Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας χαρακτήρισε το δημοψήφισμα για την απόσχιση της Κριμαίας «παράνομο» – «Καλούμε τη ρωσική κυβέρνηση να αποσύρει τα στρατεύματά της», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η Ουκρανία δε θα παραιτηθεί και δε θα γίνει υποτελής της Ρωσίας
Λίγη ώρα από τις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, όπου ζήτησε την άμεση συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ειρηνική επίλυση της κρίσης, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ρωσίας, Αρσένι Γιατσένιουκ προχώρησε σε νεότερες δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής.
Κάλεσε τη Ρωσία να μην υποτιμά την ουκρανική ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα, ενώ τόνισε πως πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να σταματήσει η ουκρανική κρίση.
«Καλούμε τη ρωσική κυβέρνηση να αποσύρει τα στρατεύματά της», τόνισε ο Γιατσένιουκ, επισημαίνοντας πως η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί συμφωνία με το ΔΝΤ.
Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως αναμένει τις τελικές απαντήσεις και λύσεις που προτείνουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, διαβεβαιώνοντας πως η επίλυση της δραματικής κατάστασης θα βοηθήσει την Ουκρανία και «θα οδηγήσει σε συνομιλίες για το καλό της χώρας».
Σχετικά με το δημοψήφισμα γύρω από την απόσχιση της Κριμαίας, το χαρακτήρισε «παράνομο», καλώντας τον κόσμο να μην το υποστηρίξει και τονίζοντας πως: «Κριμαία ήταν, είναι και θα είναι τμήμα της Ουκρανίας».
Συμπλήρωσε δε, πως άλλαξαν οι ημερομηνίες που είχαν καθοριστεί για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ώστε να κλιμακωθεί η κρίση.
ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ- ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΖΗΤΑ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
«Πιστεύουμε ότι η ΕΕ στηρίζει την Ουκρανία και πρόκειται να ακολουθήσει βήματα για την επίλυση της κρίσης» επισήμανε ο Γιατσένιουκ και σε έντονο ύφος δήλωσε: «Δε θα παραιτηθούμε και δε θα γίνουμε υποτελείς της Ρωσίας».
Παρόλα αυτά, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ, οι ΗΠΑ «και πιθανώς η Ρωσία», θα κάνουν τα πάντα ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Θα δούμε ποια θα είναι η πιο σωστή», πρόσθεσε, σχολιάζοντας πάντως ότι η Ρωσία φαίνεται διστακτική να εμπλακεί σε σοβαρές συζητήσεις.
«Η Ρωσία είναι επικίνδυνη, δεν είναι φιλική, όπως θα έχετε διαπιστώσει. Τα στρατεύματα δεν είναι λύση στον 21ο αιώνα. Τι συμβαίνει με την παγκόσμια ασφάλεια; Τρελαινόμαστε; Είναι αποδεκτό; Το ότι χωρίς λόγο μία χώρα που έχει στην κατοχή της πυρηνικά αποφασίζει να εισβάλλει σε μία άλλη, σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε κάτι με την παγκόσμια ασφάλεια και το σύστημά της. Για αυτό ζητήσαμε από τη Ρωσία να σταματήσει γιατί δεν ξέρουμε ποια είναι τα όριά της. Σταματήστε, παιδιά. Εσείς οι Ρώσοι θα είστε υπεύθυνοι για αυτό», απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.
«Δεν είμαστε κατά της ρωσικής κυβέρνησης, είμαστε υπέρ της Ουκρανίας και θα παραμείνουμε στις αξίες μας: εδαφική ακεραιότητα, ανεξαρτησία. Αν είναι έτοιμοι να συνομιλήσουμε θα το κάνουμε και είναι ξεκάθαρο αυτό», πρόσθεσε ο Γιατσένιουκ.
Τόνισε, πάντως, ότι σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης και της στρατιωτικής επέμβασης, η ουκρανική κυβέρνηση θα δράσει σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους.