Διευρυνόμενο τείνει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές, γεγονός που οδηγεί τους αναλυτές στην εκτίμηση ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί. Ωστόσο, η αυτοδυναμία του εξαρτάται από το πόσα κόμματα θα περάσουν το όριο του 3% και θα βρεθούν εντός της επόμενης Βουλής. Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι οι Αν.Ελ του Πάνου Καμμένου φαίνεται να ξεπερνούν το όριο αυτό ίσως στερήσει την οριακή, έστω, αυτοδυναμία από τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ οικοδομεί το ευκρινές προβάδισμα, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 4 και 6,5 μονάδες, χάρις στις μεγάλες εισροές ψηφοφόρων που στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου του 2012 είχαν ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νεότερη δημοσκόπηση της εταιρίας Alco για το protothema.gr, το 11,5% όσων ψήφισαν ΝΔ στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές τώρα στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η αντίστροφη ροή, δηλαδή από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ, είναι μόλις στο 2%. Αντίστοιχο εύρημα κατέγραψε και η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον Σκάι, σύμφωνα με την οποία το 11% των παλαιών γαλάζιων ψηφοφόρων επιλέγουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προς την αντίστροφη κατεύθυνση, από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, κινείται μόνον το 1%.
Όπως επισημαίνουν εκλογικοί αναλυτές πρόκειται για παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 3% του εκλογικού σώματος και θέλουν να τιμωρήσουν την απερχόμενη κυβέρνηση για την υπερφορολόγηση, τα λουκέτα, την ύφεση και την ανεργία.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την αυτοδυναμία, από την οποία, όμως, απέχει ακόμη, καθώς η επόμενη Βουλή θα είναι πιθανότατα επτακομματική, εφόσον επιβεβαιωθούν οι τελευταίες έρευνες που δείχνουν τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου να ξεπερνούν το όριο του 3% που δίνει το εισιτήριο για την εκλογή βουλευτών.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 31,7% (+0,5% από την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρίας) και προηγείται κατά 4,4% της Νέας Δημοκρατίας, η δύναμη της οποίας είναι στο 27,3% (-0,5%).
Στην τρίτη θέση παραμένει το Ποτάμι με 5,1% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 4,8% (-0,2%), το ΠΑΣΟΚ με 4,1% (+0,5%) που ισοψηφεί με το ΚΚΕ (+0,1%). Στο 3,2% (+0,6%) είναι το ποσοστό των ΑΝ.ΕΛ. και εφόσον επιβεβαιωθεί η ανοδική τάση του κόμματος του κ. Καμμένου και στην κάλπη της ερχόμενης Κυριακής τότε ο στόχος της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος (που ανεξαρτήτως του εύρους της διαφοράς από το δεύτερο κόμμα παίρνει το μπόνους των 50 εδρών) θα γίνει πιο αβέβαιος.
Με βάση, άλλωστε, τα συγκεκριμένα ποσοστά, η κοινοβουλευτική δύναμη των επτά κομμάτων που θα συνθέτουν, πιθανότατα την επόμενη Βουλή, έχει ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 147 έδρες, ΝΔ 86, Ποτάμι 16, Χ.Α. 15, ΠΑΣΟΚ 13, ΚΚΕ 13, και ΑΝ.ΕΛ. 10. Αν, πάντως, το κόμμα του κ. Καμμένου δεν καταφέρει να περάσει το 3%, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά αυτομάτως οριακή αυτοδυναμία 151 βουλευτών.
Στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 33,5% (από 31,5% στην προηγούμενη μέτρηση), ενώ η ΝΔ παρέμεινε σταθερή στο 27%. Ακολουθούν το Ποτάμι με 7,5% (από 6,5%) και το ΚΚΕ με τη Χρυσή Αυγή στο 5,5% (από 6% στην προηγούμενη μέτρηση). Στο 4,5%, η πρόθεση ψήφου για το ΠΑΣΟΚ (από 3% στην προηγούμενη μέτρηση) και σταθερά στο 3% οι ΑΝΕΛ.
Στις τέσσερις μονάδες βρήκε τη διαφορά η GPO σε έρευνα για το Mega, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 30,4% (από 28,5% στην αμέσως προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρίας) και ακολουθεί η ΝΔ με 26,4% (από 25,3%). Στην τρίτη θέση ισοψηφούν με 5,2% το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή, ενώ έπονται το ΠΑΣΟΚ με 5,1%, το ΚΚΕ με 4,8% και στο όριο του 3% υπολογίστηκε η δύναμη των ΑΝ.ΕΛ. Το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου είναι στο 2,5% και πιο χαμηλά ο ΛΑΟΣ με 1,2%, η συμμαχία της ΔΗΜΑΡ με τους Πράσινους στο 1%, όπως και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Πηγή: protothema.gr