Ο διακεκριμένος καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών στο Γέιλ, Νικόλας Χρηστάκης, με ανάρτησή του στα Social Media, διαψεύδει κατηγορηματικά το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Τα ΝΕΑ” που τον φέρει να λέει ότι “σε εννέα μήνες τελειώνει η πανδημία”.
“Αυτός ο τίτλος είναι ντροπιαστικός και φυσικά δεν είπα κάτι τέτοιο. Οι βιολογικές επιπτώσεις της πανδημίας θα τελειώσουν εντός ενός έτους -εάν δεν υπάρξουν σοβαρές μεταλλάξεις του ιού- αλλά η κοινωνικοικονομική ανάκαμψη θα πάρει περισσότερο χρόνο”.
Ο ίδιος εκτιμά, ότι πιθανόν θα χρειαστούν άλλα δύο χρόνια, δηλαδή έως το 2024, για την κοινωνική, οικονομική, ψυχολογική ανάρρωση των κοινωνιών. Γενικότερα όμως οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της πανδημίας θα συνεχιστούν για μεγάλο διάστημα.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι πανδημίες δεν είναι κάτι το νέο στην ιστορία της ανθρωπότητας, απλά εμείς δεν έχουμε συνηθίσει στην ύπαρξή τους, τονίζει ειδικότερα. Οπως εξηγεί, οι πανδημίες περνούν από τρία στάδια. Το πρώτο είναι το βιολογικό με την εξάπλωση του ιού. Όταν θα φτάσουμε σε ποσοστό εμβολιασμένων και νοσησάντων κοντά στο 80%, θα έχουμε χτίσει ανοσία και θα μπορούμε να μιλάμε για το τέλος του πρώτου σταδίου, κάτι που λογικά και τουλάχιστον στις δυτικές χώρες αναμένεται -εκτός απροόπτου- για τις αρχές του 2022. Ακολουθεί το ενδιάμεσο στάδιο της επούλωσης από το κοινωνικό και ψυχολογικό σοκ που προκάλεσε ο ιός· αυτό διαρκεί άλλα ένα με δύο χρόνια.
Κοινωνικά προβλήματα όπως τα παιδιά που επί μήνες δεν είχαν πάει στο σχολείο, όσοι αποθεραπεύτηκαν με μόνιμα προβλήματα και δυσλειτουργίες στη ζωή τους και όσοι έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας της κρίσης που έφερε η πανδημία, θα απασχολούν για καιρό και θα χρειαστούν λύσεις. Το τρίτο στάδιο είναι αυτό κατά το οποίο η κοινωνία συνέρχεται πλήρως.
Το μήνυμα που στέλνει ο καθηγητής Χρηστάκης είναι σαφές όσο και αισιόδοξο: «Σε 10 χρόνια θα τα έχουμε ξεπεράσει όλα και θα είναι μία κακή ανάμνηση». Ωστόσο, όπως τονίζει: «Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα: ή να κάνουμε το εμβόλιο ή να νοσήσουμε από κορονοϊό. Αν κάποιος προτιμάει τη μόλυνση είναι δική του επιλογή, όμως εγώ αυτή την επιλογή τη βρίσκω παράλογη».