Ρεπορτάζ : Λ. Καλαρρύτης-Α. Κούτρας
(από τον Τύπο της Κυριακής)
Η οικονομική κρίση δεν πρέπει να γίνει κρίση εθνικής ασφαλείας τονίζει ο υπουργός Εθνικής Aμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον Τύπο της Κυριακής, αναγνωρίζοντας πάντως ότι η διατήρηση της ισχυρής άμυνας…
εν μέσω τόσο μεγάλων οικονομικών δυσκολιών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Επισημαίνει ότι ήδη έγινε κοινή σύσκεψη με το υπουργείο Οικονομκών για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη χρηματοδότησης που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων στην τροφοδοσία των Ενόπλων Δυνάμεων με καύσιμα και ανταλλακτικά. Δηλώνει ότι αναγνωρίζει τις δυσκολίες που έχουν δημιουργήσει στο στρατιωτικό προσωπικό οι περικοπές στους μισθούς, εκφράζει όμως τη βεβαιότητα ότι δεν θα επηρεαστούν στην τέλεση του καθήκοντός τους.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η θητεία στους 12 μήνες, τονίζοντας μάλιστα ότι είναι ομόφωνη εισήγηση των επιτελείων.
Για το αν και πότε θα ανακηρυχθεί η ΑΟΖ, με δεδομένες τις τουρκικές αντιδράσεις, αρκείται να πει ότι θα γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις τον κατάλληλο καιρό.
Σχετικά με τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής δημιούργησε το πρώτο ρήγμα στη σκληρή στάση των Γερμανών και ότι το μέτωπο των χωρών του Νότου δημιουργεί προϋποθέσεις περαιτέρω θετικών εξελίξεων.
Με δεδομένα τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες που έχετε θέσει στο υπουργείο σας;
Υψίστη προτεραιότητα για μένα είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας.
Ασφαλώς δεν είναι κάτι εύκολο μέσα στις συμπληγάδες της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης που περνάει η Ελλάδα. Αλλά πιστεύω ότι με σκληρή δουλειά μπορούμε να το πετύχουμε. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η οικονομική κρίση, κρίση εθνικής ασφάλειας και εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας.
Υπάρχουν οι προτεραιότητες του Μνημονίου και οι προτεραιότητες στην εθνική ασφάλεια. Η Τρόικα παρεμβαίνει και στα θέματα εξοπλισμών, αμυντικών δαπανών, προσλήψεων προσωπικού, επιβάλλει περικοπές μισθολογίων. Πώς θα συμβιβαστούν όλα αυτά;
Για να μπορέσει ν’ αναπτυχθεί η οικονομία, για να υπάρξουν επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης, για να έλθει περισσότερος και καλύτερος τουρισμός στην Ελλάδα πρέπει, πριν απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα, η χώρα μας να παρουσιάζει εικόνα ασφάλειας, σταθερότητας και ηρεμίας. Και όπως γνωρίζετε καλά, στις διεθνείς σχέσεις των κρατών είναι σεβαστός μόνον εκείνος που διαθέτει μεγάλη αποτρεπτική δύναμη.
Συμπερασματικά, λοιπόν, τα πιεστικά αιτήματα της οικονομίας συμβαδίζουν πλήρως με τα αιτήματα της εθνικής ασφάλειας του κράτους, αλλά και της εσωτερικής ασφάλειας του πολίτη, παρόλο, βεβαίως, που ο τελευταίος τομέας δεν ανήκει στη δική μου αρμοδιότητα.
Πώς θα λυθεί το πρόβλημα στελέχωσης των μονάδων;Θα αυξήσετε τη θητεία όπως εισηγούνται οι στρατιωτικοί;
Μόλις ανέλαβα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, βρήκα πάνω στο γραφείο μου την ομόφωνη εισήγηση όλων των επιτελείων, με την οποία προτείνουν ν’ αυξηθεί η στρατιωτική θητεία από τους 9 στους 12 μήνες. Δεν θα σας πω τώρα αν αντιμετωπίζω αυτό το ενδεχόμενο θετικά ή αρνητικά. Το θέμα είναι μεγάλο, έχει σοβαρές κοινωνικές παρενέργειες και πρέπει να μελετηθεί πολύ καλά απ’ όλες τις πλευρές, με δεδομένο ότι η βαθύτατη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα έχει καταφέρει βαρύτατο πλήγμα και στη συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας μας.
Οι Ενοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε καύσιμα και ανταλλακτικά για τη συντήρηση οπλικών συστημάτων. Πώς θα ξεπεραστεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης;
Οι περικοπές που έχουν γίνει στους προϋπολογισμούς έχουν προκαλέσει, ασφαλώς, ποικίλες δυσκολίες. Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επηρεάσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και την αποτρεπτική ισχύ τους.Χθες κάναμε την πρώτη σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας με το συνάδελφο υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το ΥΕΘΑ θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα αυτά. Εκεί, βεβαίως, που μπορεί και πρέπει να γίνουν οικονομίες κλίμακας, ασφαλώς θα γίνουν. Αλλά όχι σε βάρος του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Και κάτι ακόμα, μ’ ενδιαφέρει πολύ να διατηρήσουμε ψηλά και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το ηθικό και το φρόνημα όλων εκείνων που υπηρετούν σήμερα στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Γι’ αυτό, εκτός των άλλων, ξεκινάω περιοδείες σ’ όλες τις μεγάλες μονάδες, όπου πέρα από τους διοικητές, τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω και με τους απλούς οπλίτες γι’ αυτά που τους απασχολούν.
Από την αρχή της επόμενης εβδομάδας ξεκινάω τις επαφές μου και με τους χειριστές των πολεμικών μας αεροπλάνων που πετάνε στο Αιγαίο για να αναχαιτίσουν τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι όσοι υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις έχουν αναστενάξει από τις οριζόντιες περικοπές στους μισθούς και στις απολαβές τους. Θα αποκατασταθούν αυτά;
Εχω απόλυτη επίγνωση των αιματηρών θυσιών τις οποίες έχουν υποστεί οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων εξαιτίας της εφαρμογής τω μέτρων λιτότητας.
Από την άλλη πλευρά, είμαι βέβαιος ότι αυτό δεν έχει επηρεάσει την απόλυτη προσήλωσή τους στο καθήκον και την πλήρη αφοσίωσή τους προς την πατρίδα.
Καθήκον δικό μας είναι να αφιερώσουμε τις προσπάθειές μας και να εργαστούμε πολύ σκληρά για να μπορέσουμε να κάνουμε ολιγότερο οδυνηρή αυτή τη δύσκολη καθημερινότητα. Να τους προσφέρουμε στέγαση για τις οικογένειές τους και σίτιση στα στρατόπεδα.
Να δείχνουμε συνεχώς με ειλικρίνεια ότι τους νοιαζόμαστε και ότι τους φροντίζουμε και ότι αναγνωρίζουμε την προσφορά τους στο έθνος και στηνπατρίδα.
Βλέπετε επέμβαση στη Συρία. Τι επιπλοκές θα έχει;
Παρακολουθώ εδώ και πολλά χρόνια τις πολιτικέςεξελίξεις στη Συρία. Εχω επισκεφθεί τη χώρα αρκετές φορές στο παρελθόν με την ιδιότητα του δημοσιογράφου. Η Συρία δεν είναι Λιβύη. Είναι τελείως διαφορετική περίπτωση.
Οι ισορροπίες είναι πολύ εύθραυστες στην ευρύτερη περιοχή, γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου να μην αποσταθεροποιηθεί ολόκληρο το σύστημα στη Μέση Ανατολή. Η περιοχή, όπως γνωρίζετε, είναι πυριτιδαποθήκη.
Πρώτο ρήγμα στην άρνηση των Γερμανών για τροποποιήσεις
Υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικής επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου;
Η κοινή διακήρυξη των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης φαίνεται μάλλον φιλόδοξη
σε σχέση με το κλίμα που επικρατεί στηνΤρόικα …
Η προχθεσινή Σύνοδος Κορυφής έδειξε ότι αργά αλλά σταθερά κάποια πράγματα αλλάζουν στην Ευρώπη. Ασφαλώς οι δυσκολίες είναι τεράστιες, η αντίδραση των ισχυρότατων χωρών του Βορρά είναι πολύ μεγάλη, αλλά τα πρώτα ρήγματα στην κατηγορηματική άρνηση των Γερμανών να συζητήσουν οποιαδήποτε τροποποίηση της ασφυκτικής δημοσιονομικής πολιτικής έχουν ήδη φανεί.
Εχει συγκροτηθεί ένα ισχυρό μέτωπο των χωρών του Νότου, για το οποίο πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πήρε πρωτοβουλίες και δούλεψε σκληρά ο σημερινός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας.
Τι προβλέπετε μετά τη Σύνοδο;
Βέβαια είμαστε ακόμα στην αρχή. Εχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τους στόχους μας, συνδυάζοντας τη δημοσιονομική πειθαρχία με αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις κα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Υπάρχει η πολιτική βούληση και θα τα καταφέρουμε διότι είναι εθνική ανάγκη και όρος εθνικής επιβίωσης. Θα δώσουμε τη μάχη και θα τα καταφέρουμε. Χρειάζεται εθνική ενότητα και εθνική υπευθυνότητα.
ΑΟΖ: Μελετημένες κινήσεις τον κατάλληλο χρόνο
Η ανακήρυξη και στη συνέχεια η οριοθέτηση της ΑΟΖ αποτελεί προγραμματική δέσμευση της Ν.Δ. Με την Τουρκία να μην αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδος σε ΑΟΖ, επιμένοντας μεταξύ άλλων και στο θέμα του Καστελλόριζου, πώς θα κινηθεί η Κυβέρνηση;
Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποστεί από τις προγραμματικές της δεσμεύσεις στο θέμα της ΑΟΖ. Από την άλλη πλευρά, οι κινήσεις που θα γίνουν θα είναι απολύτως μελετημένες, θα γίνουν στους κατάλληλους χρόνους και θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τους υπάρχοντες συσχετισμούς. Η Ελλάδα θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά της με τον τρόπο και στο χρόνο που η ίδια θα κρίνει ότι εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντά της. Μην έχετε καμία αμφιβολία γι’ αυτό.