Το μέλλον της Ελλάδας δείχνει ζοφερό, είτε πετύχει τη συμφωνία με τους δανειστές, είτε όχι, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύει ο βρετανικός Guardian με τίτλο «Με συμφωνία ή χωρίς, η προοπτική για την Ελλάδα δείχνει εξίσου ζοφερή» (και με τη συνοδεία σκίτσου του Ντέιβιντ Σίμονς που δείχνει τον Αλέξη Τσίπρα να “σπάει” κομμάτια από τον ελληνικό κουμπαρά υπό το άτεγκτο βλέμμα των εταίρων).
Η αγγλική εφημερίδα εκτιμά ότι η περίπτωση συμφωνίας θα είναι ένας προσωπικός και πολιτικός θρίαμβος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά συμπληρώνει ότι θα πρέπει να εξασφαλίσει τη στήριξη των Ελλήνων για τους αναπόφευκτους «βρώμικους» συμβιβασμούς που θα αναγκαστεί να κάνει στη συνέχεια.
«Αν ο Τσίπρας πετύχει μία συμφωνία και αποφύγει τη χρεοκοπία, θα είναι ένας πολιτικός και προσωπικός θρίαμβος ενάντια στις πιθανότητες. Και αν μπορέσει να πείσει τους Ελληνες ψηφοφόρους να τον στηρίξουν στους «βρώμικους» συμβιβασμούς που αναπόφευκτα θα πρέπει να κάνει με τους δανειστές- ιδιαίτερα με το ΔΝΤ που κρατά την πιο σκληρή στάση- θα είναι κοντά στο θαύμα» σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Η πικρή αλήθεια για τους Ελληνες είναι ότι κανένας από τους δρόμους μπροστά τους δεν φαίνεται εύκολος». Το αντίθετο είναι «εξαιρετικά δύσκολος». Είναι μία χώρα όπου το ΑΕΠ κατέρρευσε κατά 25% ως συνέπεια της κρίσης, η ανεργία παραμένει πάνω από το 25% και ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 18% σε πραγματικούς όρους από το 2008 έως το 2013» συνεχίζει το δημοσίευμα και συμπληρώνει:
«Ομως, κάθε ημέρα άκαρπων συνομιλιών που περνά, οι καταθέσεις «στραγγίζουν» καθώς οι νευρικοί αποταμιευτές στέλνουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, οι επενδυτές αναβάλλουν σχέδια και οι τουρίστες προτιμούν την Ιμπιζα αντί για την Κρήτη, υπό το φόβο ενός καλοκαιρινού Greccident. Οι καταθέσεις έχουν φτάσει σε χαμηλό δεκαετίας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Και η πολιτική αναταραχή έχει «στραγγαλίσει» τη διστακτική οικονομική ανάκαμψη που ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο. Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον τελευταίο μήνα επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα υποχώρησε ξανά στην ύφεση».
Σύμφωνα με την ανάλυση του Guardian, αν η συμφωνία επιτευχθεί «είναι πιθανό η χώρα να αντιμετωπίσει άλλη μία περίοδο επίπονων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αυστηρών περικοπών δαπανών, για να ικανοποιηθεί το Brussels Group. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει «βαριές» αποπληρωμές και τον έλεγχο των δανειστών της, για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν».
Οσο για την περίπτωση να μην επιτευχθεί συμφωνία, το δημοσίευμα αναφέρει: «Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου, διορία που φαίνεται να έχουν θέσει και οι δύο πλευρές, τότε η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την επικίνδυνη και αβέβαιη προοπτική της αθέτησης των πληρωμών του χρέους της και της εξόδου από το ευρώ».