Ως η κρισιμότερη ημέρα των διερευνητικών επαφών χαρακτηρίζεται από όλους σχεδόν τους πολιτικούς πρωταγωνιστές η σημερινή καθώς αναμένεται να ξεκαθαριστεί ποίοι θα συμμετάσχουν ενεργά και με ποιους όρους.
Εως αυτή την ώρα θεωρείται βέβαιη η σύγκλιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ…
στα βασικά σημεία που θέτουν τα δύο επιτελεία, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την ΔΗΜΑΡ η οποία επιχειρεί να διαπραγματευτεί την δική της συμμετοχή με τους καλύτερους όρους.
Η χθεσινή συνάντηση που πραγματοποίησαν οι Σαμαράς – Κουβέλης ερμηνεύονται διαφορετικά από τις δύο πλευρές. Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «εποικοδομητική» την πρώτη τους επαφή και επισήμανε ότι θα υπάρξει νέα επικοινωνία. Από την άλλη πλευρά ο κ. Κουβέλης ερωτώμενος μετά την συνάντηση για το αν «βρέθηκε κοινός τόπος με την ΝΔ» απάντησε αρνητικά.
Ποιος όμως είναι ο προβληματισμός του κ. Κουβέλη, ο οποίος προεκλογικά διαβεβαίωνε ότι θα αποτελέσει «παράγοντα λύσης» για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας;
Συνεργάτες του προέδρου της ΔΗΜΑΡ εξηγούν ότι αυτό που επιχειρεί είναι να διαμορφωθεί το καλύτερο πρόγραμμα διακυβέρνησης για τον λαό στην βάση του οποίου θα συμφωνήσουν οι τρείς πλευρές. Αν οι όροι που θέτει ο κ. Κουβέλης ικανοποιηθούν σε σημαντικό βαθμό τότε θεωρείται σίγουρη η ενεργή στήριξη και συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα, εάν όχι τότε πιθανότερο είναι να δοθεί ψήφος «ανοχής». Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ενέκριναν την τακτική που ακολουθεί ο κ. Κουβέλης και που αποσκοπεί στην συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων που επισήμαναν ότι η στήριξη σε μια κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα στείλει τους ψηφοφόρους του κόμματος στην Κουμουνδούρου.
Ποιοι όμως είναι οι όροι που έθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ;
Ο κ. Κουβέλης έθεσε στην δημόσια τοποθέτηση μετά την συνάντηση με τον κ. Σαμαρά το ευνοϊκότερο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης πολιτικής συμφωνίας.
Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι «εάν θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας» εξηγώντας ότι «οι θέσεις πρέπει να αφορούν στην εξασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ και στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την αποδέσμευση από τους απεχθείς όρους του Μνημονίου».
Ειδικότερα, εξειδίκευσε πως η προγραμματική συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει :
– Χρονική επιμήκυνση της εκπλήρωσης των όρων του μνημονίου
– Αρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που μειώνει τον κατώτατο μισθό
– Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και μετενέργειας
Καθώς και άλλες θέσεις που έχει γνωστοποιήσει η ΔΗΜΑΡ μεταξύ των οποίων: παραγωγική ανασυγκρότηση, θέματα για λαθρομετανάστευση και εξωτερική πολιτική.
Πέραν αυτών ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έθεσε και ζήτημα στελέχωσης του κυβερνητικού σχήματος σημειώνοντας ότι «στον βαθμό που μπορεί να γίνει προοδευτική κυβέρνηση, να εξασφαλιστεί σύμπτωση και για τα πρόσωπα που θα την συγκροτούν». Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι ο κ. Κουβέλης εμφανίζεται ηπιότερος ως προς το όρο που έθετε για πρόσωπο κοινής αποδοχής στην πρωθυπουργία και πιθανότατα θα αποδεχθεί να αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο ο κ. Σαμαράς.
Τέλος εξήγησε ότι «απομένει τις επόμενες ώρες να υπάρξει σαφής τοποθέτηση των υπόλοιπων κομμάτων αναφορικά με την πρότασή μας».
Πηγή: protothema.gr