Νέο Ασφαλιστικό, με καινούργιες πηγές χρηματοδότησης των Ταμείων, θα παρουσιάσει η κυβέρνηση το φθινόπωρο, ενώ θα αναμένει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές πριν… καταθέσει το νομοσχέδιο για την επαναφορά του κατώτατου μισθού και την κατάργηση -«αναστολή διαρκείας»- της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις (εφόσον βρεθούν δημοσιονομικά ισοδύναμα).
«Δεν θα μπορεί να… σταθεί το Ασφαλιστικό αν αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι σήμερα», παραδέχθηκε χθες ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης με αφορμή τα ταμειακά αδιέξοδα που έχουν διογκωθεί ύστερα από την πολυετή ύφεση, την αύξηση της ανεργίας, την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή (έως 2 εκατ. άτομα υπολογίζει το ΣΕΠΕ ότι απασχολούνται χωρίς πλήρη καταβολή εισφορών), τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και τις απώλειες αποθεματικών και εσόδων από εισφορές και κοινωνικούς πόρους.
Στο πλαίσιο της παρέμβασης αυτής θα αντιμετωπιστεί και το ταμειακό πρόβλημα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), που φέτος διευρύνεται περαιτέρω, λόγω της μη εφαρμογής της «ρήτρας» μηδενικού ελλείμματος.
Το υπολογιζόμενο ετήσιο έλλειμμα των 100 εκατ. ευρώ, προς το παρόν, θα «καλυφθεί» κυρίως από τον λογαριασμό του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών, στον οποίο κατατίθενται κάθε μήνα οι παρακρατούμενες, από τους συνταξιούχους, ειδικές εισφορές (σήμερα λαμβάνεται η σχετική απόφαση, με βάση και την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που παρατείνει έως το 2018 τη χρηματοδότηση ελλειμματικών ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης από το ΑΚΑΓΕ). Και όχι από τη ρευστοποίηση, με… ζημία, των τοποθετημένων στο διαχειριζόμενο από την ΤτΕ Κοινό Κεφάλαιο των Ταμείων, όπως είχε εισηγηθεί η διοίκηση του.