Στις βασικές διαφωνίες που αναδείχθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στους δανειστές της Ελλάδας, αναφέρεται άρθρο των Financial Times.
Όπως αναφέρουν οι FT στις διαπραγματεύσεις, εκτός από τις διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και εταίρων σε θέματα όπως οι συντάξεις, οι αλλαγές στις αγορά εργασίας ή το πρωτογενές πλεόνασμα, αναδείχθηκαν και διαφορές ανάμεσα στους Θεσμούς. Και αυτή η μίνι-σύνοδος στο Βερολίνο συγκλήθηκε προκειμένου να διευθετηθούν τα θέματα, αναφέρει το άρθρο των FT.
«Το ΔΝΤ κρατά μια σκληρή γραμμή, από σεβασμό στους δικούς του κανόνες και λόγω πιέσεων από χώρες σε άλλα μέρη του κόσμου, οι οποίες αναφέρουν ότι η Αθήνα έχει ήδη απολαύσει μια πολύ ευνοϊκή μεταχείριση», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Η Κομισιόν έχει επιχειρηματολογήσει υπέρ πιο γενναιόδωρων όρων για την Αθήνα διότι έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητά της να κρατήσει άθικτη την ευρωζώνη, ένα σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας. Η ΕΚΤ επίσης θέλει να κρατήσει το κοινό νόμισμα ενωμένο αλλά φοβάται ότι θα ζημιώσει την αξιοπιστία της εάν υπερβεί το ρόλο της ως κεντρική τράπεζα», σημειώνει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με έναν ανώτατο αξιωματούχο που επικαλούνται οι FT, οι συζητήσεις στο Βερολίνο επικεντρώνονται σε ένα τεχνικό έγγραφο που προετοιμάστηκε από την Κομισιόν, το οποίο χρησιμοποιούν όλες οι πλευρές σε μια προσπάθεια να βρουν συμβιβασμούς αποδεκτούς από όλους τους δανειστές.
Αξιωματούχοι επέμεναν ότι αν βρεθεί ένας συμβιβασμός στο Βερολίνο αυτός δεν θα χρησιμοποιηθεί ως τελεσίγραφο, αλλά μάλλον ως ένα πλαίσιο το οποίο θα παρουσιαστεί στον Α. Τσίπρα για μια «γρήγορη αντίδραση».
Όπως σημείωναν αξιωματούχοι στους FT, η τελική θέση των δανειστών μπορεί να χρειαστεί να αναλυθεί περαιτέρω στις επόμενες ημέρες, αλλά η πρόθεσή τους είναι να παρουσιαστεί στην Αθήνα εντός της εβδομάδας.