Σε διάψευση δημοσιεύματος τουρκικής εφημερίδαςπροχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με το δημοσίευα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι έχει κάνει πρόταση στον Δημήτρη Δρούτσα να επισκεφτούν από κοινού τα κατεχόμενα της Κύπρου και ότι η πρόταση «βρίσκει ανταπόκριση στην ελληνική πλευρά».
Παρά τις διαψεύσεις, όμως, είναι σαφές πως Δρούτσας και Νταβούτογλου συζητούν παρασκηνιακά, θέματα που εκφεύγουν της επίσημης ατζέντας των ελληνοτουρκικών, γεγονός που υπό τις παρούσες άθλιες οικονομικές συνθήκες της Ελλάδας και την αλματώδη ανάπτυξη της γείτονος εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί ποιόν ευνοούν και ποιοόν βλάπτουν.
“Τέτοια πρόταση ουδέποτε διατυπώθηκε καθ’ οιονδήποτε τρόπο από την τουρκική πλευρά προς τον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, επομένως δεν είναι δυνατόν και να υπήρξε ανταπόκριση – είτε θετική είτε αρνητική – επ’ αυτής, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα”,ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελλαβέκουρας, όπως αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ του fimotro.
Επισήμανε δε ότι “σε κάθε περίπτωση, αυτονόητη προϋπόθεση για μια τέτοια επίσκεψη, θα αποτελούσε η απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, η παρουσία των οποίων, είναι, όπως γνωρίζει η διεθνής κοινότητα, η ουσία του Κυπριακού προβλήματος”. Το δημοσίευμα της αγγλόφωνης έκδοσης της τουρκικής εφημερίδας «Today’s Zaman» φιλοξενεί δηλώσεις του Α. Νταβούτογλου για πρόταση που, όπως υποστήριξε ο ίδιος, είχε κάνει στο παρελθόν
στην πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη περί επίσκεψης στην Κύπρο.
Όταν ρωτήθηκε ο Αχμέτ Νταβούτογλου αν ο νυν Έλληνας ομόλογός του Δημήτρης Δρούτσας συμφωνεί να επισκεφθεί τα κατεχόμενα, την ώρα που ο ίδιος θα επισκέπτεται την Κυπριακή Δημοκρατία, απάντησε ότι “και σήμερα μία πρόταση της μορφής ‘να επισκεφθούμε μαζί τη Βόρεια και τη νότια Κύπρο’, βρίσκει ανταπόκριση στην ελληνική πλευρά”.
Ωστόσο, στη συνέχεια η εφημερίδα προχώρησε σε διόρθωση στην ηλεκτρονική της ιστοσελίδα. Στο διορθωμένο κείμενο προστέθηκε στην αρχή της πρότασης ένα “εάν”. Η πρόταση λοιπόν διαμορφώθηκε ως εξής: “εάν μία πρόταση της μορφής ‘να επισκεφθούμε μαζί τη βόρεια και τη νότια Κύπρο’ βρίσκει ανταπόκριση στην ελληνική πλευρά. Δεν έχει σημασία ποια από τις επισκέψεις θα γίνει πρώτα….”.