‘Οπως είχαμε προβλέψει σε πρόσφατο σχόλιο, οι πολιτικές εξε΄λίξεις θα αποκτήσουν διαφορετικές “ταχύτητες” από τη στιγμή που θα δουν το φως της δημοσιότητας οι δημοσκοπήσεις του Ιουνίου και δη οι Τάσεις της MRB και το Βαρόμετρο της Metron Analysis.
Προτού αλέκτορα φωνήσαι, η μέτρηση της MRB που δημοσιεύει η Real News που κυκλοφορεί επιβεβαιώνει του λόγου το ακριβές.
Η Ν.Δ. εμφανίζεται να καλύπτει τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ (η οποία είχε συρρικνωθεί στη μία έως δυόμισι μονάδες σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις) και τα δύο μεγάλα κόμματα να παρουσιάζονται ισοδύναμα στην (υποθετική βεβαίως) περίπτωση που είχαμε εκλογές αυτή την Κυριακή.
Τι σημαίνουν όλα αυτά και υπό το πρίσμα, βεβαίως, της επαλήθευσης αυτών των ευρημάτων και στις επόμενες μετρήσεις:
1. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, ως κυβέρνηση του Μνημονίου, μετατρέπεται πολιτικά (όχι, ακόμα, εκλογικά) σε κυβέρνηση μειοψηφίας και χάνει την πολιτική της νομιμοποίηση.
2. Η Ν.Δ που ισοψηφεί, βεβαίως, με το ΠΑΣΟΚ, αλλά κινείται σε χαμηλά ποσοστά (21,5% δίνει η μέτρηση της MRB και στα δύο κόμματα) και δεν μοιάζει έτοιμη να κυβερνήσει. Ωστόσο, οφείλει να πει κανείς πως η θέση της Ν.Δ. περί επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου αποκτά, πλέον, σαφές λαϊκό έρισμα και κερδίζει τη μάχη των εντυπώσεων.
3.Το εκλογικό σώμα τοποθετείται αρνητικά έναντι του δικομματισμού και στρέφεται ή προς τη δεξαμενή της αδιευκρίνιστης ψήφου ή προς κάποιο από τα μικρότερα κόμματα (φαίνεται πως οδηγούμαστε σε μία 6κομματική Βουλή).
4. Πολιτικά το Μνημόνιο έχει ουσιαστικά αποτύχει και η κοινωνία αρχίζει να βγαίνει από τη ζώνη του λυκόφωτος, του φόβου και της αναμονής και να τοποθετείται με μεγαλύτερη σαφήνεια, είτε δια της αποχής, είτε δια της διαμαρτυρίας, είτε δια της καταγγελίας του πολιτικού συστήματος.
Θα έλεγε κανείς πως αυτές οι εξελίξεις απομακρύνουν το ενδεχόμενο της συναίνεσης πριν από οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση. Ίσως, όμως, αποδειχθεί ότι απομακρύνουν και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.
Κι αυτό διότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί, πλέον, να βασίζεται στο ότι θα είναι πρώτο κόμμα σε μία εκλογική αναμέτρηση, αμφότερα, όμως, τα μεγάλα κόμματα μπορούν να είναι βέβαια πως δεν πρόκειται, υπό τις παρούσες συνθήκες, να επιτύχει αυτοδυναμία.
Με τα αποτελέσματα αυτά, δε, στις δημοσκοπήσεις, η Ν.Δ. έχει κάθε λόγο να επιμείνει στην εναλλακτική πολιτική της και, πλέον, μόνο ο ξένος παράγοντας (τρόϊκα, Μέρκελ, δανειστές) θα μπορούσαν να επέμβουν προς την κατεύθυνση κάποιας μορφής συγκυβέρνησης.