«Στόχος μου είναι οι εκλογές να γίνουν το 2016. Οποιος τις προκαλέσει νωρίτερα θα αναλάβει και την ευθύνη. Δεν τις έχει ανάγκη η χώρα, δεν τις θέλει ο λαός».
Με αυτό τον τρόπο απάντησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος κατέστησε χθες σαφή την πρόθεσή του να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη λήξη της θητείας του κ. Κάρολου Παπούλια τον Φεβρουάριο του 2015, εξέλιξη που θα οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας μιλώντας χθες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης με θέμα τα τραπεζικά σκάνδαλα, τόνισε: «Να το καταλάβετε καλά, Πρόεδρο της Δημοκρατίας επόμενο θα εκλέξει η Βουλή στην οποία θα έχει πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις που αντιμάχονται το Μνημόνιο και τις πολιτικές της καταστροφής». Αν και από την Κουμουνδούρου επιμένουν στην άποψή τους ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί νωρίτερα σε εκλογές, χθες ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουσιαστικά προσδιόρισε το απώτατο όριο του βίου της παρούσας Βουλής, δηλώνοντας για πρώτη φορά ανοιχτά αυτό που από καιρό στελέχη του κόμματός του αναφέρουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις: ότι στον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αξιοποιήσει την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, και την αυξημένη πλειοψηφία 3/5 που απαιτείται, προκειμένου να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.
Των δηλώσεων του κ. Τσίπρα προηγήθηκε, χθες, σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο εζητείτο από την Προεδρία της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις συζητήσεις που τροφοδοτήθηκαν κατά την τελετή κοπής πίτας του Προέδρου, περί παραίτησης του κ. Παπούλια πριν από το πέρας της θητείας του. Η Προεδρία της Δημοκρατίας έσπευσε να απαντήσει ότι ο Πρόεδρος πρόκειται να εξαντλήσει τη θητεία του.
Ποιο είναι τώρα το παρασκήνιο. Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κινούνται κοντά στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα θεωρούν πως η υποψηφιότητα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική ευκαιρία διεύρυνσης του κόμμματος προς την “υγιή κεντροδεξιά” -όπως την αποκαλούν. Πιστεύουν, δηλαδή, πως η μετατόπιση της Ν.Δ του Αντώνη Σαμαρά σε σκληρές θέσεις που αποκκλίνουν από την ιδεολογική μήτρα του “μεσαίου χώρου” και του λαϊκού φιλελευθερισμού αφήνει πολιτικά εκτειθειμένο τον Κώστα Καραμανλή και ένα μεγάλο τμήμα της παραδοσιακής εκλογικής βάσης της παράταξης.
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται υπέρμαχος ενός νέου μοντέλου πολιτικής συναίνεσης που θα αγκαλιάζει την κεντροαριστερά αλλά και στελέχη και προσωπικότητες της κεντροδεξιάς που κινούνται στον χώρου του καραμανλισμού. Δεν είναι τυχαία τα κατά καιρούς ανοίγματα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τους καραμανλικούς, ενώ είναι γνωστό ότι Τσίπρας και Καραμανλής διατηρούν σχέσεις αμοιβαίας συμπάθειας. Στελέχη, όπως ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και άλλοι διατηρούν γέφυρες επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους, ενώ έχουν εκφράσει δημοσίως τη διαφωνία τους με τη στρατηγική της “θεωρίας των δύο άκρων” που εκπροσωπούν στελέχη του σκληρού Σαμαρικού μπλοκ.
Στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, λοιπόν, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα έβλεπαν θετικά μια υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μείζονα κίνηση συναίνεσης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και θα ανάγκαζε τη Ν.Δ να την υποστηρίξει. Αυτό, βεβαίως, σημαίνει ότι μία τέτοια κίνηση θα γινόταν αποδεκτή από τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή και δεν θα προκαλούσε μείζονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι βέβαιο πως θα υποστήριζαν οι Αν.Ελ, η ΔΗΜΑΡ και, πιθανότατα, ένα κομμάτι βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. “Τι θα έκανε η επίσημη Ν.Δ σε μια τέτοια περίπτωση;”, αναρωτιούνται με νόημα στην Κουμουνδούρου…
Κυβέρνηση: «Γελοιότητες»
Από την Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι προχώρησαν στο σχετικό δημόσιο αίτημα προς την Προεδρία προκειμένου «να απεμπλακεί το ζήτημα εκλογής Προέδρου από τη δημόσια συζήτηση, καθώς είναι ζήτημα που θα χειρισθεί η επόμενη κυβέρνηση». Από το Μαξίμου έσπευσαν, πάντως, να χαρακτηρίσουν «γελοιότητες» τα σενάρια της Κουμουνδούρου ότι οι αναφορές του κ. Παπούλια που προκάλεσαν συζήτηση για ενδεχόμενη παραίτησή του πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του ούτε τυχαίες ήταν ούτε εκ παραδρομής. Η αξιωματική αντιπολίτευση επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, περιλαμβάνεται προσπάθεια εμπλοκής του Προέδρου της Δημοκρατίας, με στόχο να πιεστεί ο ΣΥΡΙΖΑ να φανεί ότι δεν συναινεί σε κανένα πρόσωπο (με τις προτάσεις που θα υποβληθούν να αφορούν άτομα με ισχυρούς δεσμούς με τον χώρο της Αριστεράς, όπως φάνηκε από την πρόταση του κ. Ευ. Βενιζέλου για τον Μίκη Θεοδωράκη) και ότι μοναδικό κριτήριο των αποφάσεών του είναι η κατάληψη της εξουσίας έναντι οποιουδήποτε κόστους.
Μάλιστα, αναφέρουν ότι -πάντοτε σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει φθάσει σε αυτούς- στη συνάντηση που είχε πριν από τα Χριστούγεννα ο κ. Παπούλιας με τον πρωθυπουργό και το περιεχόμενο της οποίας δεν δημοσιοποιήθηκε, ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στους σχεδιασμούς αυτούς, ζητώντας του να εξετάσει το ενδεχόμενο παραίτησης σε περίπτωση που αυτό κριθεί από την κυβέρνηση ότι διευκολύνει τους χειρισμούς της.
Από την Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για παιχνίδια της κυβέρνησης με τους θεσμούς, καθώς, όπως αναφέρουν, «φλερτάρει» με την ιδέα να χρησιμοποιήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για εκλογικό αιφνιδιασμό και προσθέτουν ότι αυτός ήταν ο λόγος του αιτήματός τους προς την Προεδρία της Δημοκρατίας να τοποθετηθεί επισήμως και να ξεκαθαρίσει το ζήτημα.
Πηγή: http://www.Opinion24.gr
(πηγή: Καθημερινή)