Επιστολή με καίρια ερωτήματα στην εταιρεία Teleperformance Hellas, που διενεργεί ελέγχους ακατάλληλου περιεχομένου για λογαριασμό του Facebook στην Ελλάδα, ενώ επίσης διαχειρίζεται και το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ για την πανδημία, απέστειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Υποτίθεται πως οι «ψηφιακοί καθαριστές» που δουλεύουν στα ελληνικά γραφεία της Teleperformance, η οποία έχει σύμβαση συνεργασίας με τη Facebook από τον Σεπτέμβριο του 2018, εστιάζουν μόνο στις διαφημίσεις και όχι στις προσωπικές αναρτήσεις κάθε χρήστη. Δεν υπάρχει ωστόσο πλέον καμία αμφιβολία πως πίσω από τις πρόσφατες μαζικές διαγραφές αναρτήσεων και τις ποινές σε λογαριασμούς Ελλήνων χρηστών δεν κρύβεται κάποιος αλγόριθμος αλλά η απόφαση της ίδιας της Teleperformance, η οποία δεν δίστασε να «κόψει» μεταξύ άλλων ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, να λογοκρίνει ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, να κατεβάσει ανάρτηση του Εκτορα Κουφοντίνα, γιου του τότε απεργού πείνας.
Και ενώ τα φαινόμενα απαράδεκτης λογοκρισίας πύκνωσαν με αφορμή την υπόθεση Κουφοντίνα, έκτοτε η πρακτική αυτή έχει γενικευτεί, με αποτέλεσμα πλήθος σχολίων, αναρτήσεων, δημοσιευμάτων που είναι κριτικά ή και επικριτικά προς τη σημερινή κυβέρνηση να αντιμετωπίζονται με λογοκρισία, αφαίρεση περιεχομένου και τιμωρία των χρηστών. «Ειρήσθω εν παρόδω, με τη σημερινή Κυβέρνηση εμφανίζεστε να έχετε επαγγελματική συνεργασία καθώς χειρίζεστε το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση κρουσμάτων COVID-19, ο νομικός τύπος της οποίας δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, γεγονός το οποίο, καθόσον σας αφορά, δεν συνάδει με τις πολιτικές εταιρικής ευθύνης, υπευθυνότητας και διαφάνειας» υπογραμμίζει προς την Teleperformance ο Χρ. Βερναρδάκης.
Ο ίδιος υπενθυμίζει την ανακοίνωση της Facebook με την οποία αναγνωρίζονται εκ μέρους της λάθη και ελλείμματα στον έλεγχο περιεχομένου. «Παράλληλα όμως στην ανακοίνωσή της δηλώνεται ότι “επιτρέπουμε στους χρήστες μας να συζητούν ουδέτερα (!) για αυτά τα άτομα (σ.σ. υπόθεση Κουφοντίνα) και να δημοσιεύουν ειδήσεις σχετικές με τις ενέργειές τους”. Φαίνεται να μη γίνεται σεβαστό αφενός μεν ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα αποτελεί μέσο κοινωνικοποίησης και όχι αμιγούς διάδοσης ειδήσεων, αφετέρου δε ότι η έκφραση γνώμης αποτελεί βασική πτυχή εκδίπλωσης της ανθρώπινης προσωπικότητας, η ελεύθερη ανάπτυξη της οποίας προστατεύεται συνταγματικά» εξηγεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να μάθει βάσει ποιου πρωτοκόλλου ενεργούν οι διαχειριστές περιεχομένου της Teleperformance.
Ο ίδιος ρωτά την εταιρεία πού χαράσσεται το όριο στη χρήση του Facebook ως ανοιχτού πεδίου πολιτικής συζήτησης και με ποιο κριτήριο κατηγοριοποιούνται τα πολιτικά γεγονότα και από πού αντλούν έρεισμα οι αποφάσεις για τον έλεγχο περιεχομένου ιδιωτών χρηστών και τη μαζική επιβολή απαγορεύσεων σε προσωπικές αναρτήσεις που δεν αποτελούν διαφημιστικό περιεχόμενο.
Πηγή: Efsyn