Αύριο συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετά το αίτημα βουλευτών του κόμματος που θέλουν να ενημερωθούν για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις κινήσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε κατατεθεί ένα λιτό κείμενο στο προεδρείο της ΚΟ με το σχετικό αίτημα, χωρίς κάποια τοποθέτηση ή κρίση επί των εξελίξεων. Οι ίδιες πληροφορίες έλεγαν ότι μέχρι το βράδυ της Τρίτης ο αριθμός των υπογραφών ξεπερνούσε τις 15.
Με κομμένη την ανάσα οι βουλευτές
Τοπίο στην ομίχλη θυμίζει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει τις διαφαινόμενης, επώδυνης σε κάθε περίπτωση, συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις μεταξύ Βερολίνου, Βρυξελλών και Αθήνας και προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις πληροφορίες, τις φήμες και τις διαρροές γύρω από την τελική πρόταση των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση. Το πρώτο ερώτημα που προσπαθούν να απαντήσουν είναι αν ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας ο οποίος σηκώνει το βάρος της διαπραγμάτευσης στο εξωτερικό και της πολιτικής διαχείρισης στο εσωτερικό, θα υποχωρήσει σε σημείο που να παραβιάζονται οι κόκκινες γραμμές και αν θα αποδεχθεί μία συμφωνία που να είναι μη συμβατή με τις πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις και με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ομόφωνη είναι η θέση ότι η συμφωνία θα πρέπει να συνιστά «έντιμο συμβιβασμό». Επειδή όμως περί του τί συνιστά “έντιμο συμβιβασμό” χωρούν διαφορετικές εκτιμήσεις και ερμηνείες το καίριο ερώτημα είναι τί θέση θα πάρουν οι βουλευτές όταν η συμφωνία θα έλθει προς ψήφιση στην Βουλή.
Ρήξη προκρίνει η Αριστερή Πλατφόρμα
Για την μεν Αριστερή Πλατφόρμα η διέξοδος είναι ρήξη και αναζήτηση άλλου δρόμου. Ενδεικτικές πέρα από την αρθρογραφία στο Iskra είναι οι δηλώσεις του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη που μεταδόθηκαν την Τρίτη από το μεγαλύτερο ρωσικό τηλεοπτιό δίκτυο «Ρωσία 24»: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε νέο μνημόνιο» ανέφερε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ και πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια ολόκληρη σειρά εναλλακτικών δρόμων που μπορούμε να ακολουθήσουμε, αν οι δανειστές συνεχίσουν να σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό του λαού και της κυβέρνησής μας».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είπε ότι «δεν δεχόμαστε, ούτε στέλνουμε τελεσίγραφα και δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς». Ο υπουργός Εργασίας κ. Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι αν η συμφωνία δεν είναι έντιμος προωθητικός συμβιβασμός τότε θα πρέπει να ερωτηθεί ο λαός ενώ διαφώνησε και με τον κ. Νίκο Παππά για τα περί «κομματικής πειθαρχίας» λέγοντας ότι «πριν φτάσουμε στις κομματικές πειθαρχίες θα πρέπει να δούμε τη συμφωνία, δεν χωρούν ντιρεκτίβες σε αυτό, δεν βοηθάει η χρήση κομματικής πειθαρχίας».
Στο θέμα των εκλογών τοποθετήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Βούτσης λέγοντας ότι «δεν πιστεύω ότι ανακινείται επίσημα τέτοιο θέμα. Ούτε εκβιάζεται κανείς μέσα από την ανακίνηση ενός τέτοιου σεναρίου» ωστόσο πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται να κλείσει την πέμπτη αξιολόγηση καθώς επίσης ότι «για οποιοδήποτε σενάριο που θα υπερβαίνει αυτά τα όρια και τα περιθώρια, είναι φανερό ότι θα υπάρχουν οι συνταγματικές λύσεις, καθώς και οι πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει η κυβέρνηση».
Για εκλογές στις 28 Ιουνίου μίλησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Νίκος Νικολόπουλος ενώ ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αλέξης Μητρόπουλος ανέφερε ότι «είναι πολεμικό ανακοινωθέν αυτό που αποφασίστηκε τη Δευτέρα στο Βερολίνο» και πρόσθεσε: «τέτοια μέτρα δεν θα τα εισηγηθεί ούτε ο ίδιος ο Τσίπρας. Το ζήτημα με την Παναρίτη έδειξε ότι μέτρα τέτοιας σφοδρότητας δεν θα περάσουν. Η προνομία των πρωτοβουλιών ανήκει πλέον στον ίδιο το Πρωθυπουργό».
Μετράνε κουκιά στο Μαξίμου
Την ατζέντα της επόμενης ημέρα έβαλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Νίκος Φίλης: «Εάν 12 βουλευτές δεν ψηφίσουν τη συμφωνία και η δύναμη της κυβέρνησης είναι 150, θα υπάρξει άμεση προσφυγή στις κάλπες». Περιέγραψε όμως και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί απαντώντας και εκείνος εμμέσως πλην σαφώς στις δηλώσεις Παππά περί κομμματικής πειθαρχίας: «Θα ψηφίσουμε στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα. Η μειοψηφία θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Σε εμάς η πειθαρχία είναι συνειδητή και δεν επιβάλλεται από τον αρχηγό. Άλλωστε, τα σενάρια της αριστερής παρένθεσης τα επεξεργάζεται και τα επιδιώκει το μνημονιακό μπλοκ, οι μνημονιακές δυνάμεις, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο».
Τα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου θυμίζουν τη δέσμευση που έχουν αναλάβει εγγράφως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι σε περίπτωση διαφωνίας και αποχώρησης παραδίδουν την έδρα τους. Βεβαίως η οποιδήποτε δέσμευση δεν ξεπερνά τη συνταγματική επιταγή της ψήφου κατά συνείδηση των βουλευτών. Επιπλέον προυποθέτει συζήτηση στα όργανα και συλλογική λήψη των αποφάσεων και σε καμία περίπτωση κομματική πειθαρχία στην απόφαση του αρχηγού και του προσωπικού του επιτελείου. Κάτι τέτοιο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιανόητο. Έτσι το ζήτημα μεταφέρεται στην Κεντρική Επιτροπή και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν η συμφωνία παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές που δεν είναι μόνο το εργασιακό και οι συντάξεις αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις και το ύψος της φορολογίας τότε η συζήτηση θα είναι σφοδρή. Οι εκτιμήσεις είναι ότι η πλειοψηφία θα ακολουθήσει την γραμμή του κ. Τσίπρα ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τις εκπλήξεις. Εάν μάλιστα ο κ. Τσίπρας δεν ακολουθήσει την μεθόδευση της σύγκλισης των οργάνων τότε είναι βέβαιο ότι στην ψηφοφορία στην Bουλή θα υπάρξουν διαρροές. Το ηγετικό επιτελείο εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει συντεταγμένη καταψήφιση από την Αριστερή Πλατφόρμα που θα στερούσε την δεδηλωμένη αλλά καταψήφιση από περιφερειακούς και εκτός ομάδων βουλευτές. Στην περίπτωση πάντως που κριθεί ότι χάνεται η δεδηλωμένη θα υπάρξει προσφυγή στην λαική ετυμηγορία ώστε να κληθεί ο λαός να εγκρίνει την συμφωνία και να αποφασίσει ποιός θα την υλοποιήσει την επόμενη ημέρα.
Πηγή: protothema.gr