Συναγερμός σήμανε χθες στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία της χώρας, στο άκουσμα τηλεφωνήματος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προς τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Και ενώ αυτό συμβαίνει στο άκουσμα κάθε δήλωσης ακόμα της «σιδηράς κυρίας» της Ευρώπης που αφορά στην Ελλάδα τα τελευταία δυόμιση χρόνια, χθες, λίγες ώρες αργότερα, η «βόμβα» …έσκασε. Δημοψήφισμα!
Μία πρόταση που παρότι ήταν εξ αρχής σαφές ότι θα έπεφτε στο κενό, υπήρξε ενδεικτική των προθέσεων των Ευρωπαίων εταίρων μας για διακοπή του ελληνικού προγράμματος και έξοδο της χώρας από το ευρώ σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου δεν είναι αρκούντως… ικανοποιητικό…
Πρώτο παράδοξο, αυτό που κίνησε και τις υποψίες ότι κάτι σοβαρό συνέβαινε, το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ επέλεξε να μιλήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι με τον ομόλογό της, επικεφαλής της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο. Οι φήμες ότι στο Βερολίνο δεν αναγνωρίζουν – στα πρότυπα του ΔΝΤ – την υπηρεσιακή κυβέρνηση, ξεκίνησαν και το ενδιαφέρον για το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο, εντάθηκε.
Απάντηση όμως δεν δινόταν επί ώρες, παρά το γεγονός ότι ο Κάρολος Παπούλιας έσπευσε – ως όφειλε – να ενημερώσει σχετικά τον πρωθυπουργό. Η ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από την Προεδρία της Δημοκρατίας ερχόταν – δεύτερο παράδοξο – με το σταγονόμετρο και η πληροφορία ότι ο κ. Πικραμμένος θα ενημέρωνε πρώτα τους πολιτικούς αρχηγούς, ενέτεινε την αγωνία. Τελικά, λίγο πριν από τις οκτώ το βράδυ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τσιόδρας εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η κ. Μέρκελ, αφού επανέλαβε την στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες της Ελλάδας για υπέρβαση της κρίσης και εξέφρασε την πρόθεσή της να εξετάσει την ενίσχυση των πολιτικών για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας στην Ευρώπη, «μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες την παραμονή στην Ευρωζώνη»…
Η είδηση προκάλεσε σάλο, ενώ ο ένας μετά τον άλλο οι πολιτικοί αρχηγοί εξέδιδαν οργίλες ανακοινώσεις απόρριψης της πρότασης για δημοψήφισμα και η ελληνική κυβέρνηση επεσήμαινε ότι «το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης». Το τρίτο παράδοξο ήρθε από τη Γερμανία, με πηγές της Καγκελαρίας να εμφανίζουν λίγες ώρες αργότερα την είδηση για την πρόταση Μέρκελ για δημοψήφισμα ως «ανακριβή», προκαλώντας όμως νέα ερωτηματικά με την φράση ότι «η συνομιλία με τον κ. Παπούλια ήταν εμπιστευτική». Τέταρτο παράδοξο στη σειρά η… διαρροή της Προεδρίας της Δημοκρατίας ότι εμμένει στο περιεχόμενο της κυβερνητικής ανακοίνωσης, εμφανίζοντάς την ως να «απεικονίζει την πραγματικότητα» και διαψεύδοντας ανοιχτά τη… διάψευση του Βερολίνου.
Το όλο θέμα αντιμετωπίζεται ως ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας από την Άγνκελα Μέρκελ, αλλά και δίνει το στίγμα ότι για την ΕΕ οι προσεχείς εκλογές της 17ης Ιουνίου συνιστούν ουσιαστικά δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη ή όχι, καθώς αποτελούν την τελευταία ευκαιρία της χώρας για συνέχιση της χρηματοδότησής της στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης που έχει συνάψει με τους εταίρους της. Στο ίδιο κλίμα και η προειδοποίηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς που έστειλε το μήνυμα από την Αθήνα ότι «η αρχή της φρίκης θα είναι η έξοδος από το ευρώ», χαρακτηρίζοντας «φρούδες» τις ελπίδες όσων υποστηρίζουν ότι η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο μπορεί να γίνει χωρίς συνέπειες…