Δεδομένη φαίνεται -εκτός απροόπτου- αυτή την ώρα η τοποθέτηση του προέδρου της Εθνικής τράπεζας και στενού συνεργάτη του Κώστα Σημίτη, κ. Βασίλη Ράπανου στο υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για καλό οικονομολόγο, αν και αρκετοί εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο ένα στέλεχος που προέρχεται από τον τραπεζικό χώρο μπορεί να διαπραγματευθεί με τους δανειστές
Tον κ. Βασίλη Ράπανο πρότειναν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», οι κ.κ. Αντ. Σαμαράς και Φ. Κουβέλης για τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Αλλά και ο κ. Ευ. Βενιζέλος, στον οποίο μεταφέρθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης η πρόταση των άλλων δύο κομμάτων, φέρεται να μην έχει καμία αντίρρηση για το πρόσωπο του προέδρου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας…
Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Ράπανος δεν βιάζεται να λάβει την οριστική του απόφαση και αναμένει να μάθει το προγραμματικό πλαίσιο της νέας κυβέρνησης καθώς και τα πρόσωπα, με τα οποία θα πλαισιωθεί. Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να σηκώσει μεγάλο βάρος όχι μόνο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αλλά κυρίως κατά την εφαρμογή των μέτρων που θα συμφωνηθούν,
Ο κ. Ράπανος έχει ασχοληθεί ενεργά με την έρευνα στον τομέα της οικονομίας τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Κέντρο Προγραμματισμού (ΚΕΠΕ), όσο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου από το 1992 διδάσκει Οικονομική Ανάλυση και Δημόσια Οικονομική. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στο χώρο της φορολογίας, στο ρόλου του κράτους στην οικονομία, καθώς και στα οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εκτός από την ερευνητική και ακαδημαϊκή του δραστηριότητα, ο Β. Ράπανος έχει διατελέσει Σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών, Σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ. Την τετραετία 2000-2004 ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Tην περίοδο 1998-2000 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ, ενώ στο διάστημα 1995-1998 ήταν αρχικά Υποδιοικητής και στη συνέχεια Διοικητής της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδος. Υπήρξε, επίσης, μέλος του Δ.Σ της Εθνικής Τράπεζας από το 1997 έως το 2004.