Η αποστροφή της απάντησης που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία, σύμφωνα με την οποία η τακτική αυτή είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά, ενίσχυσε τις ανησυχίες της Δύσης για τη στάση που θα κρατήσει στο προσεχές μέλλον η Ελλάδα.
Είναι ενδεικτικό το σχετικό δημοσίευμα των New York Times αλλά και οι πρώτες αντιδράσεις ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Εκείνο που φοβούνται όλοι είναι πως η Αθήνα παίζει το γεωπολιτικό “χαρτί” και το συνδέει έμμεσα με τις διαπραγματεύσεις για το επόμενο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.
Η αλήθεια είναι πως η συγκυρία ευνοεί τον Έλληνα πρωθυπουργό: στις 31 Ιουλίου λήγει η απόφαση των ευρωπαίων για τις κυρώσεις προς τη Ρωσία και λίγο πριν (Ιούνιος) η Ελλάδα θα πρέπει να έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της για το επόμενο πρόγραμμα που το Βερολίνο θέλει και επιδιώκει να έχει χαρακτηριστικά μνημονίου. Τον Ιούλιο, πάλι, λήγει το πρώτο από τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η Ελλάδα διεκδικεί να έχει διευθετηθεί μέχρι τότε το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.
“Θα στηρίξει η Ελλάδα την ανανέωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ή θα επιχειρήσει να “πουλήσει” ακριβά την θετική ψήφο της ζητώντας ανταλλάγματα για το πρόγραμμα δανειοδότησης και το χρέος;”, είναι το ερώτημα που διατυπώνουν πολλοί στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Ο ρόλος των ΗΠΑ θα είναι ιδιαιτέρως σημαντικός σ’ αυτή τη συγκυρία. Θα παρέμβει η Ουάσιγκτον στο Βερολίνο για ένα πρόγραμμα προς την Ελλάδα με θετικό πρόσημο προκειμένου να μην διαρραγεί το δυτικό μέτωπο κατά της Μόσχας ή, μήπως, θα εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους ζητώντας από την Αθήνα να υπακούσει;
Για τη Ρωσία, η επίσκεψη είναι καλοδεχούμενη αλλαγή από τις ως επί το πλείστον τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τη Δύση για το ουκρανικό θέμα, υπογραμμίζει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της αμερικανικής εφημερίδας.
Παράλληλα, παρατίθενται οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την αντίθεση της Αθήνας ως προς την πολιτική των κυρώσεων: «Αυτή είναι η άποψή μας και την εκφράζουμε διαρκώς στους εταίρους μας στην ΕΕ. Δεν πιστεύουμε ότι αυτή είναι γόνιμη απόφαση. Πρακτικά, είναι ένας οικονομικός πόλεμος. Θα οδηγήσει σε ψυχροπολεμικές σχέσεις ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία».
Στο δημοσίευμα των New York Times (η εφημερίδα εκφράζει συχνά τις απόψεις του State Department) υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λήγουν αυτόματα στις 31 Ιουλίου και μία ομόφωνη απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι απαραίτητη για την παράτασή τους. «Μέχρι τώρα, κορυφαίοι δυτικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην επίλυση της κρίσης στη δυτική Ουκρανία, προκειμένου να υπάρξει υποχώρηση στις κυρώσεις», συμπληρώνουν οι New York Times.
Άλλωστε οι ΗΠΑ έχουν τοποθετηθεί υπέρ του οικονομικού πολέμου μακράς διάρκειας και αμερικανοί διπλωμάτες θυμίζουν πως και στην περίπτωση του Ιράν, η Τεχεράνη υποχώρησε σε σχέση με το πυρηνικό της πρόγραμμα μετά από δύο χρόνια εμπάργκο.
Στις δηλώσεις του Α. Τσίπρα κάνει εκτενή αναφορά και δημοσίευμα του βρετανικού Guardian. Υπογραμμίζει την ανησυχία των Βρυξελλών, ενώ σχολιάζει ότι όσα είπε ο πρωθυπουργος στο Κρεμλίνο αποτέλεσαν «μουσική στα αφτιά του Πούτιν».
Η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι αναμφίβολα η Μόσχα βλέπει στο πρόσωπο του Α. Τσίπρα πιθανό σύμμαχο σε μία ήπειρο όπου διαθέτει λίγους. Παράλληλα, κάνει λόγο για ρωσική στρατηγική υπονόμευσης της ομόφωνης ευρωπαϊκής στάσης στο ζήτημα των κυρώσεων.
«Αναλυτές εκτιμούν απίθανο οι Έλληνες να το τραβήξουν τόσο ώστε να θέσουν βέτο στις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, αλλά ‘παίζουν’ και με τις δύο πλευρές, προειδοποιώντας την Ευρώπη ότι η στήριξη της Ελλάδας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη», σημειώνει τέλος το δημοσίευμα.