Ήδη από τις δηλώσεις καλωσορίσματος του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο State Department, ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι έθεσε το ζήτημα της τρομοκρατίας, αναφέροντας πως «οι τρομοκράτες πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή». Ο κύριος Κέρι, διά του πλέον επίσημου τρόπου, επισφράγισε τη θέση των ΗΠΑ στο ζήτημα της αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, βάσει των διατάξεων του νέου νόμου του Νίκου Παρασκευόπουλου, μετά την δήλωση του πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς πως «η απελευθέρωση του Ξηρού δεν είναι φιλική πράξη».
«Οι κοινές προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν θα μπορούσαν παρά να είναι ακόμα πιο σημαντικές στο μέλλον. Προβληματιζόμαστε πολύ γιατί αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας και είναι στην φυλακή, πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή», ανάφερε ο κύριος Κέρι, ενώ ο κύριος Κοτζιάς στην ανταπάντησή του επιχείρησε να εξηγήσει πως «μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο νέος νόμος για τους φυλακισμένους στην Ελλάδα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν τρομοκράτη να αφεθεί ελεύθερος. Θα πρόκειται μόνο για αλλαγή του τρόπου κράτησης και κανένας δεν θα αφεθεί ελεύθερος».
Αμέσως μετά την συνάντηση, σε δηλώσεις του προς τους Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσινγκτον, ο κύριος Κοτζιάς επανέλαβε πως εξήγησε τη θέση της χώρας: «Είναι μια στάση που καθορίζεται από το γεγονός ότι υπάρχουν 11 αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου δικαιωμάτων γύρω από τα θέματα των συνθηκών στις φυλακές και εξήγησα ότι ουδείς από αυτούς τους καταδικασθέντες δεν θα αφεθεί ελεύθερος αλλά θα είναι κρατούμενος υπό άλλες συνθήκες».
Ο κύριος Κοτζιάς δήλωσε ακόμα πως με τον ομόλογό του είχαν μια «πολύ φιλική συζήτηση», όπου τέθηκαν και τα ζητήματα της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, αλλά και οι σχέσεις με Τουρκία και ΠΓΔΜ.
Σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ο κ. Κοτζιάς, όπως είπε, εξήγησε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, «μια στάση η οποία προσδιορίζεται και καθορίζεται από το γεγονός ότι υπάρχουν έντεκα καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γύρω από τα θέματα των συνθηκών στις φυλακές», επισημαίνοντας ότι «ουδείς από αυτούς τους καταδικασθέντες που θα εμπίπτουν στις διατάξεις του καινούριου νόμου δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος αλλά πρόκειται να είναι κρατούμενος υπό άλλες συνθήκες, δηλαδή στο σπίτι του υπό τις συνθήκες που προβλέπει ο νέος νόμος».
«Είναι γνωστή η σημασία που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στα ζητήματα της τρομοκρατίας» είπε ο κ. Κοτζιάς ο οποίος εξήγησε, όπως είπε, στον ομόλογό του την κατανόηση της ελληνικής κυβέρνησης στις ανησυχίες των ΗΠΑ, επισήμανε όμως ότι αυτές «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στην ουσία του νόμου».
Ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το Κυπριακό, σημείωσε ότι «όλοι οι δυτικοί εταίροι μας ενδιαφέρονται για μια λύση στο Κυπριακό πρόβλημα» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος εξηγεί πάντα ότι «για να υπάρξει λύση, πρέπει να είναι μια καλή λύση που να την αποδέχεται ο κυπριακός λαός, μια λύση που αν θέλει να είναι ουσιαστική δεν θα πρέπει να αφήνει άλλα δικαιώματα στις ονομαζόμενες εγγυήτριες δυνάμεις».
Εξηγήσεις δόθηκαν από αμφότερες τις πλευρές ως προς τη στάση απέναντι στη Ρωσία και το πρόβλημα της Ουκρανίας. «Τους εξηγήσαμε» είπε ο κ. Κοτζιάς «τις καλές και παραδοσιακές σχέσεις που έχουμε με τη Ρωσία, τη βοήθεια που δίνουμε αυτήν την εποχή στην Ουκρανία, όπως επίσης ερωτηθήκαμε για το τελευταίο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και τους εξηγήσαμε ότι είναι μια συμφωνία οικονομικά συμφέρουσα και με οικονομικές προοπτικές για τη χώρα. Ο κ. Κέρι είχε την καλοσύνη να μου πει ότι σε λίγες μέρες θα μας στείλουν και από την πλευρά τους προτάσεις που θα βοηθάνε την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας».
Τέλος, ο κ. Κοτζιάς είπε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της Ελλάδας και της γύρω περιοχής και γνωστοποίησε ότι κάλεσε τον κ. Κέρι να επισκεφθεί την Ελλάδα.
Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση στις αμερικανικές πιέσεις για τον Ξηρό
Με διάθεση να εξηγήσει στην αμερικανική πλευρά τι ακριβώς σημαίνει ο νέος νόμος για το σωφρονιστικό σύστημα και τη διαφαινόμενη κατ’ οίκον κράτηση του Σάββα Ξηρού, από τις φυλακές που είναι τώρα, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις ανησυχίες αμερικανών και βρετανών για το θέμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δείχνει διατεθειμένη να υπαναχωρήσει στις πιέσεις τους και να αλλάξει στάση.
Παράλληλα, προσπαθεί να κρύψει την ενόχλησή της για τις παρεμβάσεις, που μοιάζουν, αν δεν είναι καταφανώς, ωμές, στα εσωτερικά μίας χώρας και μίας σύγχρονης Δημοκρατίας, που καθορίζει τους κανόνες λειτουργίας των θεσμών της. Πρόκειται για θεμελιώδη θέματα για την αυτοδιάθεση ενός κράτους και η κυβέρνηση διαμηνύει στο παρασκήνιο – αποφεύγοντας την ευθεία σύγκρουση και αντιπαράθεση – ότι φυσικά και δεν τίθεται θέμα αναδίπλωσης και αλλαγής ενός νόμου που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή. Άλλωστε επέλεξε να προχωρήσει στην ψήφιση αυτού του νόμου παρότι γνώριζε ότι θα υπήρχαν αμερικανικές αντιδράσεις.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει στην αμερικανική πλευρά επισημαίνοντας αφενός ότι δεν πρόκειται για απελευθέρωση που ενέχει τον οποιοδήποτε κίνδυνο για επανάληψη τρομοκρατικής δράσης – καθώς ο Ξηρός είναι πολλαπλώς ασθενής και με απαγορευτικό ποσοστό αναπηρίας για οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια – και αφετέρου ότι το πρόβλημα της τρομοκρατίας σήμερα προέρχεται από τους τζιχαντιστές.
Η σχετική επισήμανση μάλιστα στην άτυπη ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου για τον κίνδυνο από τους τζιχαντιστές – τον οποίο άλλοι προκάλεσαν και όχι η… Αθήνα- είχε και ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο: Με διπλωματική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης θα συγκληθεί εκ νέου η τριμερής στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή της Κύπρου και της Αιγύπτου προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση στην ανατολική μεσόγειο, περιλαμβανομένου και αυτού του θέματος.
Η εκτίμηση πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η θύελλα θα περάσει σύντομα και πως δεν πρόκειται να τραυματίσει σημαντικά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Κυβερνητικοί παράγοντες αντιλαμβάνονται την ευαισθησία, όχι όμως και την ανησυχία της άλλης πλευράς, καθώς και τον ενδεχόμενο συμβολισμό που η Ουάσιγκτον θεωρείο ότι υπάρχει στο θέμα, αλλά θεωρούν ότι η ουσία είναι άλλη και δεν έχει να κάνει με καμία «χαριστική» αντιμετώπιση τρομοκρατών.
Για να μετριάσουν τις εντυπώσεις και τις εκτιμήσεις ότι υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τους Αμερικανούς, κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν ότι εάν όλος αυτός ο θόρυβος αντιπροσώπευε κάτι δραματικό και αξεπέραστο, τότε δεν θα γινόταν κανονικά οι επαφές του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον αυτές τις ημέρες, αλλά, προφανώς, οι Αμερικάνοι, θα μπορούσαν και να την αναβάλλουν.
Δήλωση – τελεσίγραφο του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα
Νωρίτερα πάντως στην Αθήνα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ντέιβιντ Πιρς προέβη αιφνιδιαστικά σε δήλωση προς τα μέσα ενημέρωσης, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης και προβλέπει, «φωτογραφικά», την αποφυλάκιση του καταδικασμένου για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν, Σάββα Ξηρού.
Ξεκαθαρίζοντας τη θέση των ΗΠΑ, ο κ. Πιρς δήλωσε ότι, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει στο νομοσχέδιο για την αποφυλάκιση Ξηρού (σ.σ. έκανε χαρακτηριστικά λόγο για ανθρώπους που «έχουν βάψει τα χέρια τους με το αίμα μελών της αμερικανικής αποστολής στην Ελλάδα»), αυτό θα θεωρηθεί «μη φιλική πράξη» από την κυβέρνηση της Ουάσινγκτον.
«Φοβόμαστε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση τρομοκρατών και άλλων κακοποιών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Είναι βίαιοι τρομοκράτες και κακοποιοί και ανήκουν στη φυλακή, όχι στην ασφάλεια του σπιτιού τους. Είναι σοβαρό ζήτημα ασφάλειας, όχι ανθρωπιστικό θέμα» είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής, σχολιάζοντας τα περί απελευθέρωσης του Ξηρού, ο οποίος εν συνεχεία θα τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.
«Οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και δολοφόνοι πρέπει να εκτίσουν το σύνολο της ποινής τους στη φυλακή, όχι στην ασφάλεια των σπιτιών τους, περιστοιχισμένοι από τους φίλους, τις οικογένειες και τους συνεργάτες τους» σχολίασε. Και συμπλήρωσε: «Η απελευθέρωση αυτών των δολοφόνων από τη φυλακή βεβηλώνει τη μνήμη αυτών που έχουν σκοτώσει και παραβιάζει τα δικαιώματα των οικογενειών των θυμάτων».
Ακόμη, αποκάλυψε ότι για την υπόθεση αυτή υπήρξε διάβημα από την πρεσβεία των ΗΠΑ στον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, στις 2 Απριλίου, ενώ την περασμένη εβδομάδα υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Πηγές αναφέρουν επίσης ότι, πλέον, είναι δεδομένο πως η στάση των ΗΠΑ στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας θα αλλάξει με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα σταματήσει να παρέχει τη στήριξη που έδινε μέχρι στιγμής στην ελληνική πλευρά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Από τη μεριά της Αθήνας, στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας αναφέρθηκε στο θέμα της τρομοκρατίας αποστέλλοντας μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής: «Εμείς έχουμε μεγαλύτερη έγνοια απ’ ότι έχουν αυτοί (σσ. εννοώντας τους Αμερικανούς) για το συγκεκριμένο θέμα» και πρόσθεσε πως «η δημοκρατία δεν πρέπει να εκδικείται. Η δημοκρατία πρέπει να είναι γενναιόδωρη».
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του το πρωί της Δευτέρας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε προς τα στελέχη πως σύμφωνα με αυτά που είναι γνωστά για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές, πιο εύκολα ελέγχεις κάποιον που θα μπορούσε να γίνει καθοδηγητής με βραχιολάκι στο σπίτι παρά μέσα στη φυλακή. «Εμείς έχουμε δύο φορές ευαισθησία στα εγκλήματα των τρομοκρατών γιατί σε βάθος χρόνου τα χρεώνουν στο όνομα της Αριστεράς», συμπλήρωσε.
Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του Τζον Κέρι, πριν από την συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά
«Καλωσορίζω τον Υπουργό κ. Κοτζιά. Όλοι, νομίζω, γνωρίζουν πόσο ισχυροί είναι οι δεσμοί που έχουν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα και, προφανώς, οι Ελληνοαμερικάνοι έχουν μια τεράστια συνεισφορά στη χώρα μας. Έχουμε μία πολύ μεγάλη Ελληνοαμερικανική Κοινότητα στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης, την οποία είχα το προνόμιο να υπηρετώ στην Γερουσία – αλλά και αλλού στη Νέα Υόρκη, στην Καλιφόρνια.
Έχουμε λοιπόν ισχυρούς δεσμούς και είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Και, προφανώς, βρισκόμαστε σε καιρούς με προκλήσεις. Γνωρίζουμε τις θυσίες που έχει κληθεί να κάνει ο λαός της Ελλάδος, λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία και, επίσης, τις προκλήσεις της τρομοκρατίας και της καταπολέμησής της. Αλλά ιδιαίτερα της οικονομίας αυτή τη στιγμή. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδος, με μεταρρυθμίσεις και προσπάθεια, να μπορέσει να χαράξει μια νέα πορεία.
Ελπίζω πολύ, κ. Υπουργέ, να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ισχυρή συνεργασία ΗΠΑ-Ευρώπης σε σχέση με την υποστήριξη μας στην Ουκρανία. Στην ανάγκη να μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε τη Ρωσία με κάθε τρόπο να τηρήσει την συμφωνία του Μινσκ, να συμβάλλει ώστε να φέρουμε την ειρήνη στην περιοχή και, επίσης, να συνεργαστούμε σε πιο μακροπρόθεσμες προκλήσεις όπως η προμήθεια και η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στην περιοχή.
Και οι κοινές προσπάθειες μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν θα μπορούσαν παρά να είναι ακόμα πιο σημαντικές στο μέλλον. Προβληματιζόμαστε πολύ γιατί αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας και είναι στην φυλακή, πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή. Και ελπίζουμε να εργαστούμε σε όλα τα θέματα πολιτικής διότι η σχέση που έχουμε είναι τόσο σημαντική. Και, προφανώς, ευχόμαστε στην νέα Κυβέρνηση – σε αυτές τις στιγμές των προκλήσεων – να τα πάει καλά και προσβλέπουμε στο να είμαστε υποστηρικτικοί και επιβοηθητικοί. Σας ευχαριστώ.
ΚΟΤΖΙΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ Υπουργέ κ. Kerry για την πρόσκλησή σας να έρθω στην Ουάσιγκτων. Είμαι εδώ ως φίλος με κάποιον που εργάζεται μαζί μας για τη δημοκρατία και την ειρήνη, εναντίον της τρομοκρατίας και ελπίζω στην εμβάθυνση των σχέσεων μας και στην ανεύρεση νέων πεδίων συνεργασίας.
Νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο νέος νόμος για τους φυλακισμένους στην Ελλάδα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν τρομοκράτη να αφεθεί ελεύθερος. Θα πρόκειται μόνο για αλλαγή του τρόπου κράτησης και κανένας δεν θα αφεθεί ελεύθερος.
Πηγή: protothema.gr