Η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet άνοιξε ύστερα από σημαντική καθυστέρηση και τις επόμενες 45 ημέρες καλούνται να τη διαβούν περίπου 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι για να υποβάλουν τα ηλεκτρονικά έντυπα, με την προθεσμία να λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου.
Φέτος, έχουν επέλθει αρκετές αλλαγές στους κωδικούς, αλλά και στη διαδικασία της συμπλήρωσης της δήλωσης, η οποία έχει απλοποιηθεί, καθώς πολλά δεδομένα είναι προσυμπληρωμένα.
Μια έκπληξη όμως περιμένει τους φορολογούμενους που εισέρχονται με τους κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet για να δουν ή να συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωση.
Το πρώτο στάδιο για τη συμπλήρωση της δήλωσης απαιτεί από τους φορολογούμενους να συμπληρώσουν υποχρεωτικά τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του υπόχρεου και της συζύγου για τους έγγαμους, καθώς και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Χωρίς email και ΑΜΚΑ η εφαρμογή δεν επιτρέπει στον φορολογούμενο να επιβεβαιώσει τα προσωπικά στοιχεία του και να προχωρήσει στη συμπλήρωση των κωδικών της δήλωσης.
Επίσης, με τη συμπλήρωση του εντύπου Ε2 (εισοδήματα από ακίνητα) τα ποσά μεταφέρονται αυτόματα στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1, λαμβάνοντας υπόψη και την πιθανή εκχώρηση μισθώματος στον αρμόδιο προϊστάμενο της ΔΟΥ. Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τον φόρο εφάπαξ με έκπτωση 2% επί του συνολικού ποσού είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης είναι η 31η Ιουλίου.
Ωστόσο, λόγω της αλλαγής της φορολογικής νομοθεσίας έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στο έντυπο Ε1. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την Καθημερινή, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
Ωστόσο, λόγω της αλλαγής της φορολογικής νομοθεσίας έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στο έντυπο Ε1. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την Καθημερινή, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1. Οι κάτοικοι εξωτερικού υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα μόνον όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο, από πηγές Ελλάδας. Αντιθέτως, ένας κάτοικος εξωτερικού που διαθέτει π.χ. δευτερεύουσα κατοικία/επιβατικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα ή προβαίνει σε αγορά ακινήτου/αυτοκινήτου στην Ελλάδα, εφόσον δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας, δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
2. Ο πίνακας 4 του Ε1, που αφορά τα εισοδήματα όλων των φορολογουμένων, έχει αναμορφωθεί πλήρως ενσωματώνοντας τις αλλαγές που επήλθαν με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Καταγράφονται οι επτά πηγές προέλευσης των εισοδημάτων που προέρχονται από:
– Μισθωτή υπηρεσία και συντάξεις.
– Εισοδήματα Αξιωματικών και Κατώτερου Πληρώματος Εμπορικού Ναυτικού.
– Αγροτική Επιχειρηματική Δραστηριότητα.
– Επιχειρηματική Δραστηριότητα.
– Μερίσματα – Τόκοι – Δικαιώματα.
– Εισόδημα από Ακίνητη Περιουσία.
– Εισόδημα από Υπεραξία Μεταβίβασης Κεφαλαίου (υπεραξία από πώληση ακινήτου).
– Εισοδήματα Αξιωματικών και Κατώτερου Πληρώματος Εμπορικού Ναυτικού.
– Αγροτική Επιχειρηματική Δραστηριότητα.
– Επιχειρηματική Δραστηριότητα.
– Μερίσματα – Τόκοι – Δικαιώματα.
– Εισόδημα από Ακίνητη Περιουσία.
– Εισόδημα από Υπεραξία Μεταβίβασης Κεφαλαίου (υπεραξία από πώληση ακινήτου).
3. Τόκοι καταθέσεων εξωτερικού. Οι κάτοικοι Ελλάδας θα περιλάβουν τους τόκους καταθέσεων που προκύπτουν από την αλλοδαπή στη δήλωσή τους και στον βαθμό που δεν τους έχουν εισαγάγει στην Ελλάδα μέσω κάποιας τράπεζας, θα πληρώσουν το φόρο 15% επί των τόκων, με την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
4. Με τη συμπλήρωση του εντύπου Ε2 (εισοδήματα από ακίνητα) τα ποσά μεταφέρονται αυτομάτως στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.
5. Τα στοιχεία που αφορούν στα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, συντάξεις, όπως και οι φόροι που έχουν παρακρατηθεί, θα εμφανίζονται και φέτος προσυμπληρωμένα.
6. Κατά τη συμπλήρωση του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), που για πρώτη φορά προστίθεται φέτος στο έντυπο Ε1, θα γίνεται ηλεκτρονικός έλεγχος ορθής συμπλήρωσης.
7. Τις επόμενες μέρες, οι φορολογούμενοι θα έχουν πρόσβαση σε πίνακα πληροφοριακού χαρακτήρα μέσω του οποίου θα ενημερώνονται για όλα τα ποσά που κατέβαλαν μέσα στο 2014 για την εξυπηρέτηση των δανείων τους (τοκοχρεολυτικές δόσεις).
8. Σε ειδικό πίνακα θα εμφανίζονται και φέτος οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων. Αν υπάρχουν εισοδήματα από τόκους, πρέπει να δηλωθούν στο έντυπο Ε1 το μεικτό ποσό των τόκων και ο σχετικός φόρος. Το εισόδημα αυτό φορολογείται πλέον στη δήλωση και αφαιρείται ο φόρος που έχει παρακρατηθεί. Αν δεν αναφερθεί στη δήλωση, ο φορολογούμενος θεωρείται ότι έχει υποβάλει ανακριβή δήλωση. Οι καταθέτες θα κληθούν να εμφανίσουν σε ξεχωριστούς κωδικούς τους τόκους που προέρχονται από τις καταθέσεις εσωτερικού και αυτούς που προέρχονται από τις καταθέσεις εξωτερικού.
9. Οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, μετοχών, συμμετοχές σε επιχειρήσεις κ.ά.) θα δηλωθούν μία προς μία αναλυτικά. Τεκμήριο που δηλώνεται ξεχωριστά αποτελεί η χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε ή η τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (αυτό ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια), ενώ φέτος θα προστεθεί κωδικός ακόμη και για τις γονικές παροχές σε χρήμα για ποσά άνω των 300 ευρώ.