Σε μία λύση που απ΄ ότι φαίνεται έχει ήδη συμφωνηθεί στο παρασκήνιο και βαίνει προς υλοποίηση οδηγούνται κυβέρνηση και δανειστές προκειμένου να βοηθηθεί επικοινωνιακά και πολιτικά ο Αντώνης Σαμαράς ενόψει ενός δύσκολου φθινοπώρου και μαις πιθανής αιφνδιαστικής προσφυγής στις κάλπες.
Τη διάλυση της τρόικας, τουλάχιστον με τη σημερινή της μορφή, και την αντικατάστασή της από άλλο μηχανισμό εποπτείας της ελληνικής οικονομίας φέρεται να εξετάζει η Κομισιόν, στη “μετά Γιούνκερ εποχή” όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Το σχέδιο φέρεται να περιλαμβάνει την αντικατάσταση της τρόικας από μία task-force υπό την Κομισιόν που θα επιβλέπει ανά εξάμηνο την πορεία της ελληνικής οικονομίας, έναντι των τριμηνιαίων ελέγχων που πραγματοποιεί η τριμερής.
Από την πλευρά της, η Αθήνα θα κληθεί να δεσμευθεί σε ένα εξαετές πλάνο μεταρρυθμίσεων και εφόσον επιτυγχάνει τις δεσμεύσεις της σύμφωνα με το πλάνο αυτό, θα ακολουθούν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
“Δε θα υπάρχει τρόικα” ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί και σημείωσε ότι οι Έλληνες έχουν καιρό μέχρι τον Οκτώβριο για να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα αποφασιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο, για τις αρχές του 2015.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, μια τέτοια απόφαση θα προσφέρει την απαιτούμενη στήριξη στην κυβέρνηση συνεργασίας του Αντώνη Σαμαρά, ενόψει πιθανής προσφυγής στις κάλπες το 2015.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών στις αρχές του επόμενου έτους, και μία ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελούσε πονοκέφαλο για την Ευρωζώνη.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι η διάλυση τς τρόικας θα σήμαινε το τέλος των αυστηρών προγραμμάτων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα.
Όπως σημειώνει το Reuters, ένα από τα θετικά της αντικατάστασης της τρόικας, θα είναι το γεγονός ότι στο εσωτερικό της χώρας θα έχουν μεγαλύτερη αποδοχή οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς δε θα θεωρείται ότι επιβάλλονται από το εξωτερικό.
Πάντως, το σχέδιο αυτό έχει εμπόδια, καθώς εάν η Αθήνα χρειαστεί επιπλέον χρήματα και ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, θα έρθει αντιμέτωπη με τα κοινοβούλια των κρατών μελών που δεν πρόκειται να εγκρίνουν κάτι τέτοιο.
“Δεν θέλουμε άλλα χρήματα, δεν θέλουμε νέο πρόγραμμα λιτότητας”, είπαν στο πρακτορείο Έλληνες αξιωματούχοι. Συμπλήρωσαν, έχουμε δεσμεύει για μεταρρυθμίσεις, αλλά δε θέλουμε να έχουμε το μαχαίρι στο λαιμό.
Πηγή: http://www.skai.gr