Μία ακόμη προσπάθεια να γίνει το άσπρο-μαύρο καταγράφηκε με την παρουσία του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, που θύμισε ότι ενώ αρχικά αντιμετωπίστηκε απαξιωτικά η πρόταση του Αλ.Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό, ώστε ο Κ. Μητσοτάκης να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να απελευθερωθούν οι πατέντες των εμβολίων, τώρα ο Μπάιντεν μπαίνει σε αυτή τη λογική «δικαιώνοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε ότι «εκείνος που είχε θέσει το ζήτημα της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ήταν ο πρωθυπουργός, από τον Απρίλιο του 2020. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική FAZ είχε σαφώς δηλώσει ότι θα πρέπει να καταστούν τα εμβόλια οικουμενικά δημόσια αγαθά με την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας».
Αρκεί ωστόσο μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο για να αποκαλυφθεί το νέο ψέμα του επιτελικού κράτους του Μαξίμου.
Ο κ. Μητσοτάκης τότε είχε μιλήσει για «αγορά αδειών ευρεσιτεχνίας για νέα εμβόλια και τεστ ταχείας ανίχνευσης» από την ΕΕ, όχι για απελευθέρωση των απαραίτητων για την προστασία του παγκόσμιου πληθυσμού πατεντών.
Πρόκειται ουσιαστικά για αποδοχή της τότε πρότασης Μόσιαλου, ώστε να οργανωθεί η παραγωγή σε πολλές χώρες της ΕΕ.
Κατά τον Γεραπετρίτη, «αυτό που είχαμε πει ότι είναι αδύνατον δεν είναι η άρση ή μερική άρση πνευματικής ιδιοκτησίας … αλλά η δυνατότητα να παραχθούν στην Ελλάδα … αυτό είναι αδύνατο να υποστηριχθεί από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία … χρειάζονται υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό που αυτή την στιγμή δεν διαθέτουμε». Αλλά όπως φαίνεται, δεν πειράζει που δεν ενισχύθηκε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και δεν επιδιώχθηκε πολιτικά να επιτευχθεί παραγωγή εμβολίων στην Ελλάδα. Γιατί κατά τον κ. Γεραπετρίτη, «το πρόβλημα είναι πολύ οξύ επειδή σήμερα δεν υπάρχει επάρκεια. Η αίσθηση που έχω είναι ότι από το Φθινόπωρο θα υπάρχει απόλυτη επάρκεια, πραγματικός ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών που παράγουν εμβόλια, έτσι ώστε θα είναι άνευ αντικειμένου η συζήτηση».
Και ολοκλήρωσε την σκέψη του λέγοντας: «Οι εταιρείες που έχουν παραγάγει το εμβόλιο, αυτή την στιγμή έχουν επενδύσει τεράστια κεφάλαια στην έρευνα και την καινοτομία επί του εμβολίου … ορισμένες από αυτές πράγματι έχουν τροφοδοτηθεί με χρήμα, κατά ένα μέρος … η έρευνα και η καινοτομία πάντοτε -αποτελεί ιστορική παράδοση βάσει της οικονομίας, για να μπορέσεις να κινητροδοτήσεις την έρευνα και την καινοτομία θα πρέπει να δίδεις και ορισμένα προνόμια σε εκείνους οι οποίοι παράγουν … αυτή την στιγμή, αισθάνομαι ότι και για λόγους κοινωνικής αλληλεγγύης, οικουμενικής αλληλεγγύης, θα πρέπει πράγματι να υπάρχουν παραχωρήσεις εκ μέρους των μεγάλων εταιρειών, ώστε να καταστεί προσβάσιμο από παντού το προϊόν».