Στο «επίκεντρο» της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις στο Μόναχο, βρέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και μία ποινική υπόθεση, η οποία έχει έντονα έχει απασχολήσει και την ελληνική και την αμερικανική δικαιοσύνη. Η εκδίκαση της υπόθεσης για την δολοφονία του Μπακαρί Χέντερσον στην Ζάκυνθο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε προσωπικά στην αμερικανίδα αντιπρόεδρο να παρακολουθήσει την πορεία της υπόθεσης και να ενημερώσει σχετικά.
Πρόκειται για την υπόθεση της δολοφονίας του Αμερικανού νεαρού Μπακαρί Χέντερσον, που είχε διαπραχθεί στη Ζάκυνθο πριν από πέντε και πλέον χρόνια.
Η δίκη για την υπόθεση επρόκειτο να αρχίσει σήμερα και διεκόπη για την ερχόμενη Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022. Σε πρώτο βαθμό με συνολικά εννέα κατηγορούμενους να κάθονται στο εδώλιο, η κατηγορία μετατράπηκε από ανθρωποκτονία σε θανατηφόρο σωματική βλάβη.
Η πρωτοβάθμια δίκη έληξε με την οικογένεια του θύματος να είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένη με την απόφαση. Η μητέρα του, τότε, μιλώντας στους δημοσιογράφους επεσήμανε. «Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στην Αμερική θα ήταν άλλο το αποτέλεσμα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε. Τον πέταξαν και τον χτυπούσαν σαν σκυλί, γύρισαν πίσω χωρίς τύψεις για αυτό που προκάλεσαν. Δεν υπάρχουν τύψεις για τη χαμένη ζωή του παιδιού μου. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την απόφαση. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι δικαιοσύνη για μια δολοφονία. Σκότωσαν έναν άνθρωπο με άγριο τρόπο» είπε και ξεσπώντας σε κλάματα.
Οι γονείς του άτυχου νεαρού έφθασαν πριν λίγες ημέρες στην Ελλάδα μαζί με τον Τζόναθαν Άμπαντι, δικηγόρος της οικογένειας από την Νέα Υόρκη, που ειδικεύεται σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος μιλώντας στο pelop.gr ανέφερε: «Η άποψη της οικογένειας και της κοινής γνώμης των ΗΠΑ που παρακολουθούν την υπόθεση, είναι πως αυτή ήταν μια βάναυση και άγρια δολοφονία εκ προθέσεως. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι σε ένα πολιτισμένο κράτος, κάποιος μπορεί να διαπράξει ένα τέτοιο έγκλημα, χωρίς καταδίκη ισοβίων ή να έχει ασυλία. Αυτό (το έγκλημα) αξίζει να αντιμετωπιστεί με πολύ μεγαλύτερη αυστηρότητα». Στην ερώτηση αν αυτή η υπόθεση εκθέτει την Ελλάδα στα μάτια του κόσμου, ο κ. Άμπαντι πρόσθεσε ότι «ο κόσμος έρχεται στην Ελλάδα γιατί είναι το λίκνο του πολιτισμού, γιατί θέλει να ζήσει την ομορφιά των ανθρώπων και του τοπίου και όχι για να βρίσκονται σε κίνδυνο. Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει ενδιαφέρον, να εγγυάται την ασφάλεια των ανθρώπων που την επισκέπτονται. Και όταν υπάρχει μια τραγωδία αυτής της φύσης και αυτού του μεγέθους, οι άνθρωποι που ευθύνονται πρέπει να έχουν τις πλήρεις επιπτώσεις του νόμου».
Να υπενθυμίσουμε ότι τα ξημερώματα της 7ης Ιουλίου 2017 ο Μπακαρί μαζί με φίλους του διασκέδαζαν σε μπαρ στο Λαγανά Ζακύνθου όταν για μια φωτογραφία selfie με μια σερβιτόρα ξέσπασε άγριος καυγάς με Σέρβους θαμώνες να επιτίθονται λεκτικά αρχικά στην παρέα του Μπακαρί.
Η αψιμαχία που ξεκίνησε μέσα στο μαγαζί χωρίς να είναι υπαίτιος ο Μπακαρί οδήγησε σε κυνηγητό του νεαρού από το Τέξας και στον άγριο ξυλοδαρμό του μέχρι θανάτου από τουλάχιστον 9 άτομα.
Σε κλάσματα δευτερολέπτων, εκείνοι που τον κυνηγούν, τον χτυπούν με κλωτσιές στο πρόσωπο και στο σώμα χωρίς έλεος. Τα χτυπήματα είναι δολοφονικά αφού ο άτυχος Αμερικανός δεν φαίνεται ούτε μια στιγμή να έχει τη δυνατότητα να σηκωθεί από τον δρόμο. Όταν οι θύτες καταλαβαίνουν πώς ο 22χρονος δεν έχει τις αισθήσεις του ενώ αίματα τρέχουν από το πρόσωπό το, σταματούν τα χτυπήματα. Κοπέλες που βρίσκονται στο σημείο και βλέπουν τουλάχιστον δέκα άτομα να χτυπούν βίαια έναν ανήμπορο να προστατευτεί άνθρωπο, προσπαθούν να τους σταματήσουν. Κάποιες άλλες πιάνουν το κεφάλι τους μη μπορώντας να συνειδητοποιήσουν αυτό που βλέπουν. Οι σκηνές του ξυλοδαρμού είναι άγριες και κάποια κορίτσια βάζουν τα κλάματα.
Ο Μπακαρί, πεσμένος στο δρόμο, δεν κινείται… Κάποιος προσπαθεί να του κάνει μαλάξεις για να τον συνεφέρει αλλά είναι μάταιο. Μέσα σε πέντε λεπτά έρχεται ασθενοφόρο και παραλαμβάνει τον 22χρονο που πλέον δε ζει.
Πρωτόδικα το δικαστήριο ανέτρεψε την εισαγγελική πρόταση και μετέτρεψε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε θανατηφόρα σωματική βλάβη για τους έξι από τους εννέα κατηγορούμενους. Για τον Έλληνα μπάρμαν και δυο Σέρβους έκρινε ότι τέλεσαν απλή σωματική βλάβη, αδίκημα για το οποίο θα έπρεπε να υποβληθεί μήνυση από την οικογένεια, καθώς δεν είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενο πράγμα που δεν έγινε και είχε ως αποτέλεσμα να παύσει η δίωξη εναντίον τους. Έτσι, αρχικά ο πρώτος κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για θανατηφόρα σκοπούμενη σωματική βλάβη με ποινή 15 έτη κάθειρξης και είναι στη φυλακή, ενώ ένας κρίθηκε ένοχος για θανατηφόρα σωματική βλάβη με ποινή 5 ετών και οι υπόλοιποι για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη με ποινές 9 και 10 έτη.
Όταν βγήκε η απόφαση το 2018 οι γονείς του άτυχου Μπακαρί δήλωσαν απογοητευμένοι από την απόφαση και είχαν δηλώσει: «Σοκαριστήκαμε. Δεν πιστεύαμε αυτό που ακούγαμε. Ακόμη δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί μετέτρεψαν προς το ελαφρύτερο τις κατηγορίες, αφού όλα ήταν καταγεγραμμένα σε βίντεο. Ελπίζουμε όλοι οι κατηγορούμενοι να καταδικαστούν για ανθρωποκτονία και να μπουν φυλακή. Ήταν τόσο βίαιο έγκλημα, που δεν μπορείς να το φανταστείς για κανέναν άνθρωπο, όχι μόνο για τον Μπακαρί. Κανένας δεν αξίζει να πεθάνει με αυτόν τον τρόπο”, είπε μεταξύ άλλων η μητέρα του. Το λιντσάρισμα μέχρι θανάτου του Μπακάρι Χέντερσον είχε γίνει πρώτο θέμα σε αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης είχαν και πάλι ασχοληθεί, επικρίνοντας την Ελληνική Δικαιοσύνη για «ακατανόητη επιείκεια απέναντι στους δράστες».
Η άποψη της πλευράς της οικογένειας Χέντερσον είναι πως ο Μπακαρί έπεσε θύμα περιστατικού βίας το οποίο έχει χαρακτηριστικά χουλιγκανισμού και λιντσαρίσματος. Πρόκειται για μια ομαδική επίθεση όπου πάνω από δέκα άτομα έπεσαν πάνω σε έναν. Στο δικαστήριο θα φανεί πως ξεκίνησαν όλα από έναν καυγά τον οποίο δεν άρχισε ο άτυχος Μπακαρί, ενώ στη συνέχεια δέχτηκε κυνηγητό και χτυπήματα από τους κατηγορούμενους οι οποίοι τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου.