέπεται η θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναίου Covid 19, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Ειδικότερα το άρθρο 4 αναφέρει ότι τα μέλη των παραπάνω επιτροπών (επιστήμονες αλλά και κυβερνητικά στελέχη, σε άλλες περιπτώσεις) «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται, για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω επιτροπών. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση».
Αίσθηση προκαλεί η αναφορά ότι τα μέλη όχι μόνο δεν μπορούν να διωχθούν αλλά ούτε να εξεταστούν. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν αυτό τους προστατεύει, για παράδειγμα, από μια πιθανή εισαγγελική έρευνα ή μια προανακριτική επιτροπή της Βουλής.
Η προκλητική αυτή ρύθμιση έρχεται τη στιγμή, που ασκούνται έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής λοιμωξιολόγων, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα διέρρευσε μέρος των πρακτικών, στο οποίο φανερώνονταν οι πιέσεις που ασκεί η κυβέρνηση στους επιστήμονες.
Όλα αυτά σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, με την πανδημία να παραμένει σε έξαρση και την κυβέρνηση να αποφασίσει να… ανοίξει τα πάντα μετά το Πάσχα, κάτι που έχει συναντήσει σημαντικές ενστάσεις από τους λοιμωξιολόγους. Το παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, και ο πρωθυπουργός στο χθεσινό του διάγγελμα.
Τέλος, παραμένει άγνωστο, ποια είναι η άποψη της επιτροπής για το άνοιγμα του τουρισμού, εφόσον βέβαια έχει ερωτηθεί.
Πηγή: Libre