Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος για δύσκολες αποφάσεις που θα απαιτηθεί να πάρει, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς και να αποφευχθεί πάση θυσία η ρήξη στην ευρωζώνη, έστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στις επαφές που είχε χθες στην Ουάσιγκτον.
Μιλώντας για τις σχέσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς εταίρους της, στο συνέδριο Brookings, ο κύριος Βαρουφάκης τόνισε δημοσίως ότι «η νέα μας κυβέρνηση επωμίζεται το μνημειώδες έργο της “επιτυχούς” -όσο είναι ανθρωπίνως δυνατό- ολοκλήρωσης των τρεχουσών διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους μας. Η κυβέρνηση είναι περισσότερο πρόθυμη από οποιονδήποτε άλλο να φέρει τις διαπραγματεύσεις αυτές σε πέρας επιτυχώς». Απέκλεισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα καταφύγει σε εκλογές ή δημοψήφισμα για να αποσείσει τις ευθύνες της για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Όλα αυτά πάντως δεν φαίνεται να έπεισαν ιδιαίτερα τον κύριο Σόιμπλε που ήταν παρών στο ίδιο συνέδριο, για να επιταχυνθούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα ως το Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδος στη Λετονία. Μιλώντας όμως και ο ίδιος (ελάχιστα λεπτά πριν τον κύριο Βαρουφάκη), φάνηκε πιο διαλλακτικός σε σχέση με όσα έλεγε την ακριβώς προηγούμενη μέρα για τη χώρα μας: μίλησε με λιγότερη αλαζονεία για το ενδεχόμενο ενός “GRexit”, ομολογώντας πως η Ευρώπη δεν μπορεί να το αντέξει, ενώ άνοιξε παράθυρο και για «μερική συμφωνία» λέγοντας πως δεν απαιτείται να εκπληρώσει η Ελλάδα το 100% των απαιτήσεων των δανειστών.
«Τελειώνετε με τις κόκκινες γραμμές»
Το θέμα των υποχωρήσεων που μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση απασχόλησε στην συνομιλία που είχε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος) με τον Πρόεδρο Ομπάμα, αλλά και στη νέα συνάντηση που είχε λίγο νωρίτερα με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που του εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εμπλοκή των διαπραγματεύσεων.
Εκεί ο κύριος Βαρουφάκης παραδέχτηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η κυβέρνηση έχει καθήκον να πάρει και θα πάρει το πολιτικό κόστος μερικών δύσκολων αποφάσεων που είναι αναγκαίες για να κλείσει η συμφωνία, αρκεί και οι δανειστές να βάλουν «νερό στο κρασί τους» για ορισμένα από τα μέτρα που ζητούν, αναγνωρίζοντας και εκείνοι ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχει αποτύχει σε σημαντικούς τομείς.
Μάλιστα η κυρία Λαγκάρντ φέρεται να δήλωσε στον κύριο Βαρουφάκη πως και το ΔΝΤ μπορεί να στηρίξει με επιχειρήματα την συζήτηση ορισμένων ελληνικών προτάσεων στους θεσμούς, όπως στο θέμα των εργασιακών συμβάσεων και της εσωτερικής υποτίμησης στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον και η κυβέρνηση φέρει αλλαγές στο φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα που απειλούνται με κατάρρευση. Συμφώνησαν μάλιστα να παρακολουθούν και να συνεννοούνται στενά μεταξύ τους, στην διάρκεια των συνεδριάσεων του Brussels Group που ξεκινούν αύρο και θα διαρκέσουν έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου.
Κόβουν συντάξεις, πουλάνε δημόσια περιουσία
Μιλώντας στο συνέδριο του Brooking ο κύριος Βαρουφάκης έδειξε ότι η κυβέρνηση θα δεχτεί να κάνει αποκρατικοποιήσεις, χωρίς μάλιστα να απαιτεί υψηλό εισπρακτικό τίμημα (ακόμα και αν έτσι κατηγορηθεί για “ξεπούλημα”) αρκεί οι υποψήφιοι “παίκτες” να δεσμευτούν για ένα μίνιμουμ παραγωγικών επενδύσεων που θα πραγματοποιήσουν, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στη χώρα μας.
Επίσης και στο Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να περιορίσει δραστικά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, βάζοντας ιδιαίτερα στο στόχαστρο τις πρόωρες συντάξεις των εργαζομένων σε Τράπεζες και ΔΕΚΟ.
Στα εργασιακά, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καθιερώσει, σε συνεργασία με τον Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) νέου τύπου συμβάσεις εργασίας που θα καταπολεμούν την αδήλωτη εργασία και θα δίνουν κίνητρα ανταγωνισμού στους εργοδότες.