• Φανερές και μυστικές συναντήσεις του «ειδικού απεσταλμένου» της Καγκελαρίου Γκεργκ Άσμουσεν με τον πρόεδρο και ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
• Πως αλλάζει σταδιακά η στάση του Βερολίνου έναντι της Κουμουνδούρου
Του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου (από την ΕΠΕΝΔΥΣΗ)
Ο 48χρονος υφυπουργός Εργασίας (γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1966) της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού κ. Γκέργκ Άσμουσεν δεν θεωρείται αδίκως το «ανερχόμενο αστέρι» της πολιτικής σκηνής στο Βερολίνο και ένας «πιθανός υποψήφιος Καγκελάριος», όπως λένε πολλοί.
Αν και μέλος του SPD (Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες) είναι, τα τελευταία χρόνια, ένας από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και ο «άνθρωπος των ειδικών αποστολών».
Η θητεία του σε υψηλές θέσεις της γερμανικής γραφειοκρατίας –έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Τεό Βάϊγκελ, το 1996, σε ηλικία 30 ετών- τον βοήθησαν να κερδίσει πολλούς φίλους στο Βερολίνο. Και ακόμα περισσότερους από τη στιγμή που το 2011 ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε του ζήτησε να αντικαταστήσει τον οικονομολόγο Γιούργκεν Σταρκ στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Μετά τις γερμανικές εκλογές (φθινόπωρο 2013) ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Εργασίας, όμως, κινείται με «ειδικές εντολές» μεταξύ Φραγκφούρτης (ΕΚΤ) και ευρωπαϊκών πρωτευουσών, μεταφέροντας τις απόψεις της Καγκελαρίου Μέρκελ.
Για τους γνωρίζοντες τις παρασκηνιακές κινήσεις στο Βερολίνο, ο κ. Άσμουσεν έχει αναλάβει –μεταξύ άλλων- την αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας μεταξύ της Καγκελαρίας και του κ. Αλέξη Τσίπρα.
Δεν είναι τυχαίο ότι παρακολουθεί στενά τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις και λαμβάνει reports από στελέχη της Γερμανικής Πρεσβείας (και όχι μόνο) στην Αθήνα, ενώ συναντάται και επικοινωνεί κάθε φορά που του δίνεται ευκαιρία τόσο με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και με τον πλέον έμπιστο συνεργάτη του, τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου κ. Νίκο Παππά.
Πηγές στο Βερολίνο, με πρόσβαση στον κ. Άσμουσεν, έλεγαν στην «Ε» πως ο υφυπουργός Εργασίας της Άνγκελα Μέρκελ ήταν σε …ανοικτή επικοινωνία με την Αθήνα κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά και, μόλις έμαθε το τελικό αποτέλεσμα (155 «ναι» έναντι 133 «όχι») είπε χαρακτηριστικά σε Έλληνα συνομιλητή του πως «έρχονται σιγά σιγά οι μέρες του ΣΥΡΙΖΑ».
Το ουσιαστικό, ωστόσο, είναι πως ο κ. Άσμουσεν αποτελεί τη γέφυρα έμμεσης επικοινωνίας της Μέρκελ και του Σόϊμπλε με την Κουμουνδούρου, αφού η γερμανική κυβέρνηση θέλει να είναι έτοιμη και να γνωρίζει τα περιθώρια συμβιβασμών του κ. Τσίπρα εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση.
Στο Βερολίνο πιστεύουν πως είναι πολύ πιθανό να μην κατορθώσει η κυβέρνηση Σαμαρά να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους και να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας και ως εκ τούτου επιθυμούν να ξέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα για τις κινήσεις του «νεαρού και απρόβλεπτου Τσίπρα»- όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλούν στο Βερολίνο.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Ασμουσεν μετέφερε ως «θετική μετακίνηση» τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Νίκου Παππά για το χρέος, σύμφωνα με τις οποίες «μια μακρά επιμήκυνση της αποπληρωμής σε συνδυασμό με άλλους χειρισμούς θα μπορούσε να υποκαταστήσει το κεντρικό αίτημα περί διαγραφής».
Η σχέση Άσμουσεν και ΣΥΡΙΖΑ έχει προϊστορία που πέρασε σχετικά απαρατήρητη επειδή καλύφθηκε με θεσμικό ένδυμα:
– Η πρώτη επίσημη συνάντηση έγινε, παραμονές των γερμανικών εκλογών, τον Σεπτέμβριο του 2013, στο γραφείο του κ. Άσμουσεν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην Φραγκφούρτη. Λέγεται ότι, τότε, διαμεσολάβησε γι αυτή τη συνάντηση ο Γκ. Γκίζι, ηγέτης του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς Die Linke(!).
– Τον Απρίλιο του 2014 ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας βρέθηκε στην Αθήνα και μεταξύ άλλων επαφών που είχε, είδε και τον κ. Τσίπρα. Τότε, πηγές της Κουμουνδούρου έλεγαν πως «ο κ. Άσμουσεν ρώτησε για τις διαθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον γίνει κυβέρνηση».
– Οι κ.κ Τσίπρας και Άσμουσεν συναντήθηκαν και στο περιθώριο του forum Abrozzeti στο ιταλικό θέρετρο της λίμνης Κόμο, όπου ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εξέπληξε τους συνομιλητές του (Μάριο Μόντι, Ρομάνο Πρόντι, τραπεζίτες κ.ά) όταν τάχθηκε εμφανώς κατά των ελλειμμάτων και υπέρ των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, κάτι που αξιολογήθηκε θετικά από τον υφυπουργό της Μέρκελ.
– Ο κ. Άσμουσεν έχει συναντήσει, στο Βερολίνο, και τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ Γιάννη Δραγασάκη και Γιώργο Σταθάκη με «ατζέντα» τη διαπραγμάτευση για το χρέος, ενώ οι πληροφορίες θέλουν να υπάρχει τακτική επικοινωνία και επαφές σε «ουδέτερο έδαφος» με τον κ. Νίκο Παππά.
Ο τελευταίος, βεβαίως, φέρεται να έχει διαμηνύσει στον «άνθρωπο της Μέρκελ» ότι «ο Τσίπρας δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να συνυπογράψει τετελεσμένα σχετικά με την έξοδο από το μνημόνιο και κυρίως το χρέος», όμως του έχει παρουσιάσει εναλλακτικά σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα μίνιμουμ πλαίσιο συνεννόησης μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου.