Ο Κενάν Εβρέν, ο οποίος είχε καταλάβει με πραξικόπημα την εξουσία στην Τουρκία το 1980 πέθανε το Σάββατο. Νοσηλευόταν στο στρατιωτικό νοσοκομείο GATA στην Άγκυρα.
Το πραξικόπημα, το τρίτο στην ιστορία του τουρκικού κράτους, είχε βάλει τέλος στις συγκρούσεις μεταξύ αριστερών και δεξιών ομάδων στους δρόμους, πυροδοτώντας αρχικά ένα κύμα συλλήψεων και εκτελέσεων πριν την εισαγωγή ενός Συντάγματος που, μέχρι την μετάβαση στην επόμενη ημέρα, είχε διασφαλίσει τον κυρίαρχο ρόλο του Στρατού στο τουρκικό πολίτευμα.
Με το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου του 1980, συμβούλιο εθνικής ασφαλείας, αποτελούμενο από μέλη της ανωτάτης στρατιωτικής ηγεσίας, ονόμασε τον στρατηγό Εβρέν αρχηγό του κράτους, διέλυσε τα πολιτικά κόμματα και την εθνοσυνέλευση, ανέστειλε το σύνταγμα και κήρυξε στρατιωτικό νόμο.
Ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση Ντεμιρέλ είχε κηρύξει τον στρατιωτικό νόμο σε πολλούς νομούς της χώρας. Στην αρχή η μεγάλη μάζα του τουρκικού πληθυσμού δέχτηκε με ανοχή, αν όχι με ανακούφιση την στρατιωτική δικτατορία -για τους επικριτές του πραξικοπήματος, ο Στρατός είχε εσκεμμένα επιτρέψει νωρίτερα την κλιμάκωση της κατάστασης στους δρόμους, ώστε να έχει το περιθώριο για την επέμβαση.
Το καθεστώς Εβρέν, εν τούτοις, υπήρξε ιδιαίτερα σκληρό. Επεβλήθη καθεστώς λογοκρισίας, διαλύθηκαν τα εργατικά συνδικάτα, φυλακίστηκαν πολιτικοί αρχηγοί, ενώ επισήμως κηρύχθηκαν εκτός νόμου τόσο οι οργανώσεις της αριστεράς όσο και (τυπικώς) της άκρας δεξιάς. Στις επίσημες καταγραφές αναφέρονται περίπου 650.000 συλλήψεις, 230.000 προσαγωγές σε δίκη, 300 θάνατοι στη φυλακή, 171 θάνατοι από βασανιστήρια, 517 καταδίκες σε θάνατο, 50 εκτελέσεις. Οι πραγματικοί όμως αριθμοί δεν θα γίνουν ποτέ γνωστοί.