Για τις 15:30 ώρα Ελλάδας είναι προγραμματισμένο το ραντεβού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και η αγωνία κορυφώνεται σχετικά με το εάν είναι ικανή μία νέα συνάντηση αυτού του είδους να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οι οποίες μοιάζουν να είναι μάλλον σε αδιέξοδο.
Η ελληνική πλευρά περιμένει από τη συνάντηση να δοθεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ότι οι συζητήσεις προχωρούν προς την κατεύθυνση της λύσης. Και ότι είναι εφικτή μία, έστω μερική, συμφωνία με απελευθέρωση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, είτε την άλλη εβδομάδα, δηλαδή έως τα τέλη Απριλίου, είτε, έστω στις αρχές του Μαΐου.
Η Αθήνα εξακολουθεί να θεωρεί ότι «ο πολιτικός συμβιβασμός είναι η μόνη ρεαλιστική λύση» και άρα σημασία έχουν περισσότεροι οι πολιτικές συζητήσεις και συγκλίσεις και λιγότερο οι επαφές των τεχνικών κλιμακίων.
«Πιστεύουμε ότι κάτι θα βγει σήμερα» έλεγε κυβερνητικός παράγοντας αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση.
Οι διαφωνίες έτσι κι αλλιώς είναι δεδομένες ανάμεσα στις δύο πλευρές και έχουν καταγραφεί από τους τεχνοκράτες. Και όπως σημειώνεται από την κυβέρνηση «η άρση των πολιτικών διαφορών, που έχουν εμφανιστεί στην έως τώρα διαπραγμάτευση και καταγράφηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, με έναν αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό αναδεικνύεται στη μόνη ρεαλιστική λύση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη».
Και επισημαίνεται ότι «τυχόν επικράτηση συντηρητικών κύκλων στην πλευρά των δανειστών, που εξωθούν τη διαπραγμάτευση στα άκρα με σκοπό να σύρουν την ελληνική κυβέρνηση στην αποδοχή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του Μνημονίου, είναι όχι απλώς αδιέξοδες, αλλά και επικίνδυνες για την ίδια την Ευρωζώνη».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός θα τηρήσει την ίδια στάση που κρατά σε όλες τις επαφές του με τους ξένους ηγέτες σε σχέση με όλα όσα πάγια θέτει η Ελλάδα για αμοιβαία επωφελή λύση. «Πρέπει να βρεθεί γρήγορα λύση. Δεν μπορούν να σέρνουν μια τέτοια λύση και να κατηγορούν την Ελλάδα για καθυστέρηση» τόνισε.
Σημειώνεται ότι η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει ως αντικείμενο τη μετανάστευση και τα προσφυγικά κύματα προς τις χώρες της νότιας Ευρώπης και αποφασίστηκε μετά τα τραγικά ναυάγια των τελευταίων ημερών στη μεσόγειο.