ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: “ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ” Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ- “ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ”, ΛΕΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ, ΑΝ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΩΝ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΜΕΝΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ
Με αγωνία ανάλογη εκείνης που τον διακατείχε χθες το πρωί για την έκβαση της επέμβασης (αποκατάσταση αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς στο δεξιό μάτι), αναμένει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς σήμερα την… ετυμηγορία των γιατρών για την περίπτωσή του, τόσο για το εξιτήριο από το «Αττικόν» όσο και από τη… χώρα ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Οι γιατροί εμφανίζονται διστακτικοί και σε ιατρικό συμβούλιο πριν λίγο κατατέθηκε η άποψη-διάγνωση πως είναι επικίνδυνο να ταξιδέψει ο κ. σαμαρά, υπ΄ αυτές τις συνθήκες, γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση, αν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλεγε σε συνεργάτες του ότι θέλει να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη και να βρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής. Οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες…
Ο καθηγητής, κ. Πάνος Θεοδοσιάδης, ο οποίος διενήργησε τη χειρουργική επέμβαση, θα εξετάσει σήμερα εκ νέου τον ασθενή και θα εκτιμήσει εάν η κατάσταση του εγχειρισμένου ματιού επιτρέπει στον Πρωθυπουργό να επανέλθει στο –φορτωμένο- πρόγραμμά του.
Συμπληρώνοντας ένα 24ωρο στο «Αττικόν», σε μονόκλινο δωμάτιο του 3ου ορόφου στην Οφθαλμολογική Κλινική του νοσοκομείου, ο πρωθυπουργός πάντως έχει καταφέρει να καταστήσει τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή σε «πρόβλημα» και της… Β’ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του νοσοκομείου.
Πειθήνιος και σιωπηλός ακούει τις συστάσεις και τις υποδείξεις των γιατρών αναφορικά με το μετεγχειρητικό στάδιο της αποκατάστασης της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς από το μεσημέρι του Σαββάτου που ανέβηκε στον θάλαμο, όπως ότι δεν πρέπει να καταπονεί τα μάτια του, να περιορίσει τα ταξίδια με αεροπλάνο όπως και να αποκλείσει κάποια ταξίδια για ορισμένο διάστημα κοκ, στη συνέχεια όμως ξεδιπλώνει το δικό του πρόγραμμα συνομιλώντας με τους συνεργάτες του.
Στο πλευρό του κ. Σαμαρά βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου που υποβλήθηκε στην επέμβαση η σύζυγός του, Γεωργία, η οποία το απόγευμα της ίδιας ημέρας εκτελούσε… χρέη οικοδέσποινας στο θάλαμο που μεταφέρθηκε ο ασθενής μετά το χειρουργείο, υποδεχόμενη συνεργάτες και άτομα της οικογένειας. Σημειώνεται ότι το δωμάτιο είχε ετοιμαστεί από την Παρασκευή και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε γι’ αυτό από τον γιατρό του, τον διευθυντή της κλινικής και καθηγητή, κ. Πάνο Θεοδοσιάδη και τον διοικητή του νοσοκομείου, κ. Ηλία Λαμπίρη, αποκλείοντας ωστόσο αρχικά το ενδεχόμενο να παραμείνει νοσηλευόμενος.
Η επέμβαση του πρωθυπουργού χαρακτηρίστηκε από τον θεράποντα ιατρό του ως «μία δύσκολη αποκόλληση, η οποία μάλιστα δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με άλλον τρόπο παρά μόνο με επέμβαση». Η βαρύτητα του περιστατικού επηρεάζει προφανώς και τη μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς. Η βλάβη του αμφιβληστροειδούς αποκαταστάθηκε πλήρως μεν ωστόσο η θετική τελική έκβαση επιβεβαιώνεται μετά από μερικές εβδομάδες. Κατά το διάστημα αυτό λάμψεις και μυγάκια (είναι τα αρχικά συμπτώματα της πάθησης) μπορεί να εμφανίζονται. Επίσης, ο ασθενής θα πρέπει να προσέχει τυχόν μολύνσεις, αιμορραγίες αλλά και την αύξηση της πίεσης στο μάτι του –συνεπώς ήλιος, ταξίδια, στρες αντενδείκνυνται.