Η παράταση των διαπραγματεύσεων και οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία από την χρηματοπιστωτική ασφυξία, παράγει πολιτικά αποτελέσματα καθώς, όπως δείχνει δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, για πρώτη φορά η κοινή γνώμη έχει αρνητική γνώμη για την στρατηγική της κυβέρνησης ενώ εμφανίζεται διχασμένη για το ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη κίνηση.
Παρά την φθορά όμως που καταγράφεται για την κυβέρνηση και για τον πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να προηγείται με περίπου 21 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου ενώ ο κ. Αλέξης Τσίπρας είναι μακράν ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός με ποσοστό θετικών γνωμών 50% έναντι 26% αρνητικών. Ωστόσο τον Μάρτιο το ποσοστό των θετικών γνωμών ήταν στο 70%. Ο κ. Σαμαράς έχει αρνητική γνώμη 61,5% και θετική 15,5%. Ο κ. Καμμένος έχει 47% αρνητικές γνώμες και 25,5% θετικές ενώ ο κ. Θεοδωράκης έχει 42% αρνητικές 22,5 θετικές. Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 36,5% έναντι 15,5% της ΝΔ, στην τρίτη θέση συνυπάρχουν ΧΑ και Ποτάμι (6%), ακολουθεί το ΚΚΕ (4%), ενώ ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν 3%.
Διχασμένη η κοινή γνώμη
Σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση το το 41% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θεωρεί λάθος τη στρατηγική της Αθήνας, έναντι 35% που κρίνει πως είναι σωστή. Ποσοστό 16,5% δηλώνει ότι η στρατηγική δεν είναι σταθερή γι αυτό άλλοτε είναι σωστή άλλοτε όχι. Πάντως τον Φεβρουάριο το 72% ενέκρινε τη γραμμή της κυβέρνησης, ενώ μόλις το 22,5% διαφωνούσε.
Ποσοστό 61%, θεωρεί πως η κυβέρνηση θα πρέπει να μετριάσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις δεδομένων των συνθηκών, ενώ μόλις το 35% υποστηρίζει πως θα πρέπει να επιμείνει στις εξαγγελίες της. Το 39% εκτιμά ότι η κυβέρνηση μοιάζει αποφασισμένη να εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε πριν τις κάλπες ενώ το 56% λέει όχι.
Όσο για το τι θα πρέπει να πράξει η κυβέρνηση εφόσον πετύχει μία συμφωνία που θα περιέχει μέτρα που δεν κινούνται στο πλαίσιο των προεκλογικών της εξαγγελιών το 30% πιστεύει ότι η συμφωνία θα πρέπει να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, το 28% τάσσεται υπέρ του δημοψηφίσματος, το 27% προτιμά τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και 6% τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών.
Μεταξύ των ψηφορόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 30% τάσσεται υπέρ της έγκρισης από την Βουλή και 43,5% υπέρ του δημοψηφίσματος. Στο άλλο άκρο οι ψηφοφόροι της ΝΔ με ποσοστό υπέρ του δημοψηφίσματος 7%, υπέρ της Βουλής 35,5% και υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας το 46%. Τα πιο υψηλά ποσοστά υπέρ του δημοψηφίσματος πάντως καταγράφονται μεταξύ των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής 46,5%.
Απαισιοδοξία
Στο ερώτημα τί συναισθήματα προκαλεί η συζήτηση που γίνεται στον ξένο Τύπο για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ το 50,5% απαντά φόβος, το 13% ελπίδα, το 28% απαντά κανένα συναίσθημα γιατί θεωρεί ότι η έξοδος δεν θα σημάνει κατί διαφορετικό γι αυτούς ενώ το 8,5% θεωρεί ότι δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα. Το ποσοστό του φόβου πάντως έχει μειωθεί καθώς στις 15-17 Απριλίου ήταν στο 56% ενώ εκείνοι που αδιαφορούσαν ήταν στο 23%.
Το 51,5% δήλωσε ότι του προκάλεσε αρνητική εντύπωση ο περιορισμός του κ. Βαρουφάκη έναντι 36% που δηλώνει ότι του έκανε καλή εντύπωση. Την μεγαλύτερη υποστήριξη έχει ο κ. Βαρουφάκης μεταξύ των ψηφοφόρων των ΑΝ.ΕΛ με 76,5% και ακολουθούν οι του ΣΥΡΙΖΑ με 60,5%. Στο άλλο άκρο είναι οι οπαδοί του Ποταμιού με 67,5% και ακολουθούν της ΝΔ που συμφωνούν στο περιορισμό του σε ποσοστό 50%.
Κοινωνικά ζητήματα
Όσον αφορά την εκτίμηση αισιοδοξίας το 47% εκτιμά ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες οι οικογενειακή τους κατάσταση θα χειροτερέψει, το 10% ότι θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις, το 33% ότι θα παραμείνει ίδια, ότι μάλλον θα βελτιωθεί αισιοδοξεί το 7,5% και βεβαιότητα εκφράζει το 2,5%.
Το 45,5% δηλώνει ότι του έκανε θετική εντύπωση η υποδοχή των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας με τιμές αρχηγού κράτους έναντι 33,5% που δηλώνει αρνητική. Ενδιαφέρον έχει ότι ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ η πλειοψηφία 39,5% ενάντι 36,5% δηλώνει ότι του έκανε θετική εντύπωση. Τις περισσότερες θετικές γνώμες συγκεντρώνει μεταξύ των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, 63,5% και ακολουθούν οι της ΝΔ με 60,5% και των ΑΝΕΛ με 53,5%. Στο άλλη πλευρά είναι οι ψηφοφόροι του Ποταμιού που δηλώνουν αρνητική εντύπωση σε ποσοστό 61%, ενώ το πιο χαμηλό ποσοστό και ακολουθούν του ΚΚΕ με 52% και του ΠΑΣΟΚ με 51%.
Στο μέτωπο της Παιδείας η πλειοψηφία διαφωνεί με την επιστροφή των αιώνιων φοιτητών στα Πανεπιστήμια με ποσοστό 65% έναντι 24,5%, συμφωνεί όμως με την συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα του Πανεπιστημίου 49,5% έναντι 35%, ενώ είναι συντριπτικά αντίθετη με ποσοστό 73,5% έναντι 18% στην κατάργηση των Πειραματικών Σχολείων.