“Πρέπει επιτέλους να αφυπνισθούμε όλοι και για όποιον καταγγείλει την παράνομη καύση μέσα στην αντιπυρική περίοδο ή εργασίες υπαίθρου που μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά, θα πρέπει να προβλεφθεί κάποια επικηρυγμένη αμοιβή για να υπάρξει ισχυρό αντικίνητρο στην αμέλεια”.
Αυστηροποίηση της νομοθεσίας παραβάτες ζητάει ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός.
Ιδού τι είπε στο AnatropiNews με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία που κατέκαψε 71.000 στρέμματα δάσους:
“Περισσότερα από 70.000 στρέμματα και εκατοντάδες κατοικίες έγιναν παρανάλωμα του πυρός με αίτιο την αμέλεια (;). Αν κατάλαβα καλά, η έναρξη της πυρκαγιάς οφείλετο στο κάψιμο οργανικών αποβλήτων σε ελαιώνα με ανέμους πάνω από 6 μποφόρ και αποτέλεσμα άλλη μία οικολογική καταστροφή και τραγωδία με σοβαρές οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες.
Η χώρα μας, όπως και καμία χώρα, δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει ούτε πράσινο, ούτε οικοσυστήματα. Αρκετά έχει χάσει μέχρι σήμερα. Ο εξ αμελείας εμπρησμός νομίζω πρέπει να έλθει η ώρα να γίνει ιδιώνυμο έγκλημα και όποιος ευθύνεται θα πρέπει να τιμωρείται μέχρι ακόμα και σε ισόβια δεσμά.
Η αυστηροποίηση της νομοθεσίας είναι απαραίτητος όρος για μια ευνομούμενη δημοκρατία.
Πριν από δύο χρόνια, ανάλογος εμπρησμός, όπως ειπώθηκε, ξεκίνησε την πυρκαγιά με 102 θύματα στο Μάτι. Για τον εμπρηστή και την έναρξη της πυρκαγιάς δεν ακούσαμε στη συνέχεια τίποτα, όπως δεν έχουμε ακούσει και μετά από ανάλογες περιπτώσεις που έγιναν στο παρελθόν. Μάλιστα, πολλοί επικαλούντο και επικαλούνται και σήμερα ότι τα καλώδια της ΔΕΗ σε επαφή με τα δέντρα έδωσαν τους πρώτους σπινθήρες για την έναρξη των δασικών πυρκαγιών. Άλλοι υποστήριξαν την εμφάνιση εμπρηστών εκ προθέσεως χάριν οικοπεδοποίησης και ένα σωρό άλλες, αμφίβολης αξιοπιστίας υποθέσεις.
Πρέπει επιτέλους να αφυπνισθούμε όλοι και για όποιον καταγγείλει την παράνομη καύση μέσα στην αντιπυρική περίοδο ή εργασίες υπαίθρου που μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά, θα πρέπει να προβλεφθεί κάποια επικηρυγμένη αμοιβή για να υπάρξει ισχυρό αντικίνητρο στην αμέλεια.
Δυστυχώς έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο. Όμως, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο στην ταλαίπωρη χώρα μας.
Δεν μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να καλείται να αντιμετωπίσει κάθε φορά την αμέλεια ή την τρέλα του καθενός για να πηγαίνουμε πυροσβεστικά, στην κυριολεξία, να λύνουμε τέτοια θέματα.
Ως εδώ και μη παρέκει. Η δικαιοσύνη πρέπει να αναλάβει πρωτεύοντα ρόλο σε αυτό το μείζον περιβαλλοντικό ζήτημα το οποίο μαστίζει τις μεσογειακές χώρες και πλέον δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο στη χώρα μας αλλά θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως παγκόσμιο θέμα με παγκόσμιες διαστάσεις”.