Δημοσίευμα από την εφημερίδα “Νέα Εποχή” του Αγρινίου, τον Οκτώβριο του 2008: “Ο υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Αγρίνιο, εξήγγειλε ότι το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στη δημιουργία Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με την. δέσμευση που είχε αναλάβει ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής Όπως ανάφερε ο υπουργός, έχει υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία του 4ου Τμήματος και με την έναρξη της λειτουργίας του τμήματος θα ξεκινήσει τη λειτουργία της και η διοικούσα επιτροπή του νέου Πανεπιστημίου.
Το νέο πανεπιστήμιο θα έχει έδρα το Αγρίνιο. Άλλωστε, στην πόλη υπάρχουν τα τρία λειτουργούντα τμήματα με 410 εισακτέους ετησίως, τα οποία ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, απ’ όπου θα αποσπασθούν. Το τέταρτο τμήμα που θα συμπληρώσει τις τυπικές προϋποθέσεις για το νέο ΑΕΙ θα έχει αντικείμενο το Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων με ορίζοντα λειτουργίας από το 2009-2010. Η ανακοίνωση για το νέο πανεπιστήμιο προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς είναι προφανές ότι η απόφαση κινείται στη λογική -για μικροκομματικούς λόγους- της εξυπηρέτησης των τοπικών συμφερόντων. Να σημειωθεί ότι σήμερα η αναλογία φοιτητών στο Αγρίνιο είναι 15 προς 1.000 κάτοικοι, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Παιδείας, οι φοιτητές / σπουδαστές σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο συμβάλλουν κατά 17 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία ετησίως”.
Παραμονές των εκλογών του 2009 (Αύγουστος), ο Ευρυπίδης Συλιανίδης υλοποιεί την δέσμευση της κυβέρνησης Καραμανλή και ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο. Οι αιχμές που είχαν διατυπωθεί τότε έκαναν λόγο για πολιτικαντισμό προεκλογικού τύπου προκειμένου να ικανοποιηθεί ένα “τοπικιστικό” αίτημα.
Αποτέλεσμα: Το πανεπιστήμιο καταργήθηκε το 2013.
Προ ημερών, ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας εξεμάνη με αφορμή την απόφαση της Νίκης Κεραμέως να καταργηθούν τμήματα του πανεπιστημίου Πατρών, μεταξύ των οποίων και εκείνα που βρίσκονται στην εκλογική του περιφέρεια (Ηλεία). Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ την Δευτέρα, ο κ. Τζαβάρας χαρακτήρισε “κωμωδία και γελοιότητα” την παρέμβαση άλλων γαλάζιων βουλευτών για να σώσουν πανεπιστημιακά τμήματα της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ τόνισε πως ο ίδιος δεν είναι πολιτικάντης.
“Επειδή εγώ δεν υπήρξα ποτέ πολιτικάντης και δεν προέρχομαι από κανένα πολιτικό σχήμα αλλά από την κοινωνία, που 40 χρόνια μάχομαι στο επάγγελμα του δικηγόρου, μετά από αυτή την κωμωδία, αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, διότι ακριβώς δεν θέλω να δώσω σε κανέναν το δικαίωμα να σκέφτεται ότι όσα λέω, τα λέω για τα ¨ψηφαλάκια¨. Και σας λέω λοιπόν και σας δηλώνω ότι εγώ υποψήφιος στις επόμενες εκλογές δεν θα είμαι εξαιτίας αυτού του γεγονότος και εξαιτίας βέβαια και του γεγονότος ότι ακόμα στην Ηλεία περιμένουμε να έρθει και να δημοπρατηθεί ο δρόμος που θα αντικαταστήσει την καρμανιόλα Πύργου Πατρών στην οποία κάθε χρόνο σκοτώνετε ο πληθυσμός ενός μικρού χωριού” είπε.
O Τζαβάρας, έμπειρος κοινοβουλευτικός και μάχιμος δικηγόρος επί 40 έτη, είναι μία ενδιαφέρουσα περίπτωση στην ανθρωπογεωγραφία της Ν.Δ. Συμπαθής και ενίοτε αιρετικός, πάντοτε, όμως, εντός πλαισίου κομματικής νομιμότητας. Μετά την αντίδρασή του, αρκετοί πίστεψαν πως θα σιωπήσει και απλώς δεν θα κατέλθει στις επόμενες εκλογές. Ο ίδιος, ωστόσο, εξέπληξε πολλούς παραχωρώντας συνέντευξη -έγκλημα καθοσιώσεως- στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ “Στο Κόκκινο” και τον Νίκο Ξυδάκη. Η αναφορά του, μάλιστα, στο…Χάρβαρντ εξελήφθη ως ευθεία αιχμή προς τον πρωθυπουργό.
«Δεν μπορώ να παραστήσω τον κοσμοπολίτη, όταν καταργούν ένα τμήμα άμεσα συνδεδεμένο με την παραγωγή και τη γνώση»- «Υπερασπίζομαι ότι το πτυχίο που παίρνει κάποιος από ένα Πανεπιστήμιο, θα πρέπει να έχει και ανάλογο μορφωτικό αποτύπωμα. Τι να το κάνω ένα πτυχίο από το Χάρβαρντ με κοινωνικές ή οικονομικές σπουδές, όταν το αντίστοιχο μορφωτικό επίπεδο είναι μηδέν»
Όμως, εκείνο που ίσως έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι πως ο -κατά το Μαξίμου- πολιτικάντης Κώστας Τζαβάρας αποκάλυψε πως το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη υποχωρήσει σε (πολιτικάντικες;) πιέσεις για άλλα προς κατάργηση τμήματα του πανεπιστημίου Πατρών.
“Εμάς δε μας ακούν. Παρότι διαθέτουμε τη φωνή…”
“Η κυρία υπουργός εδώ έκανε μία μεγάλη μεταρρύθμιση, με το νόμο 4777 εισήγαγε την θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στο πανεπιστήμιο, το 10. Από αυτή λοιπόν την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης, θα προκύψει μείωση του φοιτητικού πληθυσμού της χώρας κατά 15 έως 20.000. Αυτό σημαίνει ότι από τα 430 τμήματα των Πανεπιστημιακών σχολών, τα 50,60,70 θα καταργηθούν, γιατί δεν θα έχουν ζήτηση
Άρα για να μιλάμε για εξορθολογισμό και για ακριβή αποτύπωση στον ακαδημαϊκό χάρτη του τοπίου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα πρέπει να έχουμε τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων και να δούμε πού δεν υπάρχει ζήτηση, για να καταργηθούν μοιραία αυτές οι σχολές. Αυτή λοιπόν τώρα η πρεμούρα του Πανεπιστημίου της Πάτρας, να έρθει και να πάρει μία απόφαση στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού δήθεν που κάνει και να μας πει ότι δύο σχολές από το Αγρίνιο θα καταργηθούν, μία σχολή από το Αίγιο, θα καταργηθεί, ένα τμήμα από τον Πύργο θα καταργηθεί και ένα τμήμα από την Αμαλιάδα. Επεμβαίνει όμως ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και οι βουλευτές της Αχαΐας και σώζουν το τμήμα του Αιγίου.
Αυτό όπως λέγεται εξορθολογισμός; Επεμβαίνουν από την Αιτωλοακαρνανία και σώζουν κάποια τμήματα του Αγρινίου. Αυτό λέγεται εξορθολογισμός;” είπε ο κ. Τζαβάρας και συμπλήρωσε για τους βουλευτές Ηλείας: “Δυστυχώς δεν έχουμε τη δύναμη. Εμάς δε μας ακούν. Παρότι διαθέτουμε τη φωνή…”. είπε ο κ. Τζαβάρας.
Δεν πρέπει, άραγε, να απαντήσει κανείς; Όντως διεσώθησαν τμήματα επειδή παρενέβησαν ο Γιώργος Παπανδρέου και οι βουλευτές Ν.Δ, ΚΙΝ.ΑΛ και ίσως και άλλων κομμάτων της Αχαϊας και της Αιτωλοακαρνανίας; Εάν, ναι, πρόκειται για πολιτικαντισμό (κατά την κυβέρνηση) που γίνεται δεκτός αλα κάρτ. Και μήπως η κ. Κεραμέως και η κυβέρνηση εν συνόλω οφείλει μία συγγνώμη για τον πολιτικαντισμό (;) της κυβέρνησης Καραμανλή, όταν ίδρυε νέο πανεπιστήμιο παραμονές των εκλογών του 2009;