Έγκυρες πληροφορίες, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός χωρίς να χρησιμοποιεί δεσμευτικές αναφορές θα προχωρήσει σε στοχευμένες κινήσεις επαναλαμβάνοντας ένα κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών με κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους (απο το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν) αλλά και με ηγέτες, ενόψει των κρίσιμων σταθμών και της προσπάθειας να επιτευχθεί πολιτική λύση, παρά τις πιέσεις που ασκούνται σε τεχνοκρατικό επίπεδο.
Ξεκινάει ένα δεκαήμερο «φωτιά»
Τέλος, από σήμερα ξεκινά για το Μέγαρο Μαξίμου ένα δεκαήμερο «φωτιά» σε διπλωματικό επίπεδο και επίπεδο υποχρεώσεων, καθώς:
Στις 6 Μαΐου συνεδριάζει η ΕΚΤ για παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA με την ελπίδα να αυξηθεί το όριο των εντόκων
Την ίδια μέρα το ελληνικό δημόσιο προχωρά στην έκδοση γραμματίων για την ανανέωση ομολόγων 1,4δις ευρώ
Στις 11 Μαΐου συνέρχεται το τακτικό Eurogroup στις Βρυξέλλες
Στις 12 Μαΐου η Ελλάδα καλείται να καταβάλει άλλη μία δόση προς το ΔΝΤ ύψους 750εκατ.ευρώ
Σε τι κάνει πίσω η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση στην προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και προκειμένου να πετύχει μία συμφωνία η οποία θα δώσει ανάσα ρευστότητας στη χώρα και δεν θα προκαλέσει ξαφνικό θάνατο, έχει κάνει ήδη κάποια βήματα πίσω από τις αρχικές της θέσεις, κρατώντας βέβαια και κάποιες κόκκινες γραμμές. Ετσι αναμένεται να έρθουν μέτρα ή να μην καταργηθούν κάποια από αυτά που ήταν στο προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα:
Ο ΕΝΦΙΑ κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει και φέτος
Υπάρχουν σενάρια για αλλαγές στον ΦΠΑ. Η κυβέρνηση φέρεται πως τάσσεται υπέρ ενός ενιαίου συντελεστή κοντά στο 15%, ενώ οι δανειστές φαίνεται να αξιώνουν ενιαίο συντελεστή τουλάχιστον της τάξης του 18%.
Μεταχρονολογείται το σενάριο επαναφοράς του δώρου Χριστουγέννων
Παραμένει το ενδεχόμενο μείωσης των υψηλών επικουρικών συντάξεων, για όσες είναι πάνω από 300 ευρώ.
Νέα σενάρια για επαναφορά της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα άνω των 30.000 ή 50.000 ευρώ.
Εξετάζεται αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% σε Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, πισίνες, καθώς και επέκτασή του στα σκάφη αναψυχής.
Στο τραπέζι υπάρχουν σκέψεις για επιβολή φόρου διαμονής (1-5 ευρώ ή 3%-5% επί του κόστους της διανυκτέρευσης) για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία των νησιών του Αιγαίου.
Υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, αντί μετρητών, για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων.