Η γρίπη διάβηκε το κατώφλι της επιδημίας μεταξύ τρίτης και τέταρτης εβδομάδας του Ιανουαρίου του 2015. Από τότε η δραστηριότητά της παρουσιάζει ανοδική τάση, όπως μας επισημαίνει ο κ. Γιάννης Τσελέντης, καθηγητής Βακτηριολογίας, Παρασιτολογίας, Ζωονόσων και Γεωγραφικής Ιατρικής, προσθέτοντας πως «η αναλογία των θετικών δειγμάτων που καταγράφηκαν από το Σύστημα Επιτήρησης Παρατηρητών (sentinel) σε 26 ευρωπαϊκές χώρες έφτασε το ποσοστό των 48%. Η αύξηση αυτή είναι περίπου ίδια με των προηγούμενων ετών, με τη διαφορά ότι, εκτός από τον ιό Β και Α (ΗΝ1), έκανε την εμφάνισή του ο υπότυπος Α (Η3Ν2). Το στέλεχος αυτό προκάλεσε σοβαρά κρούσματα εποχιακής γρίπης τα έτη 2012-2013, 2007-2008 και 2003-2004. Οι αμερικανικές αρχές διαπίστωσαν τον Μάρτιο του 2014 ότι είχε ήδη μεταλλαχθεί. Εν τω μεταξύ ο Παγκόσμιος Οργανισμός είχε επιλέξει ήδη τα στελέχη που θα περιλάμβανε το φετινό εμβόλιο, με αποτέλεσμα να μην περιέχει το συγκεκριμένο στέλεχος. Οι μεταλλαχθέντες αυτοί ιοί αρχικά δημιούργησαν μεγάλη ανησυχία για την εμφάνιση πολλών περιστατικών με ακόμη πιο βαριά συμπτώματα από τα συνήθη. Παρ’ όλα αυτά, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι το εμβόλιο αυτό επάγει μια διασταυρούμενη ανοσία και κυρίως ότι με τον τρόπο αυτό μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης βαρέων κρουσμάτων. Ως εκ τούτου ο εμβολιασμός ενδείκνυται σε άτομα ευπαθή στη νόσο, σε παιδιά ηλικίας 1-4 ετών, σε προχωρημένες ηλικίες (τα 2/3 των θανάτων από βαριές μορφές γρίπης αφορούν ηλικιωμένους), άτομα που πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα, ή άλλα χρόνια νοσήματα».
Αντιικά φάρμακα
«Τα στελέχη της γρίπης, ακόμα και αυτά των μεταλλαχθέντων, είναι ευαίσθητα στα υπάρχοντα αντιικά φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι, αν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα γρίπης, καλό είναι να σπεύσει να κάνει εξέταση για τον ιό στα Κέντρα Αναφοράς και να πάρει αμέσως θεραπευτική αγωγή με αντιικά φάρμακα, τα οποία σε περιπτώσεις όπως επαφή με άτομα που νοσούν ήδη, του οικογενειακού περιβάλλοντος ή της εργασίας μπορούν να δοθούν και προληπτικά» σημειώνει ο κ. Τσελέντης.
Κρούσματα και επιτήρηση
«Φέτος ήδη στη χώρα μας έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι (μέχρι το μεσημέρι της περασμένης της Δευτέρας οι νεκροί λόγω επιπλοκών της γρίπης είχαν φτάσεις τους 28) ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός όσων έχουν νοσηλευτεί ή νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λόγω γρίπης», τονίζει ο κ. Τσελέντης. Σημειώνει ότι «από το 1998 το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) της χώρα μας έχει εγκαταστήσει Σύστημα Επιτήρησης Παρατηρητών που αφορά τη γρίπη, το οποίος φέτος αναδιοργανώθηκε στα πλαίσια του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Τα στοιχεία που συλλέγει το σύστημα αυτό προέρχονταν από στοιχεία ιδιωτών γιατρών, αλλά τώρα έχει επεκταθεί σε δίκτυο ιατρών κέντρων υγείας και δίκτυο ιατρών μονάδων υγείας. Εκτός από την επιτήρηση και την καταγραφή συλλέγονται, όπως γίνεται και σε όλες τις χώρες του κόσμου, φαρυγγικά δείγματα στα οποία ανιχνεύονται οι υπάρχοντες ιοί από κάθε χώρα και επιλέγονται τα στελέχη του ιού που θα περιλαμβάνονται στο επόμενο εμβόλιο, το οποίο αλλάζει κάθε χρόνο», καταλήγει ο καθηγητής.