Τις τελευταίες ημέρες κυρίαρχο θέμα της επικαιρότητας αναδείχθηκε η τιμή των μοριακών τεστ (PCR) για τον κορωνοϊό Covid-19, εν μέσω της περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας με την ταχύτατα μεταδιδόμενη μετάλλαξη της «Όμικρον».
Μια πέρα για πέρα άστοχη κυβερνητική απόφαση ορίστηκε το πλαφόν των 47 ευρώ για κάθε μοριακό τεστ. Πρόκειται για μια απόφαση που στερείται παντελώς κάθε λογικής βάσης και αιτιολογίας ως προς τη δικαιολόγηση του ορίου κόστους.
Αντί να καθιερωθεί ο δωρεάν χαρακτήρας του μοριακού ελέγχου PCR όχι μόνο δεν καθορίστηκε πολύ χαμηλή τιμή για τον χρήστη αλλά επιβλήθηκε ένα πολύ υψηλό κόστος, που γίνεται ιδιαίτερα δυσβάσταχτο σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση συνεχίζει να πλήττει τις οικογένειες και τους εργαζόμενους, πολύ περισσότερο τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.
Πρόκειται για μια απόφαση που ενισχύει την κερδοσκοπία προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της υγείας, προσδίδοντας σ’ αυτή πλήρη νομική κάλυψη. Γιατί τί άλλο μπορεί να είναι εκτός από κερδοσκοπία, και μάλιστα στα όρια της αισχροκέρδειας, η μέχρι πρότινος τιμή του πλαφόν στα 60€ και η πρόσφατη καθιέρωση του πλαφόν στα 47 ευρώ ανά τεστ; Κι αυτό συμβαίνει όταν το κόστος της πρώτης ύλης (αντιδραστήριο) ενός μοριακού τεστ ανέρχεται στα 7 ευρώ και τα δεδομένα της αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού επιτρέπουν πολύ χαμηλότερες τιμές κόστους από το πλαφόν που επέβαλε η κυβέρνηση.
Με αυτή την απλή λογική λειτουργήσαμε στον δήμο μας, τον δήμο Νεάπολης-Συκεών πράττοντας το απολύτως αυτονόητο! Με βάση τη νομοθεσία, τόσο ο δήμος όσο και τα Νομικά του Πρόσωπα, από την πρώτη στιγμή το 2020 κινηθήκαμε στην αγορά με σχετικούς διαγωνισμούς και προσκλήσεις ενδιαφέροντος σε ειδικά μικροβιολογικά Εργαστήρια, πετυχαίνοντας σταδιακά όλο και χαμηλότερες τιμές προκειμένου να εξασφαλίσουμε για τους εργαζόμενους επάρκεια προληπτικών ελέγχων.https://864d7063e0baf3ca7cbed357584d6ace.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html
Ευχάριστες εκπλήξεις
Αυτές οι δημοπρασίες επιφύλασσαν ευχάριστη έκπληξη. Όταν η «αγορά» και οι νόμοι του κέρδους, ίσως και της κερδοσκοπίας, το καλοκαίρι του 2020 έβγαζαν ως τιμή μονάδος τα 120 και 140 ευρώ για κάθε μοριακό τεστ, με την πρώτη δημοπρασία που κάναμε τον Οκτώβριο του 2020 η τιμή με τον ανταγωνισμό κατέβηκε στα 40 ευρώ/τεστ.
Το καλοκαίρι του 2021, και συγκεκριμένα τον Αύγουστο μήνα, ο δήμος με τη σύμβαση που υπέγραψε κατόπιν διαγωνισμού, και η οποία σύμβαση είναι σε ισχύ αυτή την στιγμή, εξασφάλισε τιμή κόστους τα 29 ευρώ/τεστ. Το δε Ν.Π.Δ.Δ. (ΔΚΚΠΑ), στο οποίο υπάγονται τα ΚΑΠΗ και άλλες κοινωνικοπρονοιακές Υπηρεσίες, που έχουν σχέση με την Τρίτη Ηλικία και τους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, στις 1 Σεπτεμβρίου 2021 η τιμή την οποία έβγαλε ο διαγωνισμός είναι τα 27 €/τεστ.
Εμείς και άλλοι δήμοι και φορείς το έκαναν με άριστα αποτελέσματα. Άραγε, δεν μπορούσε να κάνει το ίδιο και η κυβέρνηση;
Ως δήμαρχος, ως πολίτης, αλλά και ως πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, είχα καταγγείλει από την πρώτη στιγμή το όργιο κερδοσκοπίας το οποίο υπήρχε, και βέβαια είχα προτείνει συμφωνία του κράτους και του αρμόδιου υπουργείου με τους εισαγωγείς αυτών των υλικών των τεστ, αλλά και των Εργαστηρίων, έτσι ώστε να υπάρχει παραχώρηση, και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος.
Και βέβαια το πλαφόν των 47 ευρώ, που εκ των υστέρων ανακοινώθηκε, χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα υπέρογκο, τη στιγμή που εμείς ως δήμος αυτή τη στιγμή έχουμε σύμβαση με 27 ευρώ/τεστ, και άλλοι δήμοι και φορείς ίσως και λίγο χαμηλότερη τιμή.
Όπως αποδεικνύεται και στην πράξη, με αποφάσεις σαν αυτή της κυβέρνησης το μόνο που δεν επιτυγχάνεται είναι ο έλεγχος της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς -λόγω κόστους- η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας το αποφεύγει, στερούμενη έτσι την ακριβέστερη καταγραφή των κρουσμάτων, δεδομένου του μικρού αριθμού των rapid test που γίνονται ανά την επικράτεια, με αμφίβολα πολλές φορές αποτελέσματα.
Τους διαψεύδουν οι κανόνες της αγοράς …
Αντίθετα, το μέτρο της κυβέρνησης εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων τραστ που λυμαίνονται χρόνια τον χώρο της υγείας. Και το δήθεν ενδιαφέρον που εξέφρασε η κυβέρνηση για τους μικρομεσαίους επιστήμονες και τα Εργαστήρια της περιφέρειας, μόνο ειλικρινές δεν μπορεί να θεωρηθεί. Την διαψεύδουν ηχηρότατα τα ίδια τα Εργαστήρια των μεμονωμένων ιατρών-μικροβιολόγων που πήραν -και παίρνουν- μέρος σε διαγωνισμούς και προσκλήσεις προσφέροντας πολύ χαμηλές τιμές ανά μοριακό τεστ.
Άρα η κυβέρνηση οφείλει άμεσα όχι μόνο να ανακαλέσει την απόφασή της για τον ορισμό του πλαφόν στα 47 ευρώ/τεστ, αλλά να κινηθεί αποφασιστικά σε τιμή πάρα πολύ χαμηλότερη, βάζοντας φρένο στον χορό των δισεκατομμυρίων ευρώ και πατάσσοντας την κερδοσκοπία. Επιτέλους, αρκετά δισ. ευρώ ενθυλάκωσαν οι έμποροι της υγείας!
Το ιδανικότερο, ωστόσο, σ’ αυτήν την κρισιμότατη φάση της εξάπλωσης της πανδημίας, θα ήταν να θεσπιστεί η δωρεάν παροχή του μοριακού τεστ μέσω της συνταγογράφησης.
Και ίσως είναι η καταλληλότερη στιγμή να ανοίξει το θέμα της θέσπισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με πλήρως αναγνωρισμένα και συμβασιοποιημένα Δημοτικά Ιατρεία και Διαγνωστικά Εργαστήρια με τον ΕΟΔΥ και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
(Ο Σίμος Θ. Δανιηλίδης είναι Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΚΜ)
Πρώτη δημοσίευση ieidiseis.gr