Δραματικό ήταν το παρασκήνιο της αποπληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, με τις εφημερίδες Καθημερινή της Κυριακής και Βήμα, να αποκαλύπτουν την επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς την Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και το τηλεφώνημα προς τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.
Όπως προκύπτει από τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, η Ελλάδα έφτασε ένα βήμα πριν από το πιστωτικό γεγονός, με τον κ. Τσίπρα στην επιστολή του προς την Κριστίν Λαγκάρντ να τονίζει σαφώς πως η χώρα δεν μπορεί να αποπληρώσει τη δόση της 12 Μαΐου – ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ – εάν δεν αρθούν οι περιορισμοί της ΕΚΤ.
Την ύπαρξη της επιστολής φέρεται να αποκάλυψε η ίδια η κ. Λαγκάρντ την Πέμπτη, κατά την ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου σχετικά με την Ελλάδα από τον Πολ Τόμσεν.
Στην εν λόγω συνεδρίαση του ΔΝΤ κυριάρχησαν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η «Καθημερινή της Κυριακής», συζητήθηκε ο κίνδυνος μη αποπληρωμής των δόσεων από την Ελλάδα με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία καθώς και οι λόγοι για τους οποίους δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.
Σχετικά με το ενδεχόμενο μη πληρωμής, που ήγειρε η επιστολή Τσίπρα, συμφωνήθηκαν τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Πρώτο ζητούμενο θα είναι να γίνουν κατανοητές οι προθέσεις της Αθήνας.
Την ίδια στιγμή, το Βήμα της Κυριακής αποκαλύπτει το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού την περασμένη Κυριακή του βράδυ προς τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου για τον ίδιο λόγο.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το οικονομικό επιτελείο είχε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν». Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Τράπεζα της Ελλάδας με τη συμμετοχή του Γιάννη Δραγασάκη, του Ευκλείδη Τσκαλώτου, του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Σπύρου Σαγιά, του Γιάννη Στουρνάρα, των διευθυντών της κεντρικής τράπεζας Μιχάλη Μιχαλόπουλου (συστήματα πληρωμών), Βασιλικής Ζάκκα (χρηματοπιστωτική σταθερότητα), Κρυστάλλως Μίχου (χρηματοοικονομικές δραστηριότητες), του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιου Παπαδόπουλου, είχε γίνει σαφές ότι τα χρήματα που μπορούσαν να συγκεντρωθούν μέσα στον Μάιο δεν επαρκούσαν για να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις και υποχρεώσεις προς τους πιστωτές.
Στα κεφάλαια αυτά συνυπολογίζονταν και τα περίπου 650 εκατ. ευρώ που βρίσκονταν στον «εγγυητικό λογαριασμό» τον οποίο υποχρεούται να τηρεί κάθε χώρα-μέλος του ΔΝΤ για να πληρώσει το Ταμείο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Όπως αναφέρει το Βήμα, την αξιοποίηση των κεφαλαίων αυτών που ήταν κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος υπέδειξε στον κ. Στουρνάρα ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Θανάσης Κατσάμπας. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κεντρικός τραπεζίτης ενημέρωσε την κυβέρνηση και ύστερα από συνεννοήσεις με το ΔΝΤ εγκρίθηκε η αξιοποίησή τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιστραφούν στον λογαριασμό σε έναν μήνα.
Αν και τα κεφάλαια για τη δόση του ΔΝΤ είχαν βρεθεί, ο Πρωθυπουργός δεν ήθελε να πληρώσει τους πιστωτές και να μην πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Τη θέση του αυτή εξήγησε στον Τζακ Λιου.
Μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του κ. Τσίπρα να μην πληρώσει το ΔΝΤ, το ερώτημα που τέθηκε σε ΗΠΑ και Ευρώπη σύμφωνα με το Βήμα ήταν: «Μπλοφάρει ο κ. Τσίπρας;». Άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν λένε ότι «ο πρωθυπουργός δεν μπλόφαρε. Το εννοούσε. Γνώριζε τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης, ακόμη και αν σήμαινε την παράδοση της εξουσίας».
Την περασμένη Κυριακή πάντως ο συναγερμός έληξε όταν ύστερα από προσπάθειες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα βρέθηκαν χρήματα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Τα χρήματα αυτά στο μεγαλύτερο μέρος τους προέρχονται από την αναβολή πληρωμών του Δημοσίου μέσα στον Μάιο.