Τη χρήση της τεχνολογίας επιστρατεύουν FIFA και UEFA προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα αλλοίωσης αποτελεσμάτων αγώνων σε περιπτώσεις που οι διαιτητές δεν «βλέπουν» ότι η μπάλα πέρασε τη γραμμή του τέρματος.
Η πρώτη δοκιμή θα γίνει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (πρώην Διηπειρωτικό) τον Ιανουάριο στην Ιαπωνία.
Ο γενικός γραμματέας της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας κ. Αλεξ Χορν έδωσε την καλύτερη απάντηση στις ενστάσεις του προέδρου της UEFA κ. Μισέλ Πλατινί, ο οποίος είπε ότι «η χρήση της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο ανοίγει το κουτί της Πανδώρας και το θεωρώ λάθος». Κατά την ιστορική ανακοίνωση του Διεθνούς Συμβουλίου της FIFA (IFAB), του μοναδικού οργάνου που έχει δικαίωμα επέμβασης στους κανονισμούς ποδοσφαίρου, στη Ζυρίχη όπου εγκρίθηκε η χρήση τεχνολογίας για τον έλεγχο της γραμμής του τέρματος, ο κ. Χορν σημείωσε ότι «είμασταν σαφείς ότι δεν μιλάμε για άλλες τεχνολογίας, παρά μόνο για τον έλεγχο της γραμμής».
Το IFAB ενέκρινε τη χρήση τεχνολογίας για τον έλεγχο της γραμμής, ωστόσο δεν επέλεξε κάποια από τις δύο εταιρείες που είχαν περάσει τους πρώτους ελέγχους. Αντιθέτως εγκρίθηκαν και τα δύο! Όπως ανακοίνωσε μάλιστα ο γενικός γραμματέας της FIFA κ.Ζερόμ Βάλκε «στο παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων που θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο στην Ιαπωνία θα δοκιμάσουμε και τα δύο συστήματα. Οι αγώνες θα γίνουν σε δύο γήπεδα, οπότε θα δοκιμάσουμε και τα δύο. Όπως καταλαβαίνετε η χρήση τεχνολογίας γραμμής θα εφαρμοστεί και στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών και στο Μουντιάλ 2014 στη Βραζιλία».
Η FIFA επιτρέπει και σε άλλες εταιρείες να δημιουργήσουν ανάλογα συστήματα που θα πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όπως ανακοινώθηκε θα δίνει μονοετείς άδειες χρήσης. Το κόστος ενός συστήματος κυμένεται από 150-250 χιλίαδες δολάρια, αλλά όπως είπε ο κ. Βάλκε «ένα καινούριο γήπεδο στοιχίζει αρκετά εκατομμύρια και το ποσό για την τοποθέτηση ενός τέτοιου συστήματος δεν ανεβάζει δραματικά το κόστος. Επιπλέον, όπως συμβαίνει στα περισσότερα προϊόντα τεχνολογίας οι τιμές πέφτουν. Πριν από μερικά χρόνια μια τηλεόραση τεχνολογίας plasma κόστιζε μερικές χιλιάδες δολάρια, ενώ σήμερα πωλείται προς 300-400 δολάρια».
Αυτό στο οποίο επέμειναν οι άνθρωποι της FIFA ήταν ότι το σύστημα θα έχει βοηθητικό χαρακτήρα. «Τα μηχανήματα μπορεί να χαλάσουν. Μπορεί η μπάλα να περάσει τη γραμμή και να μην ενεργοποιηθεί το σύστημα. Μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει ένας παίκτης το χέρι του, μπορεί κάποιος να είναι οφσάιντ. Την τελική απόφαση θα την έχει πάντα ο διαιτητής».
Τα συστήματα που έχουν εγκριθεί είναι το GoalRef και το HawkEye. Κάθε ομοσπονδία, κάθε διοργανώτρια θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει οποιαδήποτε από τις εταιρείες έχουν την έγκριση της FIFA. Η αγγλική ομοσπονδία υπολογίζει ότι στα μέσα της εφετινής περιόδου θα χρησιμοποιηθεί κάποιο σύστημα στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η FIFA διατηρεί τους έξτρα διαιτητές για τις διοργανώσεις που το επιλέγουν. Χαρακτηριστικό είναι πάντως, ότι για το Μουντιάλ 2014 που θα διεξαχθεί στη Βραζιλία η διεθνής ομοσπονδία ήδη ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία ελέγχου γραμμής του τέρματος, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει εγκριθεί για την διοργάνωση το αν θα υπάρξει ο πέμπτος και ο έκτος διαιτητής!
Στο πάνελ δεν παραβρέθηκε ο πρόεδρος της FIFA κ. Ζεπ Μπλάτερ, αλλά την παρουσίαση της σημαντικής αλλαγής έκανε ο γενικός γραμματέας της διεθνούς συνομοσπονδίας κ. Ζερόμ Βάλκε. Δίπλα του βρίσκονταν ο γενικός γραμματέας της σκοτσέζικης ομοσπονδίας κ. Στούαρτ Ρέγκαν, ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας της Ιρλανδίας κ. Πάτρικ Νέλσον, ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας της Ουαλίας κ. Τζόναθαν Φορντ και ο γενικός γραμματέας της αγγλικής ομοσπονδίαςκ. Χορν.
ΠΗΓΗ: tovima.gr