Οι εργασίες ανοίγουν στη 1.00 το μεσημέρι με την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα ο οποίος αναμένεται ότι θα ενημερώσει τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, και τους βουλευτές, συνολικά περίπου 350 άτομα, για τις επαφές του με τους ξένους ηγέτες και το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις.
Ο κ. Τσίπρας θα υπερβεί τις επιμέρους διαφορές και θα τονίσει την ανάγκη της ενότητα και της συλλογικής δράσης του κόμματος. Ωστόσο θα δώσει και το περίγραμμα των προθέσεών του να επιδιώξει μία συμφωνία που δεν θα είναι η καλύτερη δυνατή για τον ΣΥΡΙΖΑ και την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει παρά τις επιφυλάξεις που υπάρχουν και θα υπάρξουν μέχρι το τέλος.
Φυσικά ο πρωθυπουργός θα υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση διεξάγει μία πολύ σκληρή διαπραγμάτευση μέσα σε αντίξοες συνθήκες και σε ναρκοθετημένο από τους προηγούμενους τοπίο και ότι η συμφωνία δεν θα καταπατά τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει. Παράλληλα όμως θα αφήνει να διαφαίνεται ότι η ρήξη δεν είναι επιλογή της ελληνικής πλευράς.
Στην συνεδρίαση όμως αναμένεται να ακουστεί κριτική από τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας που όλο αυτό το διάστημα επιτίθενται στην ΕΕ, διαφωνούν με την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης και εκφράζουν φόβους ότι οι κόκκινες γραμμές έχουν ήδη καταπατηθεί.
Υπό αυτή την έννοια θα είναι και μία καταγραφή δυνάμεων και συσχετισμών μεταξύ των διαφορετικών τάσεων και που δρουν στο κόμμα. Η προσοχή είναι στραμμένη εκ των πραγμάτων στην Αριστερή Πλατφόρμα και στον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη που ακόμη και χθες είπε ότι μόνο μία συμφωνία που θα σέβεται το προεκλογικό πρόγραμμα θα γίνει δεκτή από την κυβέρνηση και ότι οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμοστούν απολύτως.
Το κλίμα που διαμορφώνεται τόσο από τις δηλώσεις των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας όσο και από την αρθρογραφία στον ιστότοπο Iskra είναι κλίμα ρήξης με τους δανειστές.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δύο μικρότερες αριστερές τάσεις που διαθέτουν βουλευτές στις τάξεις τους, η ΔΕΑ του κ. Αντώνη Νταβανέλου με τρεις βουλευτές και η ΚΟΕ του κ. Ρούντι Ρινάλντι που διαθέτει πέντε βουλευτές.
Φυσικά το μπλοκ των προεδρικών είναι πάντα το πιο ισχυρό καίτοι είναι και εκείνο πολυδιασπασμένο με την Αριστερή Ενότητα, την Ενωτική Κίνηση που προέκυψε από αυτή που αποκαλείται και δεξιά Αριστερή Ενότητα με στόχο να υποστηρίξει στο κομματικό πεδίο το κυβερνητικό έργο, τους “53”, την Πλατφόρμα 2010 και την ΑΝΑΣΑ.
Πέρα όμως από την κριτική στην μέχρι τώρα πορεία και στις υποχωρήσεις τόσο στην διαπραγμάτευση όσο και στην στελέχωση του κρατικού μηχανισμού στην διήμερη συνεδρίαση αναμένεται να διαφανεί μέχρι που είναι διατεθειμένοι να φθάσουν οι βουλευτές και τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας όταν η συμφωνία θα έλθει στη Bουλή.
Η ηγεσία μπορεί να αφομοιώσει περιορισμένες διαρροές τις οποίες αναμένει κυρίως από τις δύο τάσεις ΔΕΑ και ΚΟΕ όχι όμως και μία συνολική διαφοροποίηση της Αριστερής Πλατφόρμας που επηρεάζει περίπου 25-30 βουλευτές. Απροσδιόριστη είναι και η στάση των ανένταχτων. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.
Τα στελέχη της αριστερής αντιπολίτευσης πάλι δεν επιθυμούν διάσπαση αλλά να επηρεάσουν την ηγεσία στην κατεύθυνση της ρήξης με τους δανειστές ή έστω να κάνει τις λιγότερες υποχωρήσεις. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την στάση τους εάν έλθει μία κακή συμφωνία.
Πηγή: protothema.gr