Τη μείωση της διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας και την παραμονή στην τρίτη θέση των προτιμήσεων των πολιτών του ΠΑΣΟΚ αλλά και την ενίσχυση του ποσοστού εκείνων που δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές καταδεικνύουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρείας PULSE για το Action24 και την εκπομπή Evening Report του Γιώργου Κουβαρά.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ της 12ης και 13η Δεκεμβρίου 2014 σε πανελλαδικό δείγμα 1004 πολιτών άνω των 18 ετών μέσω τηλεφωνικής συνέντευξης επί δομημένου ερωτηματολογίου. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος προσδιορίζεται στο +/- 3%.
Η δημοσκόπηση διαιρείται σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος επεξεργάζεται οικονομικούς και πολιτικούς δείκτες, το δεύτερο μέρος απαντά σε ερωτήματα επικαιρότητας και το τρίτο μέρος επεξερ5γάζεται τους αμιγώς πολιτικούς δείκτες.
Σε σχέση με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις σε εβδομαδιαία βάση της εταιρείας PULSE και όσον αφορά την πρόθεση ψήφου η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ που διατηρεί το προβάδισμα και της Νέας Δημοκρατίας περιορίζεται στο 3,5% από το 5% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. Τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ που αυξάνει κατά μισή μονάδα την επιρροή του.
Ο Αντώνης Σαμαράς ενισχύει την θέση του ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός σε αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα.
Το 42% των ερωτηθέντων έχει θετική γνώμη για τον Σταύρο Δήμα ως υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Μοιρασμένη σχεδόν παραμένει η κοινωνία ως προς τις ανησυχίες της περί παραμονής ή όχι στο ευρώ αλλά όσο περνούν οι ημέρες και οι εβδομάδες φαίνεται πώς οι πολίτες απορρίπτουν όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ GPO ΓΙΑ ΤΟ MEGA
Σημαντική ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας και σχετικά ομοιόμορφη κατανομή επιρροής των μικρότερων κομμάτων καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της GPO για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega και την εκπομπή «Ανατροπή».
Στην πρόθεση ψήφου, καταγράφονται τα εξής ποσοστά (σε παρένθεση τα ποσοστά του Οκτωβρίου):
• ΣΥΡΙΖΑ 28% (26,7%)
• Νέα Δημοκρατία 23,1% (20,2%)
• ΚΚΕ 5,5% (5,7%)
• Ποτάμι 5,1% (6%)
• ΠΑΣΟΚ 5,1% (5,1%)
• Χρυσή Αυγή 5% (5,7%)
• ΑΝΕΛ 2,7% (3%)
• ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,3%
• ΛΑΟΣ 1,3% (2,1%)
• Αλλο 5,9% (4,7%)
• Λευκό/Ακυρο 1,7% (2,1%)
• Δεν έχω αποφασίσει 15,3% (18,2%)
Καταλληλότερος πρωθυπουργός συνεχίζει να κρίνεται ο Αντώνης Σαμαράς με 44,8%, έναντι 35,4% που προτιμά τον Αλέξη Τσίπρα.
Στις θετικές απόψεις για τους πολιτικούς αρχηγούς προηγείται ο Αλέξης Τσίπρας με 42,7% και ακολουθούν ο Αντώνης Σαμαράς με 41,3%, ο Στ.Θεοδωράκης με 35,2%, ο Δ.Κουτσούμπας με 31,2%, ο Φώτης Κουβέλης με 30,1%, ο Πάνος Καμμένος με 25,9%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 22,6% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 11,2%.
Θετική η επιτάχυνση της διαδικασίας
Σχεδόν δύο στους πέντε θεωρούν ότι η αδυναμία συμφωνίας με τους δανειστές οφείλεται στην πολιτική αβεβαιότητα, ενώ πάνω από ένας στους τρεις (35,5%) κατηγορεί την κυβέρνηση και μόνο ένας στους πέντε (21,9%) στοχοποιεί την τρόικα.
Σχεδόν δύο στους τρεις (64,4%) αντιμετωπίζει θετικά την απόφαση της κυβέρνησης να επιταχύνει τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οριακά πάνω από ένας στους δύο (51,3%) αντιμετωπίζει θετικά τον Σταύρο Δήμα, που προτείνεται ως Πρόεδρος.
Πάνω από ένας στους δύο (55%) θέλει να εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή, αλλά μεγάλο ποσοστό άνω των δύο στους πέντε (41,6%) θέλει η χώρα να πάει σε βουλευτικές εκλόγές.
Μία πιθανή προεκλογική περίοδος εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομία, συμφωνούν πάνω από δύο στους τρεις (61,2%).
Διαπραγμάτευση από Σαμαρά και κυβέρνηση συνεργασίας
Ο Αντώνης Σαμαράς επιλέγεται ως καλύτερος διαπραγματευτής από το 41,2% ενώ 34,2% θα προτιμούσε τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργό απέναντι στην τρόικα.
Πάνω από δύο στους πέντε (41%) θέλουν μία νέα κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, να διαπραγματευτεί με την τρόικα, ενώ λίγο μικρότερο ποσοστό (37,6%) προτιμά την σημερινή κυβέρνηση και μόλις 14,3% θα προτιμούσε μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού από την παρούσα Βουλή.
Τρεις στους πέντε (59,3%) επιμένουν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να είναι μία κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ σχεδόν δύο στους πέντε (38,5%) θέλουν μία αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Στο ευρώ πάση θυσία
Σχεδόν τρεις στους πέντε (58,6%) θεωρούν ότι δεν έχει περάσει ο κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη, έναντι δύο στους πέντε (41,2%) στην αντίστοιχη έρευνα του Οκτωβρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο μήνες πριν η πεποίθηση ότι ο κίνδυνος έχει περάσει ήταν πλειοψηφία (52,6%).
Σχεδόν τρεις στους τέσσερις (72,4%) ζητά να μείνει η Ελλάδα πάση θυσία στο ευρώ, ενώ 26% λέει όχι ή μάλλον όχι.
Καμία ελπίδα στο υποθετικό κόμμα του Παπανδρέου
Μόλις 4,2% θεωρεί ότι ο Γ.Παπανδρέου πρέπει να κάνει δικό του κόμμα και 7,6% ζητά να κατέβει με το ΠΑΣΟΚ, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία προτιμά να μην είναι υποψήφιος και να αποσυρθεί από την πολιτική. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 11 ως τις 15 Δεκεμβρίου σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 ατόμων.
Πηγή: ethnos.gr