Με καθυστέρηση τριών 24ωρων η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να αντιλαμβάνεται την ηχηρή απουσία της από τις σημαντικές απ΄φάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο των Βρυξελλών και επιχειρεί “κατόπιν εορτής” να αξιοποιήσει την “πάσα “Μόντι για την μη εγγραφή της ανακεφαλιοποίησης των τραπεζ΄ψν στο δημόσιο χρέος…
Η στάση του Μάριο Μόντι έκαμψε τις αντιρρήσεις της Ανγκελα Μέρκελ γιατην απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών από τα ευρωπαϊκά ταμεία και όχι από τις κυβερνήσεις, ανοίγοντας ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα.
Αν και οι αποφάσεις αφορούν Ισπανία και Ιταλία, εν τούτοις δημιουργούν ελπίδες για επέκταση της ρύθμισης και στην Ελλάδα, κάτι που ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας σχεδιάζει να ζητήσει προσδοκώντας ελάφρυνση του χρέους κατά 50 δισ. ευρώ.
Προσδοκίες για υλοποίηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης με πιο χαλαρούς όρους δημιουργεί η απόφαση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών απευθείας από τα ευρωπαϊκά ταμεία και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν και η απόφαση που επετεύχθη χάρη στην επιμονή του Μάριο Μόντι αφορά την Ιταλία και την Ισπανία, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να ισχύσει και για τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας θα θέσει το θέμα στην τρόικα ζητώντας ίση μεταχείριση για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Για την Ελλάδα επέκταση του μέτρου σημαίνει ελάφρυνση του χρέους κατά περίπου 50 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος των χρημάτων που απαιτούνται για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών από το Δημόσιο προκειμένου να καλυφθούν οι ζημιές που έχουν προκύψει από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και από τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται εξαιτίας της ύφεσης. Ως εκ τούτου το δημόσιο χρεός θα μπορούσε να μειωθεί αντίστοιχα διευκολύνοντας την ταχύτερη προσέγγιση του στόχου για χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020.