Η πορεία των συνομιλιών για την κατασκευή του «ελληνικού αγωγού» και η αναπροσαρμογή των τιμών αερίου προς την Ελλάδα πρόκειται να είναι τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τους Αλεξέι Μίλερ και Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, φουντώνουν τα σενάρια ότι στο τραπέζι δεν αποκλείεται να θέσουν οι Ρώσοι το θέμα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, μετά το ναυάγιο στο διαγωνισμό, από τον οποίο αποχώρησε στο παρά πέντε η Gazprom.
Ο ισχυρός άντρας της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου βρίσκεται στην Αθήνα για να πραγματοποιήσει διαδοχικές επαφές με την ελληνική κυβέρνηση για επίκαιρα ζητήματα ενεργειακού ενδιαφέροντος και φυσικά την επέκταση του ρωσο-τουρκικού αγωγού στην Ελλάδα. Πάντως, η κυβέρνηση δεν έχει αφήσει, μέχρι στιγμής, να διαρρεύσουν πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των συνομιλιών για την επίτευξη της συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, ούτε σε ποιά φάση βρίσκονται οι συζητήσεις. Πολύ πιθανό αυτή η επίσκεψη να αποκαλύψει κάποιες λεπτομέρειες.
Στις 16:00 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ στις 14:00 θα έχει προηγηθεί συνάντησή του με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Μεσογείων, με θέματα που αφορούν τη συνεργασία με τη ρωσική εταιρεία. Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί και η εκκρεμότητα με τη ρήτρα take or pay, το πρόστιμο δηλαδή που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα για ποσότητες που υποχρεούνταν να παραλάβει, αλλά δεν έκανε λόγω πτώσης της κατανάλωσης. Το κόστος φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία διεκδικεί η Gazprom από τη ΔΕΠΑ, με τον υπουργό να προσβλέπει σε μείωση αυτού του ποσού.
Η Ελλάδα, ουσιαστικά, με την κατασκευή του ελληνικού αγωγού θα αποτελέσει έναν ενδιάμεσο σταθμό προκειμένου ο Turkish Stream -που αντικαθιστά τον South Stream- να βοηθήσει ρωσικές και τουρκικές ενεργειακές εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή τους στην Ευρώπη. Να σημειώσουμε ότι ο αγωγός Turkish Stream θα παρακάμπτει από το 2019 την Ουκρανία και στοχεύει στη μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, από τη Μαύρη Θάλασσα μέσω της Τουρκίας έως τα σύνορα με την Ελλάδα. O Greek Stream θα είναι επέκταση αυτού του αγωγού που θα μεταφέρει στη συνέχεια αέριο στην Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι η Gazprom καλύπτει περίπου το 1/3 της ευρωπαϊκής κατανάλωσης αερίου, που ισοδυναμεί με το 50% των συνολικών εισαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την πλευρά της η Αθήνα, αν όντως υλοποιηθεί το έργο, θα έχει σημαντικά οφέλη, τόσο εξαιτίας των κερδών από φορολογικά έσοδα για τη χώρα (υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια το χρόνο) όσο και κατά την κατασκευή του επί ελληνικού εδάφους, αφού θα δώσει «ζωή» σε ελληνικές επιχειρήσεις. Σχετικά με τη χρηματοδότηση, οι πληροφορίες αναφέρουν τη σύσταση ενός κοινοπρακτικού σχήματος που θα αναλάβει την κατασκευή του τμήματος του αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, με τη ΔΕΠΑ να εμφανίζεται βασικός μέτοχος της κοινοπραξίας μαζί με ρωσικά funds ή άλλες εταιρείες. Εταιρεία-«κλειδί» φυσικά θα είναι η Gazprom, ενώ το κόστος του εκτιμάται στα 1,5 με 2 δισ. ευρώ. Ο εν λόγω αγωγός υπόσχεται να αυξήσει σημαντικά τον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας ως χώρας διαμετακόμισης ενέργειας, ενώ η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί ενεργειακά.
ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΕ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗ ΕΩΣ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΔΙΣ Η ΑΘΗΝΑ
Η επίσκεψη του κ. Μίλερ γίνεται λίγες ημέρες μετά την επίσημη μετάβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ρωσική πρωτεύουσα και τις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και την πολιτική ηγεσία της χώρας για ζητήματα ενέργειας και συνεργασίας των δύο χωρών. Το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας «βλέπει» σύντομα την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη διέλευση του αγωγού Turkish Stream από την Ελλάδα, ενώ φέρεται ότι η Ρωσία σχεδιάζει να καταθέσει άμεσα στην Ελλάδα μια προκαταβολή των κερδών του αγωγού φυσικού αερίου, που ανέρχεται από τρία έως πέντε δισ. δολάρια. Αν και ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε ότι υπήρξε συμφωνία για χορήγηση προκαταβολής από τα κέρδη του «ελληνικού αγωγού» φυσικού αερίου, η επίσκεψη του κ. Μίλερ δείχνει το αντίθετο και επανέρχονται τα σενάρια ότι μπορεί να «πέσουν» οι υπογραφές πολύ σύντομα.
Η Gazprom υπήρξε εταίρος για την Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια και σύμφωνα με πηγές της εταιρείας θα συνεχίσει να δίνει μεγάλη αξία σε αυτή τη μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση μεταξύ της Ρωσίας και η Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας.
Πηγή: protothema.gr