Πόσο κλειστά είναι τα αυτιά στο Βερολίνο στις κραυγές αγωνίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Πόσο κλειστά τα μάτια στις δυσοίωνες εξελίξεις στις άλλες μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης; Η απάντηση είναι «πολύ» ή τουλάχιστον αυτό έδειξε η χθεσινή πρώτη μέρα της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2015 στη γερμανική Βουλή. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσίασε με περισσή υπερηφάνεια τον πρώτο προϋπολογισμό μετά το 1969 που δεν προβλέπει νέο δανεισμό. Το «μαύρο μηδέν», όπως συνηθίζουν να λένε στη Γερμανία, που για τελευταία φορά το πέτυχε ως θησαυροφύλακας της χώρας ο Φραντς Γιόζεφ Στράους.
“Πού είναι το κακό;” θα πείτε. Κι όμως, αυτό που περιμένουν όλοι από τη Γερμανία σ’ αυτή τη φάση είναι να αυξήσει μισθούς και επενδύσεις, ώστε να τραβήξει και τους εταίρους της έξω από την κινούμενη άμμο της στασιμότητας. Μια σημαντική αύξηση των επενδύσεων θα απαιτούσε νέο δανεισμό, σε μια εποχή που τα επιτόκια είναι μηδενικά και το χρήμα για το γερμανικό Δημόσιο πιο φθηνό από ποτέ. Προφανώς, όμως, ο Σόιμπλε επιμένει να περάσει στην ιστορία ως η ενσάρκωση του συνετού οικονόμου υπουργού και προτιμά να δίνει στους εταίρους του στο Παρίσι και τη Ρώμη το «καλό» παράδειγμα των νοικοκυρεμένων προϋπολογισμών, αντί να κάνει κάτι για να στηρίξει την Ευρωζώνη – και μακροπρόθεσμα και την ίδια τη Γερμανία.
Το «μαύρο μηδέν» έσπευσαν να καταγγείλουν ως απόδειξη «δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς θάρρος και χωρίς ιδέες» οι Πράσινοι, που ανέλαβαν χθες τον ρόλο της αντιπολίτευσης στη Βουλή: «Είναι μύθος ότι δεν συνεχίζουμε να χρεωνόμαστε», είπε ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ, «αφού η έλλειψη επενδύσεων επιδεινώνει την κατάσταση των ετοιμόρροπων υποδομών στη χώρα και αυξάνει τα κρυφά χρέη έναντι των επόμενων γενεών. Χωρίς επενδύσεις για το μέλλον απειλείται η γερμανική οικονομία».
Έντονη κριτική στην πολιτική της λιτότητας που συνεχίζει η κυβέρνηση του Βερολίνου άσκησε και ο οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, εκ των «σοφών» συμβούλων της κυβέρνησης. Το «μαύρο μηδέν» στον προϋπολογισμό του 2015 είναι η απόδειξη ότι ο Σόιμπλε δεν έχει ιδέα από οικονομική πολιτική, είπε, το ζητούμενο τώρα για τη Γερμανία είναι να επενδύσει στο μέλλον της και έχει τη δυνατότητα να το κάνει, τουλάχιστον με επιπλέον 10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, χωρίς καν να παραβιάσει το φρένο χρέους. «Η Γερμανία ζει από τις σάρκες της», κατέληξε, ενώ έχει την ευκαιρία να δανειστεί πολύ φθηνά για να σταθεροποιήσει το μέλλον της.
Ποια ήταν η απάντηση του Σόιμπλε στην κριτική που του ασκείται όχι μόνο από τους παραπάνω, αλλά και από τη Ρώμη, τη Φραγκφούρτη, το Παρίσι, ακόμη κι από το ΔΝΤ; Ας επενδύσουν οι ιδιώτες.
Αναδημοσίευση από την Αυγή