Έντονος διάλογος αναπτύσσεται στη Γερμανία, ενόψει των εκλογών, σχετικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσει το Βερολίνο έναντι της Ελλάδας. Η πιθανότητα νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους είναι στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων, καθώς η Μέρκελ και ο Σόϊμπλε απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά, όλοι γνωρίζουν πως αυτό είναι απαραίτητο.
Η Die Welt, μάλιστα, αναφέρει πως λόγω της αδυναμίας των Γερμανών πολιτικών να αναλάβουν το κόστος – για τους ψηφοφόρους τους – μιας νέας στήριξης της Ελλάδας, η έξοδος της χώρας μας από την Ευρωζώνη δεν πρέπει να θεωρείται ταμπού.
Αναλυτικά το σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας: «Οι Γερμανοί πολιτικοί διασταυρώνουν τα ξίφη τους (…) ακόμη και για ενδεχόμενο μποϋκοτάζ των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, λες και η Γερμανία δεν έχει πραγματικά προβλήματα. Γιατί, την ίδια ώρα, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους απλώνεται σαν μια βαριά σκιά πάνω από το μέλλον της χώρας. Εντούτοις τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση θέλουν να απαλλάξουν τον ψηφοφόρο από μια σκληρή, αλλά ουσιαστική συζήτηση για τα κόστη του κοινού νομίσματος. Ευτυχώς που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα υπενθυμίζει ότι στην πραγματικότητα οι δυσκολίες έχουν κρυφτεί απλώς κάτω από το τραπέζι.
Εάν οι πιστωτές δεν παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους, τότε η Ελλάδα θα βυθιστεί στον βούρκο του χρέους. Η γερμανική κυβέρνηση αμφισβητεί τα τόσο προφανή αυτά στοιχεία και αρνείται να συζητήσει τώρα για το ενδεχόμενο νέας βοήθειας. Γιατί με ένα κούρεμα οι μέχρι πρότινος εγγυήσεις θα μετατρέπονταν άμεσα σε απώλειες δισεκατομμυρίων για τον εδώ φορολογούμενο. Και πώς θα εξηγήσει κανείς στους Γερμανούς ότι στη Γερμανία πρέπει να κλείνουν κολυμβητήρια, ότι δεν υπάρχουν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς αλλά και χρήματα για να φτιαχτούν οι δρόμοι, την ώρα που χρήματα από τα κρατικά ταμεία διοχετεύονται προς το Νότο της Ευρώπης; Δεδομένου ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν αρκούν, θα πρέπει να ενταθούν οι πιέσεις. Εν ανάγκη δεν
ΤΑGESPIEGEL ΓΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
Στην προοπτική νέου πακέτου βοήθειας στέκεται η Tagesspiegel που κάνει εκτενή αναφορά στο ενδεχόμενο πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, μέτρο το οποίο χαρακτηρίζει βαναυσότητα. «Προφανώς η Ελλάδα χρειάζεται σύντομα και νέο πακέτο βοήθειας» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της εφημερίδας που σημειώνει: «Η Bundesbank υπολογίζει ότι ήδη στις αρχές του επόμενου έτους η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο βοήθειας καθώς οι ρυθμοί προόδου στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων ‘δεν είναι ικανοποιητικοί’. Υπάρχουν όμως κι άλλα: ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να μείνουν στο δρόμο».
«Ήδη», όπως σημειώνει η εφημερίδα, «το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Με 27,6 % η ανεργία έσπασε το Μάιο νέο ρεκόρ. Οι αναγκαστικοί πλειστηριασμοί θα ήταν μια πρόσθετη κοινωνική βαναυσότητα. Δεν θα πρέπει λοιπόν να προκαλεί έκπληξη ότι υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις. Η σχετική συζήτηση θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού. Αρκετοί βουλευτές και των δύο κομμάτων έχουν προαναγγείλει ήδη ότι δεν θα συναινέσουν σε οποιαδήποτε χαλάρωση».