Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δηλώνουν ότι «θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων με διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας. Θέση που συνοδεύεται από την απαίτηση βημάτων, όπως άρση του casus belli, παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καθώς και από την πρόταση για την υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία για την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των στρατιωτικών δαπανών και των εξοπλισμών των δύο χωρών προς όφελος της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των λαών τους».
ΑΟΖ
Σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ, η ρητορική τους προσαρμόζεται σε όρους διακυβέρνησης, δηλαδή τάσσονται υπέρ της οριοθέτησης της με βάση το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Για την κατοχύρωση του δικαιώματος αυτού σχεδιάζουν μάλιστα να ενεργοποιήσουν όλες τις αναγκαίες διαδικασίες για την υπογραφή διμερών συμφωνιών με τις ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες.
Σκοπιανό
Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, στην παρουσίαση την Παρασκευή του προγράμματός τους, θα κατηγορήσουν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τη συνέχιση της εκκρεμότητας του ονόματος, ωστόσο η θέση τους ταυτίζεται με την πάγια εθνική πολιτική, τάσσονται δηλαδή υπέρ μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη διαφορά για το όνομα της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Αποκρούουν τις εθνικιστικές εντάσεις και υποστηρίζουν την πολύμορφη προσέγγιση, συνεργασία και οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τη γειτονική χώρα.