Ο Αλέξης Τσίπρας με στρατιωτική παραλλαγή, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως «στρατηγοί», δίπλα σε ένα κανόνι που «ρίχνει» προς την Αθήνα.
Ετσι φαντάστηκε ο σκιτσογράφος του Guardian, Ντέιβιντ Σάιμοντς, τις συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές, με τη βρετανική εφημερίδα να μιλά για πόλεμο χαρακωμάτων. «Το βράδυ της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε παράλογη την προτεινόμενη συμφωνία. Νωρίτερα, το ΔΝΤ είχε συνταχθεί με τους συμμάχους του στις Βρυξέλλες εξαπολύοντας καταιγισμό επικρίσεων στην Αθήνα. Οι Ελληνες είχαν ήδη ”σημαντική ευελιξία” για να βγουν από το χάος, είπε η Κριστίν Λαγκάρντ», γράφει το σχετικό άρθρο, που καλεί να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός».
Αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες ακόμη και να καταλήξει στην καταστροφή, την ελληνική χρεοκοπία, σημειώνει ο Guardian, που ρίχνει τις ευθύνες στους δανειστές.
«Στην Ουάσιγκτον, την έδρα του ΔΝΤ, και τα ευρωπαϊκά υπουργεία Οικονομικών, η στάση της Ελλάδας θεωρείται εκούσια παράλογη. Οι απαιτήσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ένα χαλαρό χρονοδιάγραμμα για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλότερα από εκείνα που απαιτούνταν από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ μόνο αστεία δεν θεωρούνται στο Βερολίνο, το Ελσίνκι και τη Ρίγα.
Οι δανειστές θέλουν να υιοθετηθεί ευελιξία στα εργασιακά, άμεσοι περιορισμοί στην πρόωρη συνταξιοδότηση και πρωτογενές πλεόνασμα αρκετά υψηλό ώστε να διευκολύνουν κάποια αποπληρωμή χρέους», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
Αν και πολλά από αυτά που θέλουν οι ριζοσπάστες αριστεροί φαίνονται παράλογα, ειδικά ο αργός ρυθμός της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που θα επέτρεπε σε δεκάδες χιλιάδες άτομα να βγουν πρόωρα στη σύνταξη- είναι οι απαιτήσεις των Βρυξελλών και του ΔΝΤ που δεν είναι πειστικές και ακόμη χειρότερα, αστήρικτες, τονίζει ο Guardian.
Το μόνο που θα κάνει ένα υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα είναι να καταστρέψει την Ελλάδα, συνεχίζει. Οπως ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζόσεφ Στίγκλιτς και πολλοί ακόμη, ανάμεσά τους πρώην στελέχη του ΔΝΤ, έχουν επισημάνει, η Τρόικα υποτίμησε άσχημα τις οικονομικές συνέπειες του προγράμματος που εκείνοι επέβαλαν το 2010 και το 2012.
«Πίστευαν ότι μειώνοντας τους μισθούς και υιοθετώντας άλλα μέτρα λιτότητας, οι ελληνικές εξαγωγές θα αυξάνονταν και η οικονομία γρήγορα θα στρεφόταν στην ανάπτυξη», είπε ο Στιγλιτς την προηγούμενη εβδομάδα. «Επίσης πίστευαν ότι η πρώτη αναδιάρθρωση θα οδηγούσε σε βιωσιμότητα του χρέους. Οι προβλέψεις της Τρόικα ήταν λανθασμένες».
Οι τωρινές προτάσεις επαναλαμβάνουν το ίδιο λάθος, σημειώνει ο Guardian. Επτά χρόνια μετά από τη συντριβή, η ελληνική οικονομία παραμένει 25% μικρότερη από ότι στην προηγούμενη κορύφωσή της, το 10% των νοικοκυριών δεν έχουν ηλεκτρικό και η ανεργία των νέων καλπάζει ξεπερνώντας το 50%.
«Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης μπορεί να ειδικεύονται στο να ενοχλούν τους δανειστές, αλλά η Τρόικα πρέπει να λάβει υπόψη το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχηματίσει μία νόμιμη, δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και δεν μπορούν να του λένε ότι το εκλογικό του πρόγραμμα είναι άσχετο.
Ετσι, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι εκείνοι που πρέπει να κάνουν περισσότερους συμβιβασμούς. Κανένας τους δεν ήταν επικεφαλής όταν το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα έβαλε όλες τις πλευρές στο υπάρχον καταστροφικό μονοπάτι. Θα πρέπει να εξηγήσουν στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που επίσης υπέφεραν από τη λιτότητα, ότι η Ελλάδα είναι πολύ αδύναμη για να επιβιώσει από περαιτέρω αιματοχυσία».
Σύμφωνα με μία εκτίμηση, γράφει ο Guardian, οι Βρυξέλλες πρέπει να δώσουν μόνο επιπλέον δάνεια 10 δισ. ευρώ για να αντέξει η Αθήνα τους επόμενους λίγους μήνες, μετά από τους οποίους μπορεί να υπάρξει μία μακράς διαρκείας συμφωνία. Η Τρόικα θα πρέπει να παρέχει τα κεφάλαια και να σταματήσει να επιμένει σε πλεονάσματα ως προοίμιο για ουσιαστικές συνομιλίες. Το πλάνο της Λαγκάρντ είναι απλά πολύ σκληρό. Το θέμα δεν είναι να βγάλει από τον κίνδυνο μία αριστερή κυβέρνηση, αλλά να δώσει πολύ περισσότερο χρόνο.
«Με την προθεσμία στο τέλος Ιουνίου να πλησιάζει, οι δανειστές πρέπει να δείξουν στον ελληνικό λαό περισσότερο σεβασμό. Είναι ώρα για ανακωχή», καταλήγει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας.