Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς είναι έτοιμος να δώσει πειστικές απαντήσεις στους εκπροσώπους των δανειστών μας. Στόχος είναι η χώρα μας να ανακτήσει την αξιοπιστία της, τηρώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα. Για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός αναμένεται να τους παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο με χρονοδιαγράμματα. Νωρίτερα, την πρώτη του συνάντηση με την Τρόικα είχε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Ήδη, στο κτίριο της οδού Νίκης, έχει εγκατασταθεί τις τελευταίες ημέρες το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών.
Το σχέδιο του Πρωθυπουργού
Ο Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει να πείσει την τρόικα ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τη βούληση και την αποφασιστικότητα να προχωρήσει και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις:
• «Λουκέτα» σε οργανισμούς και αποκρατικοποιήσεις μέχρι το Σεπτέμβρη
• Στο τραπέζι των αποκρατικοποιήσεων δεν αποκλείεται να μπει και η ΔΕΗ
• Περικοπή δημόσιας σπατάλης (κατάργηση ειδικών γραμματειών, μείωση βουλευτικής αποζημίωσης και προνομίων)
• Άμεση προτεραιότητα η κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου
• Μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις στο δημόσιο
• Άμεση μείωση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης από το 23% στο 13%
• Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη χώρα μας στην εκταμίευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ
Ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του τον κατάλογο των αποκρατικοποιήσεων που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά ποτέ δεν υλοποίησε, όπως επίσης και τη λίστα Πάγκαλου για λουκέτα και συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών.
Οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης
Ο Αντώνης Σαμαράς θα εκφράσει την αντίθεσή του με τις απολύσεις που ζητά η Τρόικα στο δημόσιο τομέα, υποστηρίζοντας πως μία τέτοια κίνηση θα βουλιάξει ακόμη περισσότερο τη χώρα στην ύφεση. Ανάλογη ήταν και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Real.fm 97,8 ο οποίος σημείωσε πως οι απολύσεις 15.000 εργαζομένων δεν θα προσέφεραν τίποτα στην ελληνική οικονομία.
Εκτός όμως από το θέμα των απολύσεων ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτείνει ισοδύναμα μέτρα, αλλά και μέτρα ανάπτυξης προκειμένου να υπάρξει «ανάσα» στην πραγματική οικονομία.
Στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι στην τριήμερη επίσκεψη της τρόικας στη χώρα μας δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θα περιμένουν τα στοιχεία του τεχνικού κλιμακίου, προκειμένου να συντάξουν την έκθεσή τους. Το μήνυμα, όμως, που θέλουν να περάσουν είναι ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, που οδηγούσαν την ελληνική οικονομία εκτός στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής και ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση.